Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Oroszország az atomenergetikai piacon is nyomul
No menu items!

Oroszország az atomenergetikai piacon is nyomul

A Szentpétervár melletti Leningrád Atomerőmű. Kép forrása: Wikipedia

Egyre kudarcosabbá válnak az Egyesült Államok azon erőfeszítései, amelyek a Kreml globális atomenergia-piacok feletti befolyásának gyengítésére irányulnak. Ennek ékes példája az is, hogy a Roszatom kulcsszerepet vállalhat a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség októberi csúcstalálkozóján. Néhány európai diplomata most azért lobbizik, hogy az eseményen szóba kerüljön Oroszország ukrajnai offenzívája is.

Február óta, amikor Moszkva inváziót indított Ukrajna ellen, az orosz Roszatom megkezdte a munkát Egyiptom első atomreaktorán, előrehaladott projekteket indított Magyarországon és Törökországban, továbbá több milliárd dollár értékben kötött új üzleteket Mianmartól Ugandáig.

Nem utolsósorban pedig a Roszatom tisztviselői lesznek az ülések vezetői, amikor az energiaügyi miniszterek és az atomipari vállalatok vezetői októberben Washingtonban összegyűlnek négyévente megrendezésre kerülő találkozójukra.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) által rendezett csúcstalálkozón a nukleáris energia növelését fogják szorgalmazni, mivel a világszerte emelkedő hőmérséklet fokozza a vitát az éghajlatváltozás megelőzését célzó technológiákról.

Az orosz jelenlét azonban arra is rávilágít majd, hogy a Roszatomra – amelynek felügyelőbizottságában két szankcionált tisztviselő is helyet kapott – vonatkozó korlátozások szigorítására irányuló erőfeszítések még a kongresszus azon követelései közepette is elakadtak, hogy a Biden-kormányzat csökkentse az USA orosz nukleáris üzemanyagtól való függőségét.

Az október 26-28-i esemény diplomáciai rémálomnak ígérkezik két amerikai tisztviselő szerint, akik névtelenségüket megőrizve nyilatkoztak a Bloombergnek.

Az Egyesült Államokat a vendéglátó országgal kötött megállapodás kötelezi arra, hogy a bécsi székhelyű NAÜ valamennyi tagját meghívja, és a Roszatom kizárása hatással lehet Washington kapcsolatára az orosz nukleáris technológiát kereső országokkal

– mondták.

A Roszatom befolyása a nemzetközi nukleáris üzemanyagciklusban – az uránbányászattól a reaktorkészletek tervezéséig – megnehezíti Washington számára, hogy kizárja Oroszországot az atomenergiáról szóló tárgyalásokból. Ráadásul Mihail Csudakov orosz mérnök a NAÜ vezető atomenergetikai tisztviselője.

A globális nukleáris üzemanyagpiac nagyon törékeny” – mondta Paul Dabbar, az Energiaügyi Minisztérium korábbi helyettes államtitkára, aki az amerikai nukleáris üzemanyaggyártó kapacitás felélesztésén dolgozott. “Oroszország bármikor felére csökkentheti a rendelkezésre álló globális nukleáris üzemanyag-kínálatot, és a világ legveszélyeztetettebb piaca az Egyesült Államok.

A Columbia Egyetem Dabbar társszerzőségével jegyzett tanulmánya szerint Oroszország tavaly 93 amerikai reaktor üzemanyagának közel negyedét biztosította, és a Roszatom várhatóan az évtized végére is megtartja 15 százalékos részesedését. A helyzet hasonlóan bizonytalan Európában, ahol a Roszatom 100 millió ember számára termel villamos energiát, főként a volt szovjet szatellitállamokban.

A NAÜ nem kívánt nyilatkozni arról, hogy az amerikai szankciók milyen hatással lehetnek az orosz részvételre a washingtoni eseményen. Moszkva küldöttségében az ügynökség legutóbbi miniszteri találkozóján 35 orosz vezető vett részt, sokan a Roszatomtól.

Az amerikai külügyminisztérium konzuli ügyekért felelős irodája, amely a NAÜ-találkozóra szóló vízumokért felelős, közölte, hogy “nyilvántartása az amerikai törvények értelmében bizalmas“.

A Roszatomot nem kímélték teljesen a háborús szankciók. Felügyelőbizottságának elnökét, Szergej Kirijenkót - aki egyben a Kreml első kabinetfőnök-helyettese is - az USA szankciókkal sújtotta, akárcsak az igazgatótanács tagját, Jurij Trutnyev miniszterelnök-helyettest.

A cég első főigazgató-helyettese, Kirill Komarov azonban a tervek szerint a NAÜ konferenciáján a nukleáris növekedést lehetővé tevő környezetről fog beszélni; míg az orosz technológiai szabványok felügyeletét ellátó orosz hatóság helyettes vezetője, Alekszej Ferapontov a Bloomberg által szemlézett hivatalos ügynökségi dokumentumok szerint az atomenergiával kapcsolatos bizalom növeléséről fog beszélni.

A Roszatom nem válaszolt a delegáció létszámára vonatkozó kérdésekre. A vállalat azonban közölte, hogy egyike annak a néhány gyártónak, amely jelenleg az idei NAÜ-találkozón bemutatásra kerülő új kismoduláris reaktorokat (SMR) építi.

A Roszatom készen áll arra, hogy “nagyobb piaci részesedést szerezzen“, mint más nemzetek a technológia bevezetésében – áll a kérdésekre adott válaszban. A kisméretű reaktorok olcsóbb és gyorsabb utat ígérnek a nukleáris energiatermelés bővítéséhez.

A kongresszus kísérletei Oroszország nukleáris kilengéseinek megfékezésére problémákba ütköztek. Republikánus szenátorok egy csoportja márciusban törvényjavaslatot terjesztett elő az orosz befolyás megfékezésére a nukleáris üzemanyagpiacokon, de egy hónappal később a Fehér Ház felmentette a szankciók alól az amerikai kikötőkbe atomüzemanyagot szállító orosz hajókat.

Néhány európai diplomata most azért lobbizik, hogy a NAÜ-csúcstalálkozón szóba kerüljön Oroszország ukrajnai offenzívája, és az a kár, amelyet szerintük a háború okoz az atomenergiai kilátásoknak.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Vízen a világ legkörnyezetbarátabb kompja

A finn Wasaline égisze alatt kezdte meg üzemelését az Aurora Botnia, a világ legkörnyezetbarátabb RoPax, vagyis autó- és utasszállító kompja, amely a finn Vaasa és a svéd Umeå közötti útvonalon közlekedik. A 150 méter hosszú és 26 méter széles hajó bruttó űrtartalma 24 300 tonna. Közel 800 utas szállítására alkalmas, és 20 csomós sebességgel hajózik.

Fenntartható szemlélettel területcsökkentés mellett is növelhető a termés

A fenntarthatóság komplex fogalma talán a mezőgazdaság és az élelmiszeripar ágazatain keresztül illusztrálható a legjobban. A hosszú távon is élhető bolygó célkitűzése – a fenntarthatóság – az agráriumban akkor érvényesül, ha a jelen társadalom élelmiszer- és textilszükségletei kielégíthetőek anélkül, hogy a jövő generációk ugyanezen lehetőségei csökkennének.

Negatívra rontotta Magyarország kilátását az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.

Csökken a forgalom a lakáspiacon, aktívabbak a befektetők

Csökken a forgalom az  ingatlanpiacon a nyáron, a befektetési céllal lakást vásárlók ugyanakkor aktívak - közölte a Duna House.

Hírek

Vízen a világ legkörnyezetbarátabb kompja

A finn Wasaline égisze alatt kezdte meg üzemelését az Aurora Botnia, a világ legkörnyezetbarátabb RoPax, vagyis autó- és utasszállító kompja, amely a finn Vaasa és a svéd Umeå közötti útvonalon közlekedik. A 150 méter hosszú és 26 méter széles hajó bruttó űrtartalma 24 300 tonna. Közel 800 utas szállítására alkalmas, és 20 csomós sebességgel hajózik.

Vegyesen alakult a forint árfolyama péntek reggelre

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.

Újra madárinfluenzától mentes Magyarország

Magyarország újra madárinfluenzától mentes, és nem kötelező a baromfikat zártan tartani - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Újra jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Kim Dzsongun halálosan bekeményít a Covid kapcsán

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön győzelmet hirdetett a Covid elleni harcban, majd "halálos megtorlást" ígért Dél-Korea ellen, amelyet a járvány kitörésének okozásával vádol.

Egyházi szervezetek mögé rejtőző bűnbandára csapott le a NAV

Egyházi szervezetek mögé rejtőző, az állami költségvetésnek 8 milliárd forint kárt okozó bűnszervezetre csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Békés Megyei Főügyészséggel együttműködésben.

Újraindult a Barátság vezeték, hamarosan Magyarországra is érkezik olaj

Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj - közölte a Mol.

Fizetett a Mol, újraindulhat a Barátság kőolajvezeték

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság.

Gazdaság

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom