Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Oroszország az atomenergetikai piacon is nyomul
No menu items!

Oroszország az atomenergetikai piacon is nyomul

A Szentpétervár melletti Leningrád Atomerőmű. Kép forrása: Wikipedia

Egyre kudarcosabbá válnak az Egyesült Államok azon erőfeszítései, amelyek a Kreml globális atomenergia-piacok feletti befolyásának gyengítésére irányulnak. Ennek ékes példája az is, hogy a Roszatom kulcsszerepet vállalhat a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség októberi csúcstalálkozóján. Néhány európai diplomata most azért lobbizik, hogy az eseményen szóba kerüljön Oroszország ukrajnai offenzívája is.

Február óta, amikor Moszkva inváziót indított Ukrajna ellen, az orosz Roszatom megkezdte a munkát Egyiptom első atomreaktorán, előrehaladott projekteket indított Magyarországon és Törökországban, továbbá több milliárd dollár értékben kötött új üzleteket Mianmartól Ugandáig.

Nem utolsósorban pedig a Roszatom tisztviselői lesznek az ülések vezetői, amikor az energiaügyi miniszterek és az atomipari vállalatok vezetői októberben Washingtonban összegyűlnek négyévente megrendezésre kerülő találkozójukra.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) által rendezett csúcstalálkozón a nukleáris energia növelését fogják szorgalmazni, mivel a világszerte emelkedő hőmérséklet fokozza a vitát az éghajlatváltozás megelőzését célzó technológiákról.

Az orosz jelenlét azonban arra is rávilágít majd, hogy a Roszatomra – amelynek felügyelőbizottságában két szankcionált tisztviselő is helyet kapott – vonatkozó korlátozások szigorítására irányuló erőfeszítések még a kongresszus azon követelései közepette is elakadtak, hogy a Biden-kormányzat csökkentse az USA orosz nukleáris üzemanyagtól való függőségét.

Az október 26-28-i esemény diplomáciai rémálomnak ígérkezik két amerikai tisztviselő szerint, akik névtelenségüket megőrizve nyilatkoztak a Bloombergnek.

Az Egyesült Államokat a vendéglátó országgal kötött megállapodás kötelezi arra, hogy a bécsi székhelyű NAÜ valamennyi tagját meghívja, és a Roszatom kizárása hatással lehet Washington kapcsolatára az orosz nukleáris technológiát kereső országokkal

– mondták.

A Roszatom befolyása a nemzetközi nukleáris üzemanyagciklusban – az uránbányászattól a reaktorkészletek tervezéséig – megnehezíti Washington számára, hogy kizárja Oroszországot az atomenergiáról szóló tárgyalásokból. Ráadásul Mihail Csudakov orosz mérnök a NAÜ vezető atomenergetikai tisztviselője.

A globális nukleáris üzemanyagpiac nagyon törékeny” – mondta Paul Dabbar, az Energiaügyi Minisztérium korábbi helyettes államtitkára, aki az amerikai nukleáris üzemanyaggyártó kapacitás felélesztésén dolgozott. “Oroszország bármikor felére csökkentheti a rendelkezésre álló globális nukleáris üzemanyag-kínálatot, és a világ legveszélyeztetettebb piaca az Egyesült Államok.

A Columbia Egyetem Dabbar társszerzőségével jegyzett tanulmánya szerint Oroszország tavaly 93 amerikai reaktor üzemanyagának közel negyedét biztosította, és a Roszatom várhatóan az évtized végére is megtartja 15 százalékos részesedését. A helyzet hasonlóan bizonytalan Európában, ahol a Roszatom 100 millió ember számára termel villamos energiát, főként a volt szovjet szatellitállamokban.

A NAÜ nem kívánt nyilatkozni arról, hogy az amerikai szankciók milyen hatással lehetnek az orosz részvételre a washingtoni eseményen. Moszkva küldöttségében az ügynökség legutóbbi miniszteri találkozóján 35 orosz vezető vett részt, sokan a Roszatomtól.

Az amerikai külügyminisztérium konzuli ügyekért felelős irodája, amely a NAÜ-találkozóra szóló vízumokért felelős, közölte, hogy “nyilvántartása az amerikai törvények értelmében bizalmas“.

A Roszatomot nem kímélték teljesen a háborús szankciók. Felügyelőbizottságának elnökét, Szergej Kirijenkót - aki egyben a Kreml első kabinetfőnök-helyettese is - az USA szankciókkal sújtotta, akárcsak az igazgatótanács tagját, Jurij Trutnyev miniszterelnök-helyettest.

A cég első főigazgató-helyettese, Kirill Komarov azonban a tervek szerint a NAÜ konferenciáján a nukleáris növekedést lehetővé tevő környezetről fog beszélni; míg az orosz technológiai szabványok felügyeletét ellátó orosz hatóság helyettes vezetője, Alekszej Ferapontov a Bloomberg által szemlézett hivatalos ügynökségi dokumentumok szerint az atomenergiával kapcsolatos bizalom növeléséről fog beszélni.

A Roszatom nem válaszolt a delegáció létszámára vonatkozó kérdésekre. A vállalat azonban közölte, hogy egyike annak a néhány gyártónak, amely jelenleg az idei NAÜ-találkozón bemutatásra kerülő új kismoduláris reaktorokat (SMR) építi.

A Roszatom készen áll arra, hogy “nagyobb piaci részesedést szerezzen“, mint más nemzetek a technológia bevezetésében – áll a kérdésekre adott válaszban. A kisméretű reaktorok olcsóbb és gyorsabb utat ígérnek a nukleáris energiatermelés bővítéséhez.

A kongresszus kísérletei Oroszország nukleáris kilengéseinek megfékezésére problémákba ütköztek. Republikánus szenátorok egy csoportja márciusban törvényjavaslatot terjesztett elő az orosz befolyás megfékezésére a nukleáris üzemanyagpiacokon, de egy hónappal később a Fehér Ház felmentette a szankciók alól az amerikai kikötőkbe atomüzemanyagot szállító orosz hajókat.

Néhány európai diplomata most azért lobbizik, hogy a NAÜ-csúcstalálkozón szóba kerüljön Oroszország ukrajnai offenzívája, és az a kár, amelyet szerintük a háború okoz az atomenergiai kilátásoknak.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Hungarikum Bizottság döntésével 92-re emelkedett a Hungarikum Gyűjteményében található elemek száma, a Magyar Értéktárban pedig 154 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk számon.

Történelmi győzelem az Európai Unió természetvédelme számára

A törvény elfogadása azért is időszerű eredmény, mert az ENSZ biológiai sokféleséggel foglalkozó konferenciáján (CBD COP16) még ebben az évben be lehet mutatni, hogy Európa hajlandó az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség válságának kezelésében élen járni, vállalva globális kötelezettségvállalásait.

Ijesztő mértékben nő a banki csalások összege, a cégeket is csúnyán rászedik

Gyakran előfordul az is, hogy banki ügyintézőnek adják ki magukat a csalók, és arra kérik az ügyfelet, telepítsen vírusirtót a gépére, mert csalás áldozata lett.

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.