Hirdetés
Kezdőlap Egészség-ügy Robotok segítik újra járni az agyvérzésen átesetteket Bécsben
No menu items!

Robotok segítik újra járni az agyvérzésen átesetteket Bécsben

Új korszak kezdődött a mozgásszervi rehabilitációban Bécsben © tech2people / kikosotto

November elején kezdte meg működését Ausztria egyik legmodernebb rehabilitációs központja Bécs új városrészében, Seestadtban. A centrumban a világ húsz legjobb robotizált terápiás eszköze segíti az agyvérzésen átesettek, sclerosis multiplexes betegek és traumás gerincsérültek mozgásszervi rehabilitációját. A kezelések ambulánsak és jelentősen növelik a hagyományos fizioterápia hatékonyságát. 

Még Ausztriában is új szintre emeli a fizioterápiát és a rehabilitációt a tech2people mozgásszervi terápiás centruma, amely november elején nyílt meg Bécs Aspern városrészében. A rehabilitációs központban – 1,5 millió euró összértékben – a világ húsz legjobb robotizált mozgásszervi terápiás eszköze valamint kilenc fizioterapeuta várja elsősorban a sztrókos, gerincsérült és sclerosis multiplexes betegeket, hogy a lehető leghatékonyabb terápiát kínálják számukra.

A központ orvosi tanácsadója, Dr. Peter Lackner neurológiai rehabilitációs szakember elmondta, számos tanulmány igazolja már például, hogy azok a szélütésen átesettek, akiknél robotizált terápiával egészítik ki a hagyományos fizioterápiát, kétszer nagyobb valószínűséggel tudnak majd újra járni, mint akik csak klasszikus rehabilitációban részesülnek. Ennek oka többek között, hogy a robotizált eszközöknek köszönhetően sokkal többször tudják megismételni a gyakorlatokat a betegek.

Míg egy hagyományos fizioterápiás kezelés során például 50-250 lépést tesznek meg, addig az önálló járás újratanulását segítő Lokomattal kétezret. Ráadásul ezek a berendezések betegenként kettő helyett csak egy fizioterapeuta jelenlétét igénylik és csak éppen annyira és abban segítik a beteget, amire és amennyire szüksége van. Integrált ügyességi játékok és virtuális valóság biztosítja, hogy a kezelés ne legyen unalmas és élvezzék a betegek.

A rehabilitációs centrumban a kezelések ambulánsak, nincs szükség kórházi tartózkodásra. Egy-egy kezelés 135 euróba kerül, amiből 55 eurót átvállal az osztrák egészségpénztár. A központban bármilyen neurológiai problémával küzdő beteget fogadnak, függetlenül a sérülés súlyosságától, de főként a sclerosis multiplexes betegekre, agyvérzésen átesettekre és traumás gerincsérültekre fókuszálnak.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A magyar munkavállalók elsősorban a bér alapján döntenek

Magyarországon a válaszadók szerint a munka hosszú távú biztosítottsága a harmadik, a munka-magánélet egyensúlya pedig a második legfontosabb tényező, míg az első helyen a bérezés áll.

Lezárták Catania repülőterét az Etna miatt

Az aktív vulkánnak számító Etna az éjszaka folyamán hatalmas robajjal tört ki ismét.

Új csúcson zárt a BUX

A forint árfolyamába már korábban be volt árazva, hogy a jegybanknak lesz mozgástere kamatot vágni ezen a kamatdöntő ülésen.

Virág Barnabás: szigorú monetáris politika kell továbbra is

Az MNB azt a kamatpályát szeretné elérni, amely biztosítja az árstabilitás fenntartható elérését és a pénzpiaci stabilitást
Hirdetés

Hírek

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Gazdaság

Virág Barnabás: szigorú monetáris politika kell továbbra is

Az MNB azt a kamatpályát szeretné elérni, amely biztosítja az árstabilitás fenntartható elérését és a pénzpiaci stabilitást

MNB: 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A monetáris szigor pozitív reálkamat biztosításával járul hozzá a pénzügyi piaci stabilitás fenntartásához, valamint az inflációs cél fenntartható eléréséhez

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Hazánk az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lett

A magyarországi eredmények, amelyeket kevesebb mint két évvel a helyi iroda megalapítása után értek el, minden várakozásukat felülmúlták.