Hirdetés
Kezdőlap Turizmus Repülés Covid után: a kevesebb drágább lett
No menu items!

Repülés Covid után: a kevesebb drágább lett

Illusztráció: Bigstock

A Coviddal hirtelen véget ért a jet-korszak, amely fél évszázadra globalizálta a légiközlekedést. Most a repülőgépek újra a levegőben vannak, de a repülés elterjedése fordított irányba halad: kevesebb repülőgép közlekedik egy kisebb hálózaton, és a viteldíjak emelkedtek.

A Cirium adatai szerint hónapról hónapra járatok ezrei kerülnek ki a menetrendből a főbb csomópontok, köztük Szingapúr, London és Doha felé, és szinte mindenhová drágábban lehet repülni. Ráadásul míg egyes piacok – például az Egyesült Államok – éppen csak visszatértek a vírus előtti kapacitáshoz, Ázsia és Európa nagy része több mint egynegyedével a 2019-es szint alatt van.

A Covid utáni gyors keresleti fellendülés túlterhelte a légiközlekedési ágazatot, amely 2020 óta mintegy 187 milliárd dollárt veszített az utazási korlátozások miatt. A repülőgépek és a személyzet hiánya miatt az ágazat több mint 2000 útvonalat szüntetett meg, amelyek 2019-ben még léteztek, és a fuvarozók számos útvonalon többet kérnek a jegyekért.

Vagyis a légi utazás újra a gazdagabbak kiváltságává kezd válni.

Az okokat a Bloomberg négy pontban foglalta össze:

1. Magasabb jegyárak

Olyan nagy az utazási kedv, hogy a légitársaságok egyes útvonalakon több mint kétszeresére tudták emelni a viteldíjakat, különösen a business osztályú helyek esetében.

Valódi egyensúlyhiány van a kereslet és a kínálat között” – mondta Joe Leader, az APEX, egy New York-i székhelyű utasélményt vizsgáló egyesület vezérigazgatója.

2. Nehezebb repülőjegyet találni

Minden régióban kevesebb járat van, így az utazók nehezebben jutnak fel a számukra megfelelő járatra vagy olyanra, amelyik továbbutazási célállomáshoz csatlakozik.

Világszerte mintegy 100 ezer járatot töröltek a Covid előtti menetrendekből. Az OAG repülési adatbázis adatai szerint december elején a heti járatok száma 616 330 volt, ami 14%-os csökkenést jelent a 2019-es év azonos időszakában mért 716 727-hez képest.

3. Kevesebb összeköttetés

A főbb tranzitközpontokba tartó járatok kisebb száma csökkentette a társadalmi mobilitást. A Cathay Pacific Airways és a British Airways például ebben a hónapban mind a 95 járatot Hongkongból London Heathrow-ra üzemelteti a Cirium szerint. Ugyanezen az útvonalon 2019 decemberében 234 járat közlekedett.

4. Harc az ülőhelyekért

A nemzetközi járatokon is kevesebb helyért kell harcolni, mivel a légitársaságok jelenleg is küzdenek azért, hogy újraépítsék a világjárvány előtti flottájukat.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Enyhült az infláció, javult is a fogyasztók hangulata Németországban

A nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet fogyasztói hangulatindexe áprilisban nyolc havi csúcsra erősödött, de a vártnál némileg enyhébb mértékben nőtt.

Nagy Márton: az infláció letörése és a gazdasági felzárkózás a legfontosabb feladat

Az infláció letörése és a gazdasági felzárkózás folytatása a legfontosabb feladat idén - jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar Multi Program zárókonferenciáján.

Megvan, pontosan mikor egyesül az MKB Bank és a Takarékbank

Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat - közölte a bankholding.

Túl nagyra nőtt? Szétdarabolják az Alibabát

Az Alibaba kínai internetes óriáscég komoly változások előtt áll: a hatalmas vállalatot hat önálló csoportra akarják szétválasztani. A befektetők egyelőre pozitívan reagálnak.

Hírek

Pénteken a gázolaj ára lélektani határ alá csökken, a benzin viszont tovább drágul

Pénteken újabb üzemanyagár-változás jön, hasonlóan ellentétes irányú, mint a mai: a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal emelkedik, a gázolajért viszont bruttó 4 forinttal kell majd kevesebbet fizetniük a kutaknak.

Több százezer robogós közlekedik szabálytalanul a magyar utakon

A magyar utakon közlekedő 650 ezer robogó kevesebb, mint felére kötnek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), pedig az átlagosan 7-8 ezer forintos éves díj kifizetésével a tulajdonosok elkerülhetik a közúti bírságot és baleset esetén a több százezer forintot elérő átlagos kártérítést - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Ingyen taxizhatnak az idősek Budapest egyik kerületében

Új, a kerületben ingyenesen igénybe vehető szolgáltatással, az Időstaxival segíti mostantól a terézvárosi önkormányzat a kerületben élő időseket.

Lemondott a fővárosi állatkert megvádolt operatív igazgatója

Lemondott Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója kedden, mert sajtóhírek szerint vádat emeltek ellene - tudatta a Főpolgármesteri Hivatal.

Nem változtatott az alapkamaton az MNB monetáris tanácsa

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 13,0 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa keddi kamatmeghatározó ülésén.

Új néven folytatja a Foodpanda

Április közepétől foodora néven működik a foodpanda ételrendelő platform, a márkanév váltása mellett az üzleti modell változatlan marad - közölte a Delivery Hero Hungary Kft. ügyvezetője a cég sajtótájékoztatóján.

Tovább folytatódik az Árzuhanás a SPAR-nál

A SPAR Magyarország minden héten az Árzuhanás Promóció keretein belül teszi még vonzóbbá kínálatát. Ettől a hétfőtől az alábbi termékkörök Promócióban résztvevő termékeinek árai, terméktől függően 5-16%-kal lesznek olcsóbbak a SPAR és INTERSPAR áruházakban. Erre a hétre már közel 400-ra emelkedik azon termékek száma, amelyek árát az Árzuhanás Promócióban csökkentette a SPAR Magyarország.

Megemeli, illetve eltörli a Tesco az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet húsvét előtt

A Tesco megemeli az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet a húsvét előtti időszakban, és a tojás esetében el is törli - közölte a Tesco-Global Áruházak Zrt.

Gazdaság

Megvan, pontosan mikor egyesül az MKB Bank és a Takarékbank

Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat - közölte a bankholding.

Néhány ezer ügyfél kezében van a privátbanki vagyon fele

A teljes magyarországi privátbanki vagyon több mint 50 százaléka mintegy 6500 milliárdos kezében összpontosul - közölte a Blochamps Capital Kft.

Végveszélyben a legnagyobb magyar magánnyugdíjpénztár

Hamarosan lejár a határidő, és még mindig nincs meg a 70 százalékos tagdíjfizetési arány a Horizont Magánnyugdíjpénztárnál. 33,5 ezer pénztártag megtakarítása kerülhet ezzel veszélybe – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. 

Két új tagja lesz az MNB monetáris tanácsának

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága hétfői ülésén két új tag megválasztását támogatta a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsába. A testület új tagja lesz Búza Éva és Kovács Zoltán.