Kezdőlap Mozaik Természetes, kontra álhús: termőföldről, vagy laborból jön a jövő húsa? 
No menu items!

Természetes, kontra álhús: termőföldről, vagy laborból jön a jövő húsa? 

A növényi hús nem csak a vegetáriánusok körében népszerű. Piaci részesedése csekély, de lenyűgöző a növekedés. 2030-ra 30 milliárd eurós lehet a piaca. Az élelmiszeripar a mesterséges húst is erőteljesebben futtatná, pedig drága és rossz a klímamérlege.

A tények önmagukért beszélnek. A Good Food Institute táplálkozással foglalkozó nemzetközi civilszervezet a NielsenIQ piackutató 13 európai országot átfogó adatait elemezve megállapította, hogy a kiskereskedelmi szektorban a növényi alapú élelmiszerek értékesítése a gazdasági nehézségek ellenére is tovább növekszik. A növényi eredetű alternatívák kiskereskedelmi piaca most 5,7 milliárd eurót tesz ki. És miközben az eladások 2021 és 2022 között 6 százalékkal nőttek, amennyiben a kiindulási pont 2020, akkor 2022-ig már 22 százalékos az értékesítés növekedése.

Csekély piaci részesedés, lenyűgöző növekedés

A Valuates Reports piackutató 2021 decemberében tette közzé elemzését a globális növényi alapú húspiac aktuális és jövőbeli fejleményeiről. A jelentés szerint a globális piac 2020-ban 10,66 milliárd USD-ra becsülhető, és az előrejelzések szerint akár 8,5%-os összetett éves növekedési rátával 2027-re elérheti a 19,45 milliárd USD-t.

A hagyományos húsipar 2023-ban várható 1291 milliárd eurós forgalmával összehasonlítva persze ez aprópénz. Mégis egyre több klasszikus húsfeldolgozó száll be az üzletbe, mert az erőteljes növekedés igencsak vonzó, miközben a hagyományos húsok piaca évek óta stagnál. Sőt, a chicagói agytröszt, a Kearney szerint 2040-re 90-ről 40 százalékra fog csökkenni az igazi hús részesedése, míg a növényi húsé 10-ről 25-re nőhet, a mesterségesé pedig a semmiből 35 százalékra!

Visszatérve a Valuates Report prognózisára: 2027-re várhatóan a szójaalapú hús lesz a legjövedelmezőbb szegmens. A hagyományos állati és tejalapú élelmiszerekhez képest a szója alapú húskészítmények nemcsak a receptek költségeit csökkentik, hanem kisebb a környezeti lábnyomuk is.

Észak-Amerika várhatóan a legjövedelmezőbb régió lesz a következő időszakban. Amelynek növekedéséhez nagyban hozzájárul a romlott húskészítmények fogyasztásával járó veszélyekkel kapcsolatos fogyasztói tudatosság, valamint a húsmentes helyettesítők növekvő használata is.

Az alternatív húsok iránti kereslet oka összetett:    

A vegánok és flexitáriusok világszerte növekvő száma

A növényi alapú húsnak az állati alapú húshoz mért egészségügyi előnyeinek erőteljesebb tudatosodása

  • A növényi alapú étrendek iránti növekvő fogyasztói érdeklődés, valamint az állatjóléti jogok iránti növekvő tudatosság
  • A húsipari gyakorlatok által generált üvegházhatású gázok (ÜHG) miatti aggodalmak

A munkavállalók kizsákmányolása és az elrettentő klímamérleg miatt rossz a húsipar és a hústermékek imázsa.

Az alternatív húsok ízükben, állagukban és kinézetükben is egyre jobban hasonlítanak az eredetire. Sokszor húsimádók sem tudnak különbséget tenni.

Egyre nagyobb a kínálat. Sok tucat klasszikus termék készül már növényi alapanyagból.

A növényi hús mellett leginkább a klímamérleg szól. Előállítása 90 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, mint a marháé. A növényi hús víz- és helyigénye is jóval kisebb. Hátránya, hogy komplikált eljárással jön létre és sok adalékanyagot tartalmaz. A növényi húsnál rosszabb, de a hagyományosnál sokkal jobb a rovarokból előálló hústermékek környezeti mérlege.

Egyre több alapanyag, egyre több vállalkozás

A már évek óta használt alapanyagok, a búzafehérje (seitan), a gombacella (quorn) és a szója mellett megjelentek újak, amelyek kémiailag jobban hasonlítanak az igazi húsra. A legfontosabb a borsó és egy alig ismert növény, a csillagfürt átalakított proteinje, valamint a növényekből nyert hemoprotein. Ezekkel az élelmiszeripar képes visszaadni a marhahús vérnek köszönhető vörös színét és jellegzetes ízét.

Mit vesz be a gyomrunk?

A növényi húst egyértelműen akceptálták a fogyasztók. Az európaiak 15 százaléka jó terméknek tartja és rendszeresen fogyasztja, további 26 százalék szívesen megkóstolná. A felmérésből egyértelműen kiderült, hogy minél több húst fogyaszt valaki, annál elutasítóbb az alternatívákkal szemben. A legnyitottabban a fiatalok és a diplomások.

Egyre többen akarnak húsmentes húspogácsát

Az alternatív húsok sikere társadalmi elfogadottságuk mellett attól is nagyban fog függeni, hogy az élelmiszeripar tőkeerős, jól kiépített értékesítési hálózattal rendelkező szereplői meglátják-e bennük a fantáziát. Ha a növényi, laboratóriumi és a rovarokból készülő hústermékek felkerülnek a termékpalettájukra, hamar meg fognak jelenni az élelmiszerüzletekben és az éttermekben.

A multinacionális élelmiszerkonszernek keveset kutatnak, de egyre többet invesztálnak a szegmensre specializálódott startupokba. Így tettek a világ legnagyobb élelmiszer-vállalatai, a svájci Nestlé, a francia Danone, az amerikai Heinz és az Európában kevésbé ismert, de a világranglistán második brazil JBS. Sőt, a befektetők között van a Google is!

A hagyományos húspiac évek óta tartó zsugorodása, illetve stagnálása miatt Európa legnagyobb szárnyasfeldolgozója, a német PHW-csoport együttműködési megállapodást írt alá a Beyond Meattel és a Super Meattel. Az alternatív húsgyártás két kaliforniai pionírjának termékei ma már világszerte kaphatók az élelmiszerüzletekben és megjelentek több étteremlánc kínálatában.

Magyar statisztikai adatok nem állnak rendelkezésre. De az, hogy 2020-ban egy klasszikus húsipari vállalat, a Pápai Hús borsóból készülő sonkával állt elő, mutatja, hogy a magyar élelmiszeripar szereplői is fantáziát látnak az új szegmensben.

A legnagyobb amerikai húsfeldolgozó és -kereskedő, a Tyson először szintén a Beyond Meatbe invesztált. Aztán a know-how-t magáévá téve saját termékekkel állt elő. A szintén a világ legnagyobbjai közé tartozó, évi 135 milliárd dolláros forgalmat lebonyolító minnesotai Cargill egy „laborhúst” fejlesztő start-upba, a Memphis Meats-be száll be. A Nestlé nem kaliforniai startuppal, a német Marke Garden Gourmet-vel működik együtt. Koprodukciójukban készülnek a pogácsák a McDonald’s vega burgerébe.

Az önként váltók és a váltásra kényszerítettek

A nagy múltú német húsipari cég, az 1834-ben alapított, évi 170 millió euró bevételt elérő Rügenwalder Mühle 2020-ban több bevételt ért el vega húsaival, mint a klasszikus termékeivel. Miután a Rügenwalder Mühle bizonyította, hogy az alternatív hús nemcsak a klímát védi, de üzletileg is kifizetődő, Németország legnagyobb állatvédő civil szervezete, a PETA reméli, hogy a többi nagy húskonszern is követi a példát. A PETA egyébként adakozásból összegyűjtött tőkével 2020-ban Tyson-részvényeket vásárolt, és tulajdonosként gyakorol nyomást az amerikai húsipari óriásra, hogy helyezzen nagyobb hangsúlyt az alternatív hústermékekre.

Hús a kémcsőből visszás ökomérleggel

A hús egy másik, nem vegán alternatívája az in-vitro, szabad fordításban „laborhús”, amire a „termesztett hús” (cultured meat) megnevezést is használják. Állati őssejtből tenyésztik ki élelmiszerlaborban körülbelül hat hét alatt. Sokszor gyógyszergyártók és más kémiai vállalatok laborjaiban, mert a rendelkezésre álló know-how okán sokat kutatnak és fejlesztenek a témában.

„Ma még nem lehet tudományos igényességgel nyilatkozni a mesterséges hús környezeti és egészségügyi hatásairól” – véli a Karlsruher Institut für Technologie mérnök-filozófusa, Silvia Woll, aki két évig tartó kutatást vezetett a témában.

Véleményét azzal támasztotta alá a Neue Züricher Zeitung (NZZ) kérdésére, hogy nem áll megfelelő mennyiségű adat rendelkezésre, és a nagyüzemi termelés megindulása előtt nem is fog. Viszont modellszámításai szerint 75 százalékkal alacsonyabb lehet a laborhús üvegházhatásúgáz-kibocsátása, mint a mezőn legelő marha feldolgozásával előállté. Ugyanakkor a sertéshúsnál kétszer, a szárnyasénál háromszor több üvegházhatású gázt bocsátana a légkörbe a műhús.

Az energiaigény szempontjából is rossz a laborhús mérlege. A mesterséges sejteket legalább 37 fokon kell tenyészteni steril körülmények között. Biztos, hogy ez több energiát igényel, mint a szárnyas és disznó, de valószínűleg még a marhánál is többet. Silvia Woll ezt azzal egészíti ki, hogy az áram forrása a döntő. Egy holland tanácsadó cég, a CE Delft számítása szerint a laborhús csak akkor mutat a hagyományosnál jobb energiamérleget, ha az energia legalább 30 százaléka megújuló forrásból származik.

Ha teret nyer a műhús, sokkal kevesebb tenyészállatra lesz szükség. De nem valószínű, hogy ezeket jó körülmények között fogják tartani, mert továbbra is a költséghatékonyság lesz a döntő. Ezt mutatja Szingapúr példája, ahol 2020-ban áttörésként ünnepelték a laborhúsból készült Chicken-Nuggetset. Aztán kiderült, hogy borjúszérumot használtak a laborban, amit érzéstelenítés nélkül csapoltak le a tehenek méhéből.

Függetlenül az előnyöktől és hátrányoktól, versenyképes ár nélkül nem fog teret nyerni a műhús, amitől távol van az élelmiszeripar, de gyorsan mérséklődik az ár. Ezt mutatja, hogy az úttörő holland cég, a Mosa Meat első műhamburgerének 2013-as 325 000 EUR előállítási költsége 2016-ra 11,40-re csökkent. A tömegtermelés beindulása tovább csökkentené az árat, de az élelmiszerkonszernek számítása szerint így is a normál hús tízszerese maradna.

A laborhús sikere elsősorban a társadalmi elfogadottságától fog függeni. Érthető módon nagy a fogyasztói szkepszis. Európában csak a megkérdezettek öt százaléka tartja jó alternatívának. De jó jel a szegmensben aktív startupok számára, hogy az európaiak 27 százaléka megkóstolná a laborhúst.

Németországból pedig, ahol sokkal több szó esik az új alternatíváról, 65 százalék kipróbálná, 50 rendszeresen vásárolná, 47 százalék pedig előnyben részesítené a hagyományossal szemben, pedig még megkóstolni sem volt lehetősége.

Dr. Petrus Szabolcs LL.M.

0Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Rekordot ért el a vállalati felvásárlások értéke Magyarországon tavaly

A vállalati összeolvadások és felvásárlások (M&A) összértéke rekordértékre nőtt tavaly Magyarországon: a 110 tranzakció becsült értéke összesen 9 milliárd dollár volt. Az ügyletek száma az előző évhez képest gyakorlatilag stagnált, azonban kalkulált összértékük majdnem 40 százalékpontos növekedéssel rekordot döntött az EY elemzésében vizsgált 2010 és 2024 közötti időszakot tekintve.

Fokozott ellenőrzésére készül a fogyasztóvédelmi hatóság

Fesztiválok, taxik, szórakozóhelyek fokozott ellenőrzésére készül a fogyasztóvédelmi hatóság a tavaszi-nyári turisztikai szezonban, cél az egyes idegenforgalmi szolgáltatásokra vonatkozó jogszabályi előírások betartásának vizsgálata, a vásárlói magatartást tisztességtelenül befolyásoló kereskedelmi gyakorlatok kiszűrése.

Benyújtotta a 2026. évi költségvetési törvényjavaslatot a nemzetgazdasági miniszter

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter benyújtotta a 2026. évi költségvetési törvényjavaslatot kedden Budapesten az Országgyűlésnek. A javaslatot Kövér László, az Országgyűlés elnöke vette át.

KSH: A kiskereskedelmi forgalom előző év azonos időszakit meghaladta

Márciusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 0,4 százalékkal mérséklődött, naptárhatástól (és húsvéthatástól) megtisztítva 0,4 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit - közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Hirdetés

Hírek

A száj- és körömfájás betegség hatására romlottak az agrárium kilátásai

Kismértékben romlott az agrárium helyzetértékelése az első negyedév végére, a kilátások elsősorban a tejtermelőknél, a sertés- és a húsmarhatartóknál romlottak a száj- és körömfájás megbetegedések miat

Benyújtotta a 2026. évi költségvetési törvényjavaslatot a nemzetgazdasági miniszter

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter benyújtotta a 2026. évi költségvetési törvényjavaslatot kedden Budapesten az Országgyűlésnek.

Rekordév küszöbén: Törökország így indította a 2025-ös évet

Törökország újra bizonyít: már az első negyedévben 8,8 millió látogatót és 9,5 milliárd dolláros turisztikai bevételt ért el

Jó hír a devizahitelesek számára

Az árfolyamkockázat hiányos tájékoztatása miatt a devizahiteles szerződések érvénytelenek.Ennek értelmében az adósok csak a kapott tőkével tartoznak, míg az árfolyamkülönbözet és a kamatok terhét a pénzintézeteknek kell viselniük. 

A hűvösebb észak felé fordulnak a nyaralók: Skandinávia az új nyári úti cél

Az elmúlt évek mediterrán hőhullámai és a klímaváltozás hatására egyre több európai utazó a hűvösebb északi desztinációk, ezen belül is főleg a skandináv térség felé fordul a nyári hónapokban. A "coolcation" (hűsítő nyaralás) 2025 egyik legmeghatározóbb utazási trendjévé vált, egyre többen keresik a kellemes hőmérsékletű pihenőhelyeket a tikkasztó meleg elől menekülve.

Vidéken aktívabbak az ingatlanvásárlók

Az ingatlanvásárlók a főváros és Pest vármegye mellett azokban a vármegyékben aktívabbak, ahol óriásberuházások történtek, és már minden negyedik nyaralót kereső budapesti a Duna-menti településeket részesíti előnyben.

A Microsoft hétfőtől megszünteti a Skype-ot

A Microsoft korábbi bejelentésének megfelelően hétfőtől megszűnik a Skype, az internetalapú telefon- és videoszolgáltatás. A cég honlapján közzétett hírlevél szerint a Microsoft a Teams-et fejleszti tovább.

Mi legyen az állampapír-pénzzel, ha nem akar kockáztatni?

Jellemzően kockázatos befektetésekbe kerültek a PMÁP-ból kivett megtakarítások. Az elmúlt hetek tőzsdei turbulenciái láttán viszont sokan kereshetnek biztonságosabb helyet a pénzüknek.
Hirdetés

Gazdaság

Július 1-től újabb szigor az online számlaadat-szolgáltatásban. Itt van mire figyeljünk.

Az Online Számla rendszerbe jelentett számlaadatok pontosságának javítása érdekében újabb szigorítás várható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részéről a figyelmeztető- (WARNING) és hibaüzenetek (ERROR) kapcsán,

Devizapiac – Erősödött kissé a forint kedd reggelre

Erősödött kissé a forint a főbb devizákkal szemben kedd reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Szokatlan mértékű túlterheléses támadás érte az OTP-t

Nemzetközi mércével mérve is szokatlan méretű túlterheléses támadás érte csütörtökön az OTP Bank digitális ügyfélkiszolgálási felületeit

Indul a Lakhatási Tőkeprogram, emelt keretösszeggel, 300 milliárd forinttal

A Lakhatási Tőkeprogram a nagy érdeklődés miatt 100 milliárd forinttal magasabb keretösszeggel, 300 milliárd forinttal indul el.