Hirdetés
Kezdőlap Turizmus Nagy Márton: turisztikai konjunktúra van
No menu items!

Nagy Márton: turisztikai konjunktúra van

Turisztikai konjunktúra van Magyarországon – állapította meg a nemzetgazdasági miniszter. Soha nem nyaraltak annyian belföldön és soha nem látogatott annyi külföldi turista Magyarországra, mint idén.

Június-augusztusban országszerte minden korábbinál több, csaknem 7 millió turista érkezett magyarországi szálláshelyekre, ez 9 százalékos növekedés a tavalyi kiemelkedő eredményhez képest. A vendégéjszakák száma 3 százalékos bővüléssel, csaknem 18 millióra emelkedett.

Magyarország és azon belül Budapest kapujának nevezte a repülőteret, amelynek utasforgalma augusztusig elérte a 11,5 milliót, év végére pedig úgy tűnik, hogy elérheti a 17,5 milliót, így több mint 1 millióval haladhatja meg a csúcsnak számító 2019. évi adatot. A repülőtér jó teljesítményét a cargo-forgalom is bizonyítja, amely részben a magyarországi e-kereskedelem hatására év végére el fogja érni a 270 millió tonnát – mondta.

Magyarországra repülővel az Egyesült Királyságon keresztül, valamint Olaszországból, Németországból, Spanyolországból és Svájcból érkezett a legtöbb külföldi turista.

Ehhez kapcsolódóan megjegyezte, hogy Liszt Ferenc repülőtér utasforgalma 2024 első fél évében 16,3 százalékkal nőtt, ezzel a bővülési ütemmel pedig Budapest Európában Róma után a második helyen áll. “Budapest Európa egyik legkeresettebb turisztikai desztinációja” – fogalmazott Nagy Márton.

Magyarországon – nem csak a repülővel történő beutazást tekintve – a német turisták dominálnak, de folyamatosan nő a Kínából érkezők száma is, ami már idén január és augusztus között meghaladta a teljes tavalyi év eredményét. A német és a kínai turisták számának emelkedése mellett fontos, hogy Magyarországra egyre több amerikai is ellátogasson, ugyanis az ezekből az országokból érkezők jellemzően többet költenek – jegyezte meg.

2024 nyarán a külföldi vendégek száma 3,1 millió volt, 15,3 százalékkal több mint 2023-ban. A külföldi vendégéjszakák száma megközelítette a 8 milliót, 7,3 százalékkal meghaladja a 2023-as értéket.

Budapesten a magyarországi szállodák kapacitáskihasználtsága meghaladja a 75 százalékot, azonban úgy vélte, hogy további főként 3-4 csillagos szállodák építése szükséges.

Nagy Márton szerint most azon dolgoznak, hogyan tudják például a Balatonnál meghosszabbítani a turisztikai szezont. Ennek érdekében kidolgoznak majd egy programot, amiben anyagilag támogatják azokat a vendéglátóhelyeket, amelyek ősszel és télen hétvégente nyitva lesznek. Reális célnak nevezte a Balatonnál az egész éven át tartó turisztikai szezon elérését.

Több kérdés érkezett az Airbnb szabályozásáról, amelyre válaszul a miniszter azt mondta: ez nem turisztikai, hanem lakhatási kérdés, amelynek az ügyében Szentkirályi Alexandrával, a Fidesz budapesti elnökével tud egyetérteni, aki a szavazás eredményének függvényében javaslatot fog tenni a kormánynak arról, hogy Budapesten és országosan is milyen szabályozást hozzon.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Legrand: francia globális szerep magyar kreativitással

Az elmúlt több, mint száz év alatt nagy utat járt be a Legrand és a Kontakta-Kontavill, hiszen a francia, illetve magyar családi vállalkozásként indult, a villanykapcsolók révén ismertté vált két cég története évtizedeken át párhuzamosan íródott.

15 milliárdos pénzügyi oktatási program indul

A 16-21 éves korosztály ingyenesen férhet hozzá számos, hasznos pénzügyi tudást biztosító anyaghoz.. Minden magyar előtt nyitott a pénzügyi tanulás lehetősége! Sőt a 16-21 éves fiatalok most ingyenes oktatást kapnak.

Zöldszámot hozott létre a kormány: 06/80-204-2400

Rétvári Bence közölte, a 06/80-204-240-es számon az árvízzel kapcsolatos lakossági információk kérhetők és bejelentéseket is lehet tenni az árvízhelyzettel kapcsolatban.

Célzott támogatások a talajkímélő gazdálkodásért és a kutatásokért

A rendezvényen szakmai elismeréseket vehettek át a talajtan tudományának legjelentősebb hazai képviselői.

Hírek

15 milliárdos pénzügyi oktatási program indul

A 16-21 éves korosztály ingyenesen férhet hozzá számos, hasznos pénzügyi tudást biztosító anyaghoz.. Minden magyar előtt nyitott a pénzügyi tanulás lehetősége! Sőt a 16-21 éves fiatalok most ingyenes oktatást kapnak.

Szerda reggelre erősödött a forint árfolyama

Az euró jegyzése a kedd kora esti 1,1160 dollárról 1,1158 dollárra változott.

Felébredt a forint

Erősödött a forint kedd reggel a főbb devizákkal szemben...

Devizapiac – Erősödött a forint péntek reggelre

Az euró 1,1128 dollárt ért reggel 7 órakor a csütörtök kora esti 1,1112 dollár után.

II. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivál

Megtekinthetik a csodálatos zsinagóga épületét és a tárlatvezetésen megismerhetik a történetét.

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

Minden társadalom számára fontos lehet alternatív elektronikus fizetési megoldások kidolgozása a pénzforgalmi stabilitás és a monetáris szuverenitás érdekében.

Devizapiac – Erősödött kissé a forint hétfőn

Az eurót este hat órakor 394,00 forinton jegyezték a kora reggeli 394,26 forint után, a.

Kicsit, de erősödött péntek reggelre a forint

Erősödött péntek reggelre a forint.

Gazdaság

Nem kell kifizetnie a Google-nak az EB által kiszabott 1,5 milliárd euró bírságot

Az Európai Bíróság szerdán megsemmisítette az Európai Bizottság által a Google internetes óriásvállalatra kivetett 1,5 milliárd euró bírságot.,

A Fed-re várnak a befektetők

A befektetők az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdai kamatdöntő ülésének bejelentésére várnak.

Százezernél is több új bankszámlát nyitottak a magyarok

A bankkártyás vásárlások értéke és forgalma is gyors ütemben, az inflációt meghaladó mértékben növekszik.

Varga Mihály: sikeres a pénzügyminiszterek budapesti tanácskozása

A második témakör Európa elöregedésének megállítása, mivel az a versenyképesség és a pénzügyi stabilitás számára egyaránt kihívást jelent. Ez a probléma kivétel nélkül minden uniós tagországot érint