Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Kiskereskedelmi, ipari és inflációs adatok jönnek a jövő héten
No menu items!

Kiskereskedelmi, ipari és inflációs adatok jönnek a jövő héten

A jövő héten jelenik meg a kiskereskedelem októberi statisztikája, az októberi ipari termelésről szóló statisztika és a novemberi inflációs adat.

Szerdán közli a Központi Statisztikai Hivatal a kiskereskedelmi forgalom, a szálláshelyek és az ipari termelés októberi statisztikáit.

Szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 7,8 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 7,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest.

Szintén 2023 szeptemberében a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 9,4, a vendégéjszakáké 5,8 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál.
Idén szeptemberben az ipari termelés volumene 7,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,8 százalékkal csökkent.

Csütörtökön a mezőgazdaság tavalyi teljesítményét közlik. A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot idén, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, míg a teljes termelési volumen 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt.

Pénteken a novemberi fogyasztói árak és a külkereskedelem októberi előzetes adatait publikálják. A fogyasztói árak októberben átlagosan 9,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, szeptemberhez viszonyítva pedig átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek, ezen belül a járműüzemanyagok 3,8, az élelmiszerek 0,1 százalékkal lettek olcsóbbak.
Idén szeptemberben a kivitel volumene 2,4, a behozatalé 7,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. Az aktívum 1,3 milliárd euró (mintegy 493 milliárd forint) volt, az egyenleg 2,2 milliárd euróval (mintegy 834 milliárd forinttal) javult az egy évvel korábbihoz képest. Augusztushoz viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 2,0, az importé 2,2 százalékkal nőtt.

Pénteken közli a Pénzügyminisztérium az államháztartás november végi helyzetéről szóló gyorstájékoztatóját. Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 3509,7 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 164,4 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 142,3 milliárd forintos hiányt mutattak. Az év első tíz hónapjában a rezsivédelem költségei 1301,4 milliárd forintot tettek ki, szemben a 2022. október végéig erre a célra kifizetett 165,0 milliárd forinttal.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Kihívást jelent a generációváltás a családi vállalkozásoknál

Az átadási folyamat általában 1-1,5 évig tart, ezalatt a leköszönő generáció tanácsadói szerepben segíti a fennakadásmentes átmenetet.

Nagy siker az Agrárminisztérium díjugrató nagydíján Szilvásváradon

Az elmúlt hétvégén a díjugratóké volt a főszerep, de a díjlovaglás és a fogathajtás is bekapcsolja Szilvásváradot a világ lovassportjának vérkeringésébe.

Magyar innováció: tűzvédelmi szakemberek képzése új módszerrel

A képzések sora pedig máris bővül, hiszen májustól a nagyvállalatok tűzvédelmi felelőseinek oktatása is indul.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...

Erre vigyázzunk a külföldi pénzfelvételnél

Ha a bankkártya elveszik vagy elakad egy ATM-ben, azonnal le kell tiltani. Ezt az adott bank honlapján található letiltási számok segítségével tehetjük meg.

Távozik posztjáról a Pénztárszövetség elnöke

A döntésre azután került sor, hogy az őt delegáló OTP Nyugdíjpénztárnál február végén megszűnt a szakember vezetői megbízatása.