Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág Új ötéves stratégia az Alteonál - a nemzetközi terjeszkedés is cél
No menu items!

Új ötéves stratégia az Alteonál – a nemzetközi terjeszkedés is cél

A kép illusztráció. Forrás: ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt./Facebook

Új, a két évvel ezelőttinél ambiciózusabb stratégiát tett közzé a 2022-2026 közötti ötéves időszakra az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. az elmúlt két év vártnál kedvezőbb eredményeinek köszönhetően. A magyar energetikai cég a korábbinál magasabb beruházással, eredménnyel és osztalékfizetéssel számol.

Az energiaszolgáltató – a 2019-es stratégia szerint – 2024-ig 20 milliárd forintnyi beruházást valósított volna meg, ebből 11 milliárd már két év alatt, 2021-ig teljesült. Az új stratégia szerint a következő öt évben akár további 35 milliárd forinttal is nőhet az új beruházások és vállalatfelvásárlások együttes értéke.

A kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményben (EBITDA) 2024-re tervezték elérni a 7 milliárd forintot, de ezt a kitűzött szintet már tavaly meghaladta az Alteo, az új cél 2026-ra 11 milliárd forint.

A 2019-es célkitűzés az volt, hogy az Alteo folytassa a növekedést és tartsa meg az osztalékfizetés szintjét. Most úgy látják, hogy középtávon akár jelentősen is növelhető az egy részvényre jutó osztalék a növekedési tervek veszélyeztetése nélkül.

A tőkepiacon az Alteo 2024-ig szerette volna elérni, hogy bekerüljön a BUX indexbe, ezt is már 2021-ben sikerült teljesíteni.

Új célként fogalmazta meg a vállalat az ESG (környezeti, társadalmi és vállalatirányítási) minősítés elérését, ezzel kapcsolatban el is indult a minősítés, amelyet egy független, nemzetközi cég végez.

Ifj. Chikán Attila. Fotó: alteo.hu

Ifj. Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója kiemelte: továbbra is elsősorban az energiatermelés és termelésmenedzsment, illetve a megújuló energiatermelés szegmensekre kívánnak koncentrálni, emellett a jövőben a hulladékmenedzsment és az e-mobilitás területén számítanak további ígéretes befektetési lehetőségekre.

Az új stratégia szerint az energiatermelés és termelésmenedzsment területén a társaság folytatná a kapacitásbővítéseket.

Az Alteo szabályozási tevékenysége kiemelt jelentőségű a stratégián belül. A megújuló energiát hasznosító erőművek terjedésével egyre nő a kiegyenlítő energetikai szolgáltatások iránti igény, ebben a tevékenységi körben a vállalat sikeres, és ezt szeretné nemcsak fenntartani, de tovább is fejleszteni – emelte ki a vezérigazgató.

A megújuló energiatermelés területén az Alteo elsősorban ipari felhasználók számára szeretne villamosenergiát értékesíteni hosszú távú villamosenergia-vásárlási szerződéseken keresztül. Emellett az elmúlt évek jelentős akvizíciói és felújításai után további beruházásokat terveznek.

Az energetikai szolgáltatások esetében a vállalat a komplex szolgáltatásokra koncentrál, amelyek nemcsak egy specifikus energetikai igényt, hanem az ahhoz kapcsolódó teljes energetikai kört kezelik.

Az energiakereskedelem területén az eddigi utat kívánja járni a társaság, organikus fejlődésre törekszik, ahol az elsődleges hangsúly nem a volumen bővülésén, hanem a profitabilitáson van.

A hulladékmenedzsment kapcsán az Alteo a jövőben további bővülést tervez felvásárlásokkal. A hulladékgazdálkodáshoz a cég a körforgásos gazdaság koncepciója felől közelít, ami a hulladékok energetikai célú hasznosításán túl a begyűjtési és újrahasznosítási képességek fejlesztését is magába foglalja.

Az Alteo számára továbbra is a magyar piac az elsődleges. Amíg itthon látnak növekedési lehetőségeket, addig a külföldi terjeszkedés másodlagos, de folyamatosan vizsgálják annak lehetőségét is.

Kovács Domonkos, az Alteo vezérigazgató-helyettese úgy fogalmazott: el fog jönni a pillanat, amikor a további növekedéshez szükség lesz az ország határainak átlépésére.

A vállalat továbbra is fenntartaná aktív tőkepiaci jelenlétét, ezen a téren tervezik az elemzői lefedettség növelését, illetve fontos cél a részvény tőzsdei forgalmának további javítása. Az Alteo várakozásai szerint a stratégiában tervezett beruházásokat a cég képes lehet újabb tőkeemelés nélkül finanszírozni.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az EU és az USA együtt keresik a megoldást a globális élelmiszerellátási gondokra

Az Egyesült Államok és az Európai Unió azt vizsgálja, hogyan lehetne javítani az élelmiszer-ellátási láncokat, mivel India és más országok exportkorlátozásai súlyosbítják a globális problémákat.

Építőipari áringadozás. Előzetes megállapodást javasol az ÉVOSZ

Előzetes megállapodást javasol az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége a megrendelőnek és az építési vállalkozónak a költségek állandó változása miatt.

Szerdán újra emelkedik a benzin beszerzési ára

Szerdán csak a benzin beszerzési ára változik: bruttó 15 forinttal emelik a nagykereskedelmi árat. Ez a hagyományos 95-ös benzin kiskereskedelmi árára nem lesz hatással, viszont a prémium benzin esetében számíthatunk emelésre. 

Orosz külügy: következményei lesznek a svéd és a finn NATO-csatlakozásnak

A NATO-nak nem kellene illúziókat táplálnia azzal kapcsolatban, hogy Oroszország egyszerűen beletörődik Svédországnak és Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásába - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

Hírek

Szerdán újra emelkedik a benzin beszerzési ára

Szerdán csak a benzin beszerzési ára változik: bruttó 15 forinttal emelik a nagykereskedelmi árat. Ez a hagyományos 95-ös benzin kiskereskedelmi árára nem lesz hatással, viszont a prémium benzin esetében számíthatunk emelésre. 

Orosz külügy: következményei lesznek a svéd és a finn NATO-csatlakozásnak

A NATO-nak nem kellene illúziókat táplálnia azzal kapcsolatban, hogy Oroszország egyszerűen beletörődik Svédországnak és Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásába - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

Így áll fel az ötödik Orbán-kormány

Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról, és megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Egyszerűbbé vált a társasházi parkolóhelyek eladása

Egyszerűbbé vált a társasházban lévő gépkocsibeállók értékesítése május 2-tól egy jogszabálymódosítás következtében - hívta fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Óriásdarazsak inváziójára kell készülni Magyarországon

Májustól a nyár végéig lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében, a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is. A látvány ellenére nem kell félni tőlük, mert az emberre ártalmatlanok.

A magyar ellenállás miatt elhalasztják az uniós olajembargót?

Az Európai Unió egyes országai szerint ideje megfontolni az orosz olaj betiltásának elhalasztását, ha a blokk vezetése nem tudja meggyőzni Magyarországot az embargó támogatásáról. Erre azért lehet szükség, hogy a javasolt szankciócsomag többi részét mielőbb életbe léptethessék.

Jerome Powell marad a Federal Reserve élén

Az amerikai szenátus megerősítette Jerome Powell második mandátumát az Egyesült Államok központi bankjának szerepét ellátó szövetségi tartalékrendszer, a Fed élén.

Finnország nagyobb biztonságot akar, haladéktalanul belépne a NATO-ba

Sauli Niinistö finn elnök és Sanna Marin miniszterelnök kijelentette, hogy Finnországnak "haladéktalanul" kérelmeznie kell a NATO-csatlakozást.

Gazdaság

Kamatemelés. Egyhangúlag döntött az MNB monetáris tanácsa

Egyhangúlag, 8 szavazattal döntött a monetáris tanács áprilisi kamatdöntő ülésén a jegybanki alapkamat 5,40 százalékra, az egynapos és egyhetes fedezett hitel kamatának 8,40 százalékra, az egynapos betét kamatának 5,40 százalékra emeléséről - olvasható az ülés rövidített jegyzőkönyvében.

Javította a magyar Raiffeisen osztályzatát a Moody’s

Az elsőrendű "A" osztályzati kategóriába sorolta át a magyarországi Raiffeisen Bankot a Moody's Investors Service. Elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar Raiffeisen-érdekeltség új adósság-kibocsátásokkal eleget tesz a szavatoló tőkére és a leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelményeknek (MREL).

Az MNB az infláció gyorsulásáról: minden drágult

Az előző hónaphoz képest az infláció 1,0 százalékponttal emelkedett, amit elsősorban a maginflációs tételek árindexének 1,2 százalékpontos emelkedése magyaráz. Ehhez mindhárom termékcsoport áremelkedésének gyorsulása hozzájárult - állapította meg a jegybank.

Megjelentek a profik, bezuhant a bitcoin árfolyama

A bitcoin árfolyama a novemberi csúcsának felére, 34 ezer dollár alá esett a hétvégén. A többi kriptovaluta is több százalékot zuhant a napokban. Az ok látszólag egyszerű.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom