Hirdetés
Kezdőlap Turizmus Budapest átvette az Európa legjobb úti célja díjat
No menu items!

Budapest átvette az Európa legjobb úti célja díjat

Az Európa legjobb úti célja 2019 elismerést Budapest nyerte el. A European Best Destination (EBD) európai turisztikai szervezet internetes szavazásán elért eredmény díját Tarlós István a városházán vette át. A versenyben Budapest győzelme egyértelmű volt, a magyar főváros több szavazatot kapott, mint Párizs, Athén, London vagy akár Firenze.

A díj azért különösen fontos, mert kiérdemléséhez a világ minden tájáról érkező, több tízezer utazó szavazata volt szükséges – mutatott rá a főpolgármester, majd azt mondta: a kivételes elismerés – mint ahogy azt az EBD a díjelnyeréséről tájékoztató levelében írta – “tíz év munkájának a gyümölcse, ez idő alatt Budapest Európa egyik legvonzóbb és legjobb életminőségű városa lett, amely befektetőket, vállalkozásokat és utazókat vonz a világ minden részéről”.

Egyebek mellett a kulturális és örökségvédelmi támogatások hatására Budapest Európa egyik legszebb városává vált és a kontinens egyik legerősebb turisztikai arculatával büszkélkedhet. A város világszerte ismert és elismert úti cél mind a turisták, mind a turisztikai szakma körében – mondta el.

Tarlós István kiemelte: a díj fennállása óta még egyetlen győztes sem kapott akkora nemzetközi támogatást, mint most Budapest. A versenyben Budapest győzelme egyértelmű volt, a magyar főváros több szavazatot kapott, mint Párizs, Athén, London vagy akár Firenze.

A főpolgármester úgy fogalmazott: “Párizst a Bourbonok, Bécset a Habsburgok, Budapestet szorgalmas és jó képességű magyar emberek tették naggyá“. A reformkor nemzeti és a vele szorosan összefonódó polgárosító szándéka létrehozta azt a gondolatot, miszerint az országnak kell egy szív, amelynek dobbanása éltető energiákat áramoltat a nemzet egésze felé. Ez a szív, az egységes Budapest a magyar nemzetteremtés része és eredménye volt – mondta.

Tarlós István hangsúlyozta: Budapest egyszerre a budapestiek otthona és a nemzet fővárosa. “Otthonként jól működőnek, felhasználóbarátnak kell lennie, a nemzet fővárosaként pedig méltónak, büszkének, a külföldiek számára is vonzónak” – fogalmazott, hozzátéve, hogy e két minőség egymást erősíti, egyik sincs meg és nem is lehetne a másik nélkül.

Kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kitért arra is, hogy egy főváros napi működtetésében, építésében, a jövő alakításában főpolgármesterként részt venni “olykor embert próbáló kihívás, ugyanakkor felemelő, pótolhatatlan érzés, nemes feladat”.

Az elődök munkássága meghatározó irányokat mutat. “Bárczy, Széchenyi, Andrássy, Podmaniczky mindannyian nagy formátumú politikusok voltak, akik teremtő szándékukkal, elhivatottságukkal mindig példát mutattak azoknak a városépítőknek, akik ma, a 21. század elején Budapest fejlődését (…) mindennél fontosabbnak tartják” – mondta.

Tarlós István az MTI jelentése szerint kiemelte: a jövő városa nemcsak igényli az új szemléletű megoldásokat, de bizonyítási lehetőséget is biztosít azoknak, így a fővárosnak érdemes tevékenyen részt vennie az innovatív turisztikai vállalkozások támogatásában is.

Szavai szerint Budapest nemcsak Kelet és Nyugat kapuja, sokkal több ennél: kiemelkedő értékű a történelmi, kulturális és építészeti öröksége, egyedülálló a fürdőkultúrája, varázslatos a Duna és a panoráma, valamint nívósak a fesztiválok és különleges a gasztronómia.

A főpolgármester azt mondta: Budapest biztonságos város, ma a statisztikák alapján elmondható, hogy Európa egyik legbiztonságosabb városa. A terrorizmus és a politikai nyugtalanság elterjedésével ennek a szempontnak egyre növekvő szerepe lehet az utazók döntésében – tette hozzá.

Szólt arról, hogy a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiának fontos része Budapest turisztikai fejlesztése. A szakértők véleménye szerint a főváros a jövőben kihívásokkal teli, de számos lehetőséget kínáló időszak elé néz.

Maximilien Lejeune, az EBD díjat átadó vezetője arról beszélt, hogy a szervezet immár tíz éve választja ki és mutatja be Európa legszebb úti céljait utazók milliói, a média, illetve turisztikai szakértők számára. Több mint háromszáz európai turisztikai irodával dolgoznak együtt.

Az elismerés fontos gazdasági és médiahatást von maga után a díjazott úti cél számára a több mint tízmillió nézővel rendelkező médialefedettségnek köszönhetően – mutatott rá.

Maximilien Lejeune kiemelte azt is: Budapestnek nem volt elég az, hogy az első helyen végezzen, még rekordmennyiségű szavazatot is kapott külföldről. Ez az első alkalom a tíz év alatt, hogy egy úti cél a versenyt ilyen kiemelkedő külföldi támogatással nyerje meg – mondta.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

KSH: 1,5 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet

Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 4,0, az importoldalon 3,0 százalékkal csökkent.

Elmaradnak a nemzetközi átlagtól automatizálás és AI terén a magyar cégek

Noha Magyarország lemarad a nemzetközi átlag mögött ezen a téren, egyre több cég érdeklődik a terület iránt.

Mesterséges intelligencia a HR-ben

A mesterséges intelligencia néhány éve valósággal ránk rúgta az ajtót, a technológia az élet számos területét igyekszik forradalmasítani. Az AI térhódításához a munkaerőpiac is fokozatosan alkalmazkodik, a HR-folyamatokban is egyre nagyobb szerepet kap, a szakemberek döntő többsége ma már úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia valódi segítség lehet.

Rekordon a személyi kölcsönök, ismét 100 milliárdnál a lakáshitelek

Márciusban tovább csökkent a lakáshitelek átlagos kamata, az új szerződések összege pedig megközelítette a 100 milliárd forintot, amire utoljára közel két éve volt példa. A személyi kölcsönből is rekordösszegben vettek fel az igénylők.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.