Hirdetés
Kezdőlap Hírek Csak hajszálnyi engedményt kaptak az otthonfelújítási támogatás igénylői
No menu items!

Csak hajszálnyi engedményt kaptak az otthonfelújítási támogatás igénylői

Illusztráció: MTI/Rosta Tibor

Meghosszabbította a kormány az otthonfelújítási támogatás igénylésének határidejét három hónappal, de csak speciális esetekben. Ha ennél nem lesz több változás, akkor ez a támogatás valóban megszűnik az eredetileg tervezett határidővel, december 31-én – írja a Bank360.hu.

Több családtámogatás határideje is lejár 2022. december 31-én, ezért hetek óta megy a találgatás arról, hogy melyiket hosszabbítja meg végül a kormány 2023-ra is. A babaváró hitel továbbvitelét ugyan már a nyáron bejelentették, és a kormányfő a szerdai sajtótájékoztatóján is a megtartásának fontosságáról beszélt, de jogszabály mindeddig erről nem született.

A jelenlegi szabályok szerint a falusi csok is megszűnik az év végével, és egyelőre nem tudni, hogy a csok 2023-as megtartásának nyári ígérete vonatkozik-e erre a speciális támogatásra is. A leggyengébb lábakon az otthonfelújítási támogatás esetleges meghosszabbítása állt, hiszen ennek továbbvitelét eddig nem ígérte meg a kormány, és Orbán Viktor is arról beszélt, hogy egy lakásfelújítási támogatási forma ki fog futni.

Csütörtök este megjelent az otthonfelújítási támogatásról szóló rendelet módosítása, és ez csak speciális esetekben teszi lehetővé a támogatás igénylését 2023. március 31-ig. Ebből fakadóan ha újabb módosítás nem történik az év végéig, akkor az eredeti elképzelésnek és szabálynak megfelelő időpontig, 2022. december 31-ig lehet ezt a családtámogatást igényelni.

Az új rendelet a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló jogszabályt két érdemi ponton módosítja.

Ezek egyike méltányossági engedményt ad, amikor kimondja, hogy az igénylő támogatásra való jogosultsága a magzat elhalásának vagy halva születésének, vagy a gyermek halálának a támogatási kérelem benyújtását megelőző bekövetkezése esetén is megállapítható, ha igazolják, hogy legkorábban a vállalkozási szerződés megkötésének vagy az első számla kibocsátásának napján a gyermek életben volt, vagy a 12. hetét betöltött várandósság fennállt. (Az otthonfelújítási támogatás igénylése ezekben az esetekben 2023. március 31-ig nyújtható be.)

A másik változtatás kimondja, hogy amennyiben az otthonfelújítás kizárólagosan vagy részben napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje vonatkozik, akkor a támogatás 2023. március 31-ig igényelhető. Ebben az esetben a beruházás nem napelemre vagy napkollektorra vonatkozó részére csak akkor igényelhető a támogatás, ha arról a számlákat 2022. december 31-ig kiállították.

Ennél az engedménynél további feltétel az is, hogy mellékelni kell az igényléshez a napkollektoros, napelemes munkálatok kivitelezésére vonatkozó, legkésőbb 2022. július 31. napjáig aláírt vállalkozási szerződést és a 2022. szeptember 30. napjáig beadott hálózati csatlakozási igénybejelentésről szóló igazolást.

További kivételt, engedményt az új rendelet nem tesz, így akire a fentiek nem vonatkoznak, annak továbbra is 2022. december 31-ig kell benyújtania a támogatási igényét, amiben már a felújítási munkálatok elkészültét is igazolnia kell a felhasznált, beépített anyagok, berendezések beszerzéséről és a kivitelezési munkadíjról szóló számlákkal – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Emelkedő gabonaáraknál nem érdemes a készleteken ülni

Emelkedést mutatnak az európai határidős piacokon a gabonaárak, így a hazai gazdáknak érdemes most odafigyelniük a megfelelő szerződések megkötésére és készleteik értékesítésére is.

Itt az első tervezet: nézzük mire készülhetnek az otthonfelújítók

Mától május 6-ig véleményezhető az otthonfelújítási program felhívástervezete. A júniusban induló pályázat újabb segítséget nyújt a családoknak, és hozzájárul a gazdasági növekedéshez is. A végleges felhívást a társadalmi és szakmai egyeztetések lezárását követően, június elején teszi majd közzé a kormány.

Sportfogadásban lett sikeres a profi labdarúgó, saját platformot hozott létre

A Futball Pápa kriptója: indul a BetHustlers. 17 évig volt profi labdarúgó Csépányi Gábor, aki ma már a sportfogadás területén működik sikeresen. Saját fejlesztésű platformjaimmár milliárdot képviselő üzlet, amellyel most nemzetközi vizeken is bizonyít.

Újabb támogatások segítik az állattenyésztőket

Összesen 22 milliárd forint keretösszeggel két, teljesen új intézkedéssel támogatja a hazai állattenyésztés fenntarthatóságát az Agrárminisztérium. Megjelent ugyanis az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem kompenzációs kifizetésére és a húshasznú szarvasmarha állatjóléti támogatására kiírt vidékfejlesztési pályázati felhívás a 2027-ig tartó KAP Stratégia Terv keretei között. A támogatási kérelmek benyújtására 2024. június 3-tól 2024. július 3-ig tartó időszakban lesz lehetőség.
Hirdetés

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Hirdetés

Gazdaság

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.