Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Meg kell őrizni az uniós tagországok gazdasági szuverenitását
No menu items!

Meg kell őrizni az uniós tagországok gazdasági szuverenitását

Kép forrása: Varga Mihály/Facebook

A megnövekedett költségvetési hiányok és adósságszintek kezelésére újfajta gyakorlatnak kell kialakulnia az Európai Unióban, ez azonban nem vezethet ahhoz, hogy az Európai Bizottság a nemzeti szuverenitás újabb elemeit vegye át, vonja el a tagállamoktól – jelentette ki a magyar pénzügyminiszter kedden Luxembourgban.

Varga Mihály, az uniós tagországok pénzügyminisztereit tömörítő tanács (Ecofin) ülését követően magyar újságíróknak nyilatkozva közölte: más országokkal együtt Magyarország is vissza akarja állítani gazdaságát arra a stabil növekedési pályára, amelyen a koronavírus-járványt megelőző időszakban volt.

Ezért is alapvető kérdés, hogy a jogkörök kihez kerülnek, valamint az, hogy az egyes országok költségvetését a nemzeti érdekek mentén, az emberek által megválasztott kormányok határozzák meg, ne pedig az uniós bizottság, illetve egyéni alkuk vagy más preferenciák, A megemelkedett költségvetési hiányokat és adósságszinteket csökkenteni hivatott új rendszer ürügy lenne az Európai Bizottságnak, hogy még erőteljesebben szóljon bele a tagállamok költségvetési politikájába, emellett – mint kiemelte – sérülhet az egyenlő bánásmód elve is – mondta.

“Az ilyen módosításokra vonatkozó tervek az európai egység köntösébe vannak bújtatva, de valójában az a céljuk, hogy elvegyék a nemzetállamoktól szuverenitásuk fontos elemeit” – fogalmazott. Magyarország elkötelezett az európai együttműködés mellett, de a nemzeti szuverenitást, gazdasági önrendelkezésünket nem kívánja feladni – jelentette ki.

A reform elfogadásának sürgetése nem mehet a szabályok kidolgozottságának és ezáltal a tagállamok érdekeinek rovására – hívta fel a figyelmet. A tárcavezető elmondta: ebben a kérdésben északi-déli megosztottság is van: az északiak több szigort, a déliek több rugalmasságot akarnak. Magyarország egy átgondolt, mindenki számára elfogadható rendszer kidolgozásában érdekelt – fejtette ki.

Fontos, hogy a tagországok érdekei érvényesülhessenek, és a gazdasági kormányzásban minél inkább a gazdasági növekedési pályák kialakítása, a célszerű és arányos adósságkezelés érvényesüljön. Közölte: ha valóban egy adósságközpontú reformcsomag kerül az asztalra, az Magyarországnak jó hír. Ha ugyanis ebben az évben is sikerül kezelnie a korábbi időszakról áthúzódó magas energiának okozta magasabb inflációt, akkor jó esély van arra, hogy a jövő évi hiányszintet a magyar kormány tartani tudja, ami a GDP 2,9 százalékát tenné ki.

Varga Mihály kijelentette továbbá: lehetővé kell tenni, különösen az Ukrajna szomszédságában fekvő országok számára, hogy a megnövekedett kiadásokat valamilyen formában le tudják vonni, el tudják számolni a hiányukból, beleértve a határvédelmi költségek elszámolhatóságát is. A kerítés megépítése óta Magyarország ez idáig 650 milliárd forintot költött a határvédelemre, és ehhez “nagyon szerény” hozzájárulást kapott csak az Európai Bizottságtól – emlékeztetett.

A helyreállítási és ellenállóképességi eszköz (RRF) értékelésével kapcsolatban a pénzügyminiszter azt mondta, folynak azok az egyeztetések, amelyek alapján Magyarország közelebb tud kerülni ahhoz, hogy a neki jogosan járó támogatásokat megkapja. (MTI)

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Közzétették a családi adókedvezmény emelésének összegeit

Jövő év júliusától a beteg, illetve súlyosan fogyatékos eltartottak után a családi kedvezmény 100 000 forinttal növelt összegben vehető igénybe, 2026. januártól pedig eltartottanként 133 340 forinttal.

Az EKB csökkentette az irányadó kamatlábat

Az EKB döntése megfelel a többségi piaci várakozásoknak.

Meghalt Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár

Váratlanul elhunyt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön.

Felborítja a magyar piacot a Temu új konkurenciája?

Egy új piactér megjelenése nem csak a vállalkozásokra, de a vásárlókra is hatással van, hiszen az új piaci szereplő nem olyan agresszív, mint akár a Temu, amelyet ma már kikerülni is nehezen tudunk, viszont nagyon jó árakat is tud nyújtani.

Hírek

15 milliárdos pénzügyi oktatási program indul

A 16-21 éves korosztály ingyenesen férhet hozzá számos, hasznos pénzügyi tudást biztosító anyaghoz.. Minden magyar előtt nyitott a pénzügyi tanulás lehetősége! Sőt a 16-21 éves fiatalok most ingyenes oktatást kapnak.

Szerda reggelre erősödött a forint árfolyama

Az euró jegyzése a kedd kora esti 1,1160 dollárról 1,1158 dollárra változott.

Felébredt a forint

Erősödött a forint kedd reggel a főbb devizákkal szemben...

Devizapiac – Erősödött a forint péntek reggelre

Az euró 1,1128 dollárt ért reggel 7 órakor a csütörtök kora esti 1,1112 dollár után.

II. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivál

Megtekinthetik a csodálatos zsinagóga épületét és a tárlatvezetésen megismerhetik a történetét.

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

Minden társadalom számára fontos lehet alternatív elektronikus fizetési megoldások kidolgozása a pénzforgalmi stabilitás és a monetáris szuverenitás érdekében.

Devizapiac – Erősödött kissé a forint hétfőn

Az eurót este hat órakor 394,00 forinton jegyezték a kora reggeli 394,26 forint után, a.

Kicsit, de erősödött péntek reggelre a forint

Erősödött péntek reggelre a forint.

Gazdaság

Az EKB csökkentette az irányadó kamatlábat

Az EKB döntése megfelel a többségi piaci várakozásoknak.

A Revolut magyarországi leánybankjának alapításáról

A Revolutnak továbbá felügyeleti adatszolgáltatási kötelezettséget is teljesítenie kellene az MNB felé.

Devizapiac – Erősödött kedden a forint

A forint az októberi kezdéshez képest gyengébben áll mindhárom devizával szemben, 0,7 százalékkal az euró, 2,8 százalékkal a dollár és 0,8 százalékkal a svájci frank ellenében.

Erősödött a forint hétfőn

Az év eleje óta a forint 4,6 százalékkal gyengült az euróval, 5,8 százalékkal gyengült a dollárral és 3,2 százalékkal gyengült a svájci frankkal szemben.