Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Kovács Árpád: 2020 után visszatérhet a válság
No menu items!

Kovács Árpád: 2020 után visszatérhet a válság

Még 2020-ra is nyugodt időszakot vár a világgazdaságban Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke. Szerinte 2021-22-re már erősödhetnek a kockázatok, és bizonyos mértékben visszatérhet a válság.

Kovács Árpád Nagykanizsán, a Hogyan tovább Magyarország az Európai Unióban és a globális világban? című rendezvényen elmondta, a világban 2021-22-re várható visszaesés – a 2008-2009-es időszakhoz képest – egészen más állapotban, remélhetőleg nem hullámvölgyben éri el a magyar gazdaságot.

A mostani kedvező helyzetben a hitelesség, a költségvetési fegyelem, az államadósság csökkenésének megkérdőjelezhetetlensége éppen ezért olyan érték, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni – jelezte a KT elnöke a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének Nyugat-dunántúli Regionális Szervezete, a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza és a Nagykanizsai Szakképzési Centrum által szervezett rendezvényen.

Helyesnek nevezte, hogy óvatos gazdaságpolitikával folyamatosan nő a költségvetési tartalék, amely az idén mintegy 370 milliárd forint. Szerinte ugyanis kockázatos a világ egyebek mellett a demográfiai helyzet, több államnak nagyon magas adóssága, az alacsony növekedés miatt. Dél-Európában törékeny a bankrendszer, erősödnek az euroszkeptikus hangok, Nagy Britannia Európai Unióból való kilépésének bizonytalansága pedig “a lábon lövéssel egyenlő” – sorolta Kovács Árpád.

Kifejtette, tavaly majdnem 5 százalék volt a gazdasági növekedés, idén és 2020-ban 4 százalék körül alakulhat, 2021-re pedig 3,5 százalék körül várható. Ezek a mutatók az Európai Unió átlagát kétszer-háromszor haladják meg,  holott azt is elsősorban a visegrádi országok emelik meg, az EU új gazdasági súlypontjaként, erőcentrumaként – értékelte a KT elnöke.

Az egész régióban kitüntettet szerepet játszik a járműipar, a cseh, a magyar és szlovák gazdaság a német autóiparban érdekelt, Magyarországon például nagyobb volt a német járműipari beruházások értéke, mint Kínában.

A hazai foglalkoztatásban azonban kisebb volt a vonzata a szlovákokhoz vagy a csehekhez képest, mert a hozzájuk képest később induló fejlesztésekkel magasabb automatizáltságú üzemeket hoztak a beruházók – jelezte Kovács Árpád.

Most Ausztria fejlettségének 55-60 százalékán áll Magyarország, és Matolcsy György jegybank elnök elképzelése szerint 10 év alatt elérhető a 80 százalékos szint. Ez az arányszám 1913-ban volt a legmagasabb, 63 százalékos – idézte az MTI a szakembert.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

A júliusra elvárt szint felett a gáztárolói töltöttség

A jelenleg 4,5 milliárd köbméternyi készlet másfélszeresét teszi ki a tavalyi egész éves lakossági fogyasztásnak.

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Ősztől a Konvergencia Programot az uniós gazdasági kormányzás reformja keretében felváltja a középtávú nemzeti fiskális strukturális terv,.

Most licitáljon több millió forintos arany ékszerekre a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.