Kezdőlap Menedzser-Kihívások Távirati Stílusban - Kovács Róbert mit vár a ’21-es esztendőtől?
No menu items!

Távirati Stílusban – Kovács Róbert mit vár a ’21-es esztendőtől?

Rovatunkban – akár a  mindennapi közérzetünket, életünket befolyásoló – üzleti-, munkahelyi kihívások megoldásáról kérdezünk vezető menedzsereket, akiktől rövid, néhány mondatos, őszinte választ remélünk, “távirati stílusban” a  megoldásaikról és annak indíttatásairól.

Ezúttal Kovács Róbert a Jász-Plasztik Autócentrum Kft. ügyvezető igazgatója válaszol.

 

– Milyen évet zártak? Milyen tervekkel és reményekkel kezdték a 2021-es évet?

o     2020 rendkívül vegyes tendenciákat hozott. Január-február nagyon jól indult, majd a Covid felerősödése és a korlátozások március-áprilisban komoly visszaesést hoztak. Különösen a  magánszemélyek által kedvelt márkáknál, a Suzukinál és a KIA-nál érzékeltünk jelentős forgalomcsökkenést. Az év hátralévő részében már jól alakult az értékesítés és így összességében árbevételünk annak ellenére meghaladta a 2019-est, hogy  értékesítésünk a KIA esetében a korábbinál 20, a Suzukinál pedig  32 százalékkal csökkent. Mindezt úgy, hogy miközben továbbra is Suzukiból adtak el a legtöbbet Magyarországon, a márka 2019-hez képest – a hazai autóértékesítés nagyjából 20 százalékos visszaesése mellett -, 40 százalékos csökkenést szenvedett el. Ezért is éljük meg sikerként, hogy ennél a mi Suzuki darabszám-csökkenésünk szerényebb volt.

o     A   Mercedesnél különösen a haszongépjármű üzletágban sikerült jelentősen, közel 50 százalékkal növelni az értékesítésünket, miközben a személyautó üzletág is 5-10 százalékos növekedéssel kompenzálta a kieső bevételeket. Még úgy is, hogy a turizmus visszaesése miatt a kisbuszok, autókölcsönzők iránt jelentősen csökkent a kereslet.  A tavalyi forgalmunk végül 38,3 milliárd volt. A 2021-es tervünk 10-15 százalékos növekedéssel számol.

– Mire lenne elsősorban szükség ahhoz, hogy a tervek megvalósuljanak?

o     Elsősorban arra, hogy a megszokott ellátási lánc ismét helyreálljon. Tavaly elsősorban a beszállítási láncokban tapasztalható leállások nehezítették a folyamatos ellátottságot, ami olykor még 2021-ben is jelentős fennakadásokat okoz. Most éppen az elektronikai rendszerekhez szükséges chipek hiánya kényszeríti átmeneti leállásra a legnagyobb autógyárakat is, közöttük a Mercedest, emellett pedig bizonyos modellek, felszereltségek tekintetében más márkák, például a KIA-t is érintett.

o     Az autóipar másik nagy kihívása, hogy 2021-től az Európai Unióban tovább szigorodnak a szén-dioxid károsanyag kibocsátási kvóták. Ahhoz, hogy a jelentős bírságot elkerüljék – márkáktól függően – már az új autók közel 30 százalékot  plug-in, hibrid vagy elektromos autóként kell értékesíteni.

– A védőoltás kapcsán mivel számolnak? Meddig kell együtt élni a Covid járvány egészségügyi kockázataival?

o     Minden a nagymértékű átoltottság elérésétől függ. Ha a korlátozásokat fel lehet oldani, az bizonyosan az autóvásárlási kedvet is fellendíti. Már csak azért is, mert azok, akiknek a járvány miatt jelentősen lecsökkent a bevételük, vagy megszűnt az állásuk, ismét megfelelő bevételhez juthatnak. Emellett azok is az új autó vásárlásban gondolkodhatnak, akik jelen helyzetben nem az autó cserét helyezték fókuszba.

– Melyek azok a tanulságok, megoldások, amelyek a Covid járvány hatásából erednek, és amelyeket 2021-ben alkalmaznak?

o     A vezetői konferenciákat néhány kivételtől eltekintve, még most is online tartjuk, illetve van néhány irodai dolgozónk, akiknél fenntartjuk a home office-t. De kereskedelmi szolgáltatóként rendkívül fontos a jelenlét, hiszen az autókat csak úgy lehet bemutatni, szervízelni. Ugyanakkor rendkívül nagy jelentőséget tulajdonítunk a higiénés feltételek megteremtésének, a szabályok betartásának. Ezek közé tartozik az is, hogy az általunk értékesített, vagy a hozzánk hozott gépkocsik fertőtlenítését elvégezzük, miközben a tulajdonosoknak is azt tanácsoljuk, hogy a megszokottnál jobban figyeljenek a légkondícionáló tisztítására, aminek elhanyagolása egyénként is potenciális egészségügyi kockázatot jelent.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Microsoft: erős ügyfél-azonosítással a kibertámadások 99 százaléka kivédhető

A Microsoft szerint a ma ismert támadások 99 százalékát vissza lehetne verni egyszerű, gyakran díjtalanul elérhető módszerekkel, mégis, az ügyfeleinek csak kevesebb, mint a 20 százaléka használ még olyan jól bevált védekezési eszközt is, mint a többtényezős hitelesítés.

Budapesten emelkedtek a használt lakások árai

A fővárosban átlagosan 3,5 százalékkal emelkedett a használt társasházi lakások ára, míg a panelek értéke 7,5, a családi házaké pedig majdnem 11 százalékkal nőtt az év első kilenc hónapjában 2020 azonos időszakához képest - közölte az Otthon Centrum.

Az EU igazságügyi együttműködést kezdeményezett a helyreállítási források védelmére

Az Európai Unió az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) irányításával igazságügyi együttműködést kezdeményezett a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló uniós források védelmére - tájékoztatott az Europol.

Kepecs Gábor: „a biztosítóknak újra kell gondolniuk a biztosításpolitikájukat”

A járványhelyzet a biztosítási piacot is átalakítja, amely nem...

Hírek

Microsoft: erős ügyfél-azonosítással a kibertámadások 99 százaléka kivédhető

A Microsoft szerint a ma ismert támadások 99 százalékát vissza lehetne verni egyszerű, gyakran díjtalanul elérhető módszerekkel, mégis, az ügyfeleinek csak kevesebb, mint a 20 százaléka használ még olyan jól bevált védekezési eszközt is, mint a többtényezős hitelesítés.

Az EU igazságügyi együttműködést kezdeményezett a helyreállítási források védelmére

Az Európai Unió az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) irányításával igazságügyi együttműködést kezdeményezett a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló uniós források védelmére - tájékoztatott az Europol.

Hálapénz. Bűnügyi felügyelet alá került egy zalai szülészorvos

Egy hónapig nem hagyhatja el lakóhelyét az a zalaegerszegi orvos, akit kedden vettek őrizetbe a rendőrök vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt - döntött a Zalaegerszegi Járásbíróság.

Kórházba került Bill Clinton volt amerikai elnök

Fertőzést kapott, és több napja kórházban ápolják Bill Clinton volt amerikai elnököt - erősítette meg a kaliforniai Irvine klinika egyik tisztségviselője.

Eppel János a VOSZ új elnöke

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) küldöttgyűlése elnökké választotta Eppel Jánost, a szervezet társelnökét.

Az szja-visszatérítést nem kell visszafizetni a bevalláskor

A megjelent ellentmondásos információk pontosítására adott ki tájékoztatót a NAV arról, hogy akitől év közben vonták le az adóelőlegeketa szabályok szerint, annak az visszajár, nem áll fennbefizetési kötelezettség.

Fagyni is fog, száraz, napsütéses idő is lesz a hét végén

Hajnalonként ködös, napközben száraz, napsütéses idő várható hétvégén. A leghidegebb órákban néhol fagyra is készülni kell

Magyar falu program – 121 településen nyílik kisbolt

A Magyar falu programnak köszönhetően kisbolt nyílik 121 olyan településen, ahol az elmúlt években, évtizedekben nem volt - jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Gazdaság

OTP: újabb munkavállalói résztulajdonosi program indul

Az OTP Bank rendkívüli közgyűlésén döntött egy újabb munkavállalói résztulajdonosi program létrehozásáról és támogatásáról - jelentette be Csányi Sándor, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója.

Befektetési alapok – 7500 milliárd fölé nőtt a kezelt vagyon

Szeptemberben 2 százalékkal, mintegy 144 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így a hónap végén 7532 milliárd forintot kezeltek a Bamosz-tagok - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.

Fizetési mérleg. Egymilliárd eurós hiány augusztusban

Augusztusban 1,035 milliárd euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg a júliusi 267 millió és az első félévi 598 millió euró hiányt követően - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Jövő nyárig marad a hitelmoratórium – a rászorulóknak

A kabinet 2022. június 30-ig meghosszabbítja a rászorulók segítésére bevezetett hitelmoratóriumot - jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom