Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Megerősítette a magyar osztályzatot az S&P - stabil kilátással
No menu items!

Megerősítette a magyar osztályzatot az S&P – stabil kilátással

Változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű államadósság-kötelezettségeinek “BBB/A-2” szintű, befektetési ajánlású osztályzatát a Standard & Poor’s. A globális pénzügyi szolgáltató csoport hitelminősítő részlege (S&P Global Ratings) erről adott ki jelentést.  

A cég a döntés részletes indoklásában kiemelte, hogy az idén 6,1 százalékos, jövőre 5,3 százalékos növekedést vár reálértéken számolva a magyar gazdaságban.

Az S&P elemzői az általuk valószínűsített növekedés hajtóerői között említették a koronavírus elleni magyarországi oltási kampány hatékonyságát és a folytatódó költségvetési ösztönzést.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy várakozásuk szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiány 2021-ben 7,5 százalék, 2022-ben 5,9 százalék lesz, de 2023-ban 4 százalék alá csökken.

Az S&P becslése szerint a GDP-arányos nettó államadósság-ráta az idei év végén 73 százalék körül lesz. A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy ez 2014 óta a legmagasabb nettó államadósság-ráta lenne.

Az MNB szerepe

A cég közölte: várakozása szerint a Magyar Nemzeti Bank tovább szigorítja monetáris politikáját az infláció megfékezése végett. Ezzel együtt is valószínű azonban, hogy a magyarországi reálkamatok a következő néhány évben mélyen a negatív tartományban maradnak.

Az elemzés szerint a hatékony magyar oltási program és a gazdasági aktivitást terhelő korlátozások ezt követő gyors feloldása nagyobb mértékben gyorsította a gazdaság kilábalását, mint ahogy azt a hitelminősítő az idei év elején várta.

A második negyedévi GDP-adatait nem ismerve, az előzetes jelzőszámok arra utalnak, hogy az éves összevetésű növekedés nagyon erőteljes lehetett abban a negyedévben

– áll az S&P Global Ratings elemzésében.

A cég Megerősítette, hogy erre alapozva számol 6,1 százalékot elérő idei egész éves reálnövekedéssel a magyar gazdaságban, feltételezve, hogy a koronavírus-fertőzések száma nem kezd ismét gyorsan emelkedni.

Az S&P elemzői szerint mindezek alapján a magyar hazai össztermék már az idén ismét elérheti a koronavírus-járvány előtti szintet.

A hitelminősítő felidézte ugyanakkor, hogy a magyar kormány és az Európai Unió közötti viták miatt az Európai Bizottság az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) magyarországi folyósításainak késleltetését kezdeményezte.

Ez a jelenlegi helyzet alapján más EU-folyósításokat nem érint. Viszont az uniós és magyar kormányzati illetékesek legutóbbi nyilatkozatai alapján elképzelhető az RRF-finanszírozások további késedelme. Elelemez a Standard & Poor’s hitelminősítő részlege.

A magyar kormány átmenetileg pótolni tudja továbbra is bőséges készpénztartalékából a késleltetett EU-átutalásokat. Azonban, ha az uniós finanszírozások jelentős mértékben és hosszabb időtartamra csökkennének, az középtávon már hátráltatná a magyar gazdaság növekedését. E mellett ártana a költségvetési és a külső egyensúlyi helyzetnek is – áll az S&P Global Ratings elemzésében.

Veszélyhelyzeti intézkedések

A hitelminősítő szerint a magyar kormány veszélyhelyzeti intézkedései nyomán korlátozottan érvényesül az egyes közintézmények közötti fékek és ellensúlyok rendszere. Ez csökkentheti a szakpolitikai válaszintézkedéseik kiszámíthatóságát.

A cég megerősítette: továbbra is azzal számol, hogy más uniós folyósításokat a vita nem érint. Úgy vél, az EU-val fennálló feszültségek a jövő áprilisban esedékes magyarországi parlamenti választások után enyhülnek.

Az S&P Global Ratings szerint a magyar gazdaság külső profilja továbbra is az adósminőségi megítélés egyik fontos erőssége.

A folyómérleg-egyenleg tavaly jórészt egyensúlyban volt, bár a hazai kereslet élénkülése miatt a cég várakozása szerint az idén kissé deficitessé válhat.

A hitelminősítő ugyanakkor azt valószínűsíti, hogy a nem adóssággeneráló finanszírozási források változatlanul bőségesek lesznek.

Az osztályzatot megerősítte a S&P, ugyanakkor kiemelte, hogy a magyarországi magánszektorba már nem áramlanak természetes fedezet nélküli devizafinanszírozások.

A három globális piacvezető hitelminősítő közül jelenleg az S&P Global Ratings és Fitch Ratings tartja nyilván stabil kilátású “BBB” osztályzattal a hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségeket.

A harmadik nagy hitelminősítő, a Moody’s Investors Service “Baa3” magyar államadós-besorolása a Fitch Ratings és az S&P módszertanában “BBB mínusz”-nak felel meg. Így a Moody’s a másik két hitelminősítőnél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra.

A Moody’s tavaly szeptemberben felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a magyar szuverén osztályzat kilátását. Így jelenleg a három globális hitelminősítő közül egyedüliként tartja nyilván pozitív kilátással a magyar államadósság-kötelezettségeket.

Az S&P tavaly februárban szintén pozitívra javította a magyar államadós-osztályzat kilátását. Alig két hónappal később azonban soron kívül a korábbi stabilra módosította vissza a magyar osztályzati kilátást. Főleg a koronavírus-járvány gazdasági hatásaival indokolva a lépést.

A Moody’s a magyar szuverén osztályzat következő idei felülvizsgálatát szeptember 24-re tűzte ki. A másik két cég idei menetrendjében Magyarország már nem szerepel.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Jó, hogy van: pozitívan fogadták a zsugorinflációs tájékoztatást

A lakosság kétharmada hallott már az élelmiszer-kereskedőket érintő tájékoztatási kötelezettségről, amely a kiszereléscsökkentett termékekre hívja fel a figyelmet.

Jól állunk – Dinamikusan nő a turisztikai ágazat teljesítménye

A szálláshelyek márciusban 63,6 milliárd forint bevételt könyvelhettek el, 24 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor

Nagyobb hozzájárulást várunk Brüsszeltől a határvédelmi költségekhez

Magyarország a migránsválság 2015-ös kezdete óta 700 milliárd forintot fordított határvédelemre, miközben az uniós hozzájárulás mértéke alig haladja meg az 1 százalékot

Az agglomerációban 10 százalékkal nőtt a házak négyzetméterára

A járásokat tekintve közölték, hogy a használt családi házak terén a rekorder a Váci járás 798 ezer forintos négyzetméterárral, majd a Budakeszi járás következik 745 ezer forintos átlag értékkel.
Hirdetés

Hírek

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.
Hirdetés

Gazdaság

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.