Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Megerősítette az Európai Unió besorolását a Moody's
No menu items!

Megerősítette az Európai Unió besorolását a Moody’s

Megerősítette az Európai Unió lehetséges legjobb, stabil kilátású “Aaa” adósminőségi besorolását a Moody’s Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő mindenekelőtt a 27 EU-tagország nagyon erőteljes szuverén hitelképességi profiljával indokolta a döntést.

Az elemzés szerint az EU “Aaa” osztályzatának változatlan stabil kilátása a Moody’s azon várakozását tükrözi, hogy a továbbiakban is rendkívül erős marad a tagországok készsége és képessége az EU pénzügyi támogatására, és fennmarad az Európai Unió pénzügyi műveleteit alátámasztó jogi keretrendszer és pénzügyi kötelezettségvállalások stabilitása.

A stabil kilátás azt is jelzi, hogy a Moody’s várakozása szerint az EU továbbra is kedvező kondíciókkal fér hozzá rendkívüli mennyiségű finanszírozáshoz a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére Next Generation EU (NGEU) néven meghirdetett helyreállítási alap számára – áll a megerősítési döntéshez fűzött indoklásban.

A Moody’s hangsúlyozza: besorolási listáján az EU átlagos súlyozású érdekeltségi osztályzata – amelynek alapját ebben az esetben az Európai Unió bruttó nemzeti jövedelmén (GNI) belüli tagállami részesedések adják, hiszen az EU-nak értelemszerűen nincs befizetett tőkéje – “a1”, amely a világ legmagasabb ilyen jellegű minősítései között van nemzetek feletti szerveződések esetében.

Ezt a minősítést a Moody’s szerint a nagy, magas besorolású tagállamok támasztják alá, köztük Németország (Aaa/stabil), Franciaország (Aa2/stabil) és Hollandia (Aaa/stabil).

A cég kiemeli, hogy jelenleg Málta az egyetlen olyan EU-tagország, amelynek államadós-osztályzatára nem stabil vagy pozitív kilátás érvényes: a Moody’s az “A2” szintű szuverén máltai besorolást leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással tartja nyilván. Málta az Európai Unió legkisebb gazdasága.

A Moody’s Magyarországra stabil kilátású, befektetési ajánlású “Baa2” államadós-besorolást tart érvényben.

Az EU “Aaa” osztályzatának megerősítéséhez fűzött indoklásában a cég kiemeli azt is, hogy az Európai Unió kulcsfontosságú szerepet tölt be az európai gazdasági fejlődés és politikai együttműködés előmozdításában, és ez erőteljesen arra ösztönzi a tagországokat, hogy a szűk értelemben vett pénzügyi meggondolásokon túl is biztosítsák az EU működőképességének és fizetőképességének fennmaradását.

Az EU által a gazdasági fejlődés és a reform motorjaként betöltött szerep fontosságát még tovább erősítette az NGEU helyreállítási alap tavalyi elindítása. A 750 milliárd euró eszközállományú befektetési alap létrehozása az első eset arra, hogy az Európai Unió közös, uniós szintű adósságkibocsátással alátámasztott juttatásokat ajánlott fel a tagországoknak – hangsúlyozza a hitelminősítő.

A Moody’s elemzése szerint az EU kötvénykibocsátásait következetesen nagyon erőteljes kereslet fogadja, és a hitelezési költségek jórészt megfelelnek más “Aaa” besorolású nemzetek feletti intézmények hitelköltségeinek.

Ennek alapján a Moody’s bízik abban, hogy az EU az NGEU finanszírozására 2026-ig tervezett évi 100-150 milliárd eurós kibocsátásaival a továbbiakban is bőséges piaci forrásokhoz férhet hozzá kedvező kondíciókkal – áll a hitelminősítő elemzésében.

A Moody’s kiemeli azt is, hogy az Európai Unió likviditási és finanszírozási profilja szintén rendkívül jó, és ezt tükrözi a finanszírozási minőség megítélésének “aaa” osztályzata.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Az üzemanyag-kereskedők önkéntesen csökkentették az áraikat

Emellett a kormány megfontolja az üzemanyag-forgalmazók azon javaslatát, miszerint ne a régiós, hanem a szomszéd országok üzemanyag-átlagára legyen a referenciaérték.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Minden fronton erősített a 30 éves Z(s)eppelin

És miközben az utasok a most nyári, őszi élményekre készülnek, Zsebők Tamás és csapata már a 2025-os programok megtervezésén, megszervezésén dolgozik,.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.