Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban Kincstár elnök: a fiatalok is látják már a hosszútávú, értékálló befektetések előnyeit 
No menu items!

Kincstár elnök: a fiatalok is látják már a hosszútávú, értékálló befektetések előnyeit 

Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke

A hosszútávú, értékmegőrző befektetést keresők felismerték az állampapírvásárlással egybekötött nyugdíj- előtakarékosság, a NYESZ előnyeit – fejtette  ki Bugár Csaba a Magyar Államkincstár elnöke. A szakember beszélt a díjmentes, azonnali online számlanyitásról, amely ügyfélkapun keresztül, kényelmesen, az otthoni fotelból is megnyitható, hasonlóan a NYESZ-hez, amely adókedvezményre jogosító, rugalmas és értékálló befektetési lehetőséget kínál.

 – Két éve állt üzembe a Kincstár új, a legmodernebb technológiát képviselő számlavezető rendszere, amivel a korábbi elavult, 25 éves technológiát adtuk át a múltnak. Az új rendszer azóta gyakorlatilag hibátlanul működik. Első, rendkívüli próbatétele az volt, amikor 2022 elején sikeresen folyósítottuk a dupla nyugdíjat és a másfél millió állampolgárnak járó szja-visszatérítést.

– Azonban már akkor is voltak, akik azt jelezték, hogy a várt sms-t, vagy a pénzt nem kapták meg időben.

Itt fontos hangsúlyozni, hogy nem a Magyar Államkincstár áll közvetlen kapcsolatban az ügyfelekkel. Például a nyugdíjak esetében a Kincstár feladata az, hogy minden hónapban, a megadott nap előtti éjszaka feltöltse az elszámolóház, vagyis a GIRO- számlájára az 1,7 millió nyugdíjas járandóságát, amit az az érintettekkel közvetlen kapcsolatban álló kereskedelmi bankoknak utal tovább, akik az sms-t is küldik az ügyfeleknek.

Hasonló példa erre a most februári, megemelt pedagógusbérek átutalása is, ahol szintén kiemelten fontos volt, hogy azok időben megérkezzenek.  A köznevelési intézmények fenntartói, úgymint a Klebelsberg Központ vagy az önkormányzatok, nekünk küldik be a számfejtésre vonatkozó anyagokat és az illetményszámfejtőink ez alapján végzik el a munkát. A kiszámított összegeket  a Kincstár február 2-án utalta át a fenntartóknak, akik problémamentesen, közvetlenül a dolgozóknak utalták tovább a fizetéseket. Vagyis ebben az esetben sem közvetlenül mi utaltuk a járandóságot az érintetteknek.

– Éves szinten mindez hány tranzakciót jelent a Kincstár számára?

– Az összes tranzakciót tekintve a legnagyobb kereskedelmi bank után, a Kincstár bonyolítja a legnagyobb klíring (a követelések és tartozások bankátutalással történő teljesítése) forgalmat, amely éves szinten 93,5 millió  tranzakciót jelent. A Magyar Államkincstár számlavezető rendszerén, a fogadó és küldő oldalon évente hatvankétezer milliárd forint folyik át, amelybe az EU-tól kapott támogatások kifizetése is beletartozik. A Magyar Államkincstárnak mint számlavezetőnek jelenleg 4700 intézmény – közte a kórházak és a rendőrség is -, az ügyfele. Ebbe az a 3197 önkormányzat is beletartozik, amelyeknek a támogatások miatt önálló számlával kell rendelkezniük a Kincstárnál. Közülük egyébként többen – mint ahogy például Pécs vagy több modellváltó egyetem is, a Kincstárnál vezetik a számlájukat. A Kincstár közel 25 ezer folyószámlát kezel jelenleg.

– Miután az állampapír-forgalmazás az elmúlt évtizedben sikeresen célozta meg a hazai lakosságot, a Kincstár is egyre nagyobb szeletet hasít ki a befektetési piacról. Hogy állnak most ezen a téren?

– A tavalyi esztendő egyértelműen mérföldkő volt a Kincstár életében, mert amíg 2023 elején még a magyarországi lakossági állampapír megtakarítások tekintetében kevesebb mint 50 százalékát tette ki a részesedésünk,  év végére ez a szám már 60 százalék fölé emelkedett. Ráadásul ezt úgy értük el, hogy az állampapírpiacon, a kereskedelmi bankokkal állunk versenyben. Ebben benne van a gyermekeknek szánt megtakarítás, a Start-számlákon gyűjtött  Babakötvény, ami 350 ezer gyermek részére vezetett számlát jelent.  Külön büszkék vagyunk új szolgáltatásunkra, az azonnali online számlanyitásra, amely a Webkincstárról és a Mobilkincstárról indítva is egyaránt percek alatt megtehető ügyfélkapus regisztrációval, ezzel szinte azonnal használatba vehető a díjmentes kincstári értékpapírszámla.  A decemberi indulás óta már 26 ezren nyitottak így számlát, és az új számlanyitások 70 százaléka már nem személyesen, hanem az online csatornákon keresztül történt.  Az állampapír forgalmunk 80 százaléka a Kincstár megújult online alkalmazásain zajlik.  Idén  februárban pedig még egy új szolgáltatást vezettünk be, a Nyugdíj-előtakarékossági számlát, a NYESZT-t.

Ennek a megtakarítási formának a célja elsősorban az öngondoskodás és az állampapírban történő megtakarítási lehetőségek szélesítése. A számlanyitás feltétele, hogy az ügyfél már rendelkezzen értékpapírszámlával a Kincstárban, amelyre 5.000 forint befizetést kell teljesítenie, és csak ha van rajta ennyi szabad pénzösszeg a nyugdíj-előtakarékossági számla ezután nyitható meg. A takarékoskodás ezen formáját választók személyi jövedelemadó-visszatérítésre is jogosultak, amelynek mértéke az adóévben teljesített befizetések 20 százaléka, de maximum 100.000,-Ft, amit évi 500.000.- Ft befizetésével lehet elérni, azonban fontos megemlíteni, hogy ebben a megtakarítási formában nincs rendszeres befizetési kötelezettség. Az adó-visszatérítést a NAV a nyugdíj-előtakarékossági számlára utalja, ahol az összeg további állampapír-vásárlásra használható.

– Miközben a NYESZ az életbiztosításhoz is hasonlóságot mutat, Magyarországon éppen arról hallani, hogy a lakosság igencsak alul biztosított. Mit várnak ettől a terméktől?

– A nyugdíj előtakarékosság, az életbiztosításhoz hasonlóan többet és mást nyújt, mint egy kockázati biztosítás. Éppen az a legfontosabb, hogy hosszútávú biztonságot adjon az ügyfélnek. Ezért is jó hír, hogy a fiatalok is érdeklődnek a NYESZ iránt, ami azt mutatja, hogy ők is elkötelezettek az öngondoskodás és a hosszútávú, értékálló befektetések mellett. Ez az öngondoskodásnak az egyik legjobb formája, hiszen költségmentes, az állam garantált hozamot biztosít és mellé még adóvisszatérítést is nyújt.

Érsek M. Zoltán

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

PM: tovább erősödnek a magyar-kínai digitális kereskedelmi kapcsolatok

A magyar-kínai gazdasági kapcsolatok erősödése kiemelt fontosságú mindkét ország számára - jelentette ki Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára, miután kereskedelmi együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Wu Jianggal, Shandong Dihao International Investment Limited Company képviselőjével a szaktárca tájékoztatása szerint.

Az egyéni vállalkozók, őstermelők is használhatják az szja-bevallási tervezeteket

Az egyéni vállalkozók, őstermelők és az áfás magánszemélyek is használhatják az szja-bevallási tervezeteket bevallásuk elkészítéséhez.

Tőzsde – Vegyes kezdés az európai tőzsdéken

Vegyes indexekkel indult a kereskedés csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon.

BÉT – Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

Iránykereséssel indulhat a kereskedés csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén; a BUX 17,96 pontos, 0,03 százalékos emelkedéssel, 68 900,51 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán, a részvénypiac forgalma 13,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől, a TBSZ az új sztár

Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra...

Jelentősen nőtt az Erste Bank nyeresége az első negyedévben

Kivárás jellemzi a vállalati szektorban a hitelkeresletet, ezért elmaradt a növekedés.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések