Hirdetés
Kezdőlap Hírek Németország. Árverésen az 5G-hálózatok
No menu items!

Németország. Árverésen az 5G-hálózatok

Elkezdődött kedden Németországban az ötödik generációs mobil távközlési hálózatok (5G) kiépítéséhez szükséges frekvenciák árverése.

Az 5G-technológia segítségével Németország elindulhat a “digitális jövő” felé – hangsúlyozta az árverés kezdetén Jochen Homann, a távközlési szabályozó hatóság (Bundesnetzagentur) vezetője.

A hatóság négy társaságnak engedélyezte a részvételt. A Drillisch Netz, a Telefónica Germany, a Telekom Deutschland és a Vodafone szakemberei szigorú biztonsági intézkedések mellett licitálhatnak, a hatóság mainzi központjában külön-külön helyiségben, egy úgynevezett árverési hálózaton keresztül pályázhatnak 41 frekvenciablokk használati jogosultságára.

Blokkoktól függően legkevesebb 1,7 millió és 5 millió euró (544 millió forint – 1,6 milliárd forint) közötti összeget kell ajánlaniuk. Egy-egy árverési kör legfeljebb 60 percig tart. Az árverés akkor ér véget, amikor egyetlen frekvenciablokkra sincs már új érvényes ajánlat.

A nyertesek azzal a feltétellel használhatják a frekvenciákat, hogy legkésőbb 2022 végéig legkevesebb 100 megabit másodpercenkénti (Mbit/s) letöltési sebességet  biztosítanak valamennyi tartományban a háztartások 98 százaléka számára, valamint az autópályák, a legfontosabb főutak és vasútszakaszok mentén.

További feltétel, hogy legkésőbb 2024 végéig a fennmaradó főutak mentén is legalább 100 Mbit/s letöltési sebességet, az alacsonyabb rendű utak, a fontosabb vízi szállítási útvonalak és valamennyi fennmaradó vasútszakasz mentén pedig legalább 50 Mbit/s letöltési sebességet biztosítsanak.

A német sajtóban ismertetett szakértői becslések szerint az árverés nagyjából 5 milliárd euró bevételt eredményezhet. A szövetségi kormány ezt az összeget a tervek szerint az iskolák fejlesztésére, a digitális infrastruktúra és az eszközellátottság javítására fordítja.

Az árverés előtt egy sor heves vita zajlott nyilvánosan. Az egyik legnagyobb vita arról szólt, hogy az ország területe alapján, vagy pedig a háztartásokat tekintve kell-e meghatározni a nyertesekkel szemben támasztott szolgáltatásnyújtási követelményeket. A mobilszolgáltatók elvetették a területalapú megközelítést, arra hivatkoztak, Németország területének bő 30 százalékát erdő borítja, amelyeken az 5G elérésének biztosítása felesleges és rendkívül drága lenne.

A másik nagy vita arról szólt, hogy miként vehet részt a fejlesztésekben közreműködőként a kínai Huawei.

Ezzel kapcsolatban Angela Merkel kancellár kedden egy berlini konferencián elmondta: azt a megoldást választották, hogy egyetlen társaságot sem tiltanak ki csak azért, mert egy bizonyos országból érkezik, és komoly biztonsági követelményeket határoznak meg valamennyi vállalkozás számára, amely részt akar venni az 5G-hálózatok kiépítésében és működtetésében. Hozzátette: hasznos volna, ha az EU tagországai egységesen kezelnék ezt az ügyet.

 

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A Microsoft gigabefektetése a mesterséges intelligenciába

A Kearney globális tanácsadó cég becslése szerint az AI 2030-ra közel 1 billió dollárral járulhat hozzá a délkelet-ázsiai bruttó hazai termékhez (GDP).

Csökken a kereslet, olcsóbb lehet a benzin

A benzin iránti kereslet globális növekedése idén lelassulhat az elektromos autók kínai és USA-beli térnyerése miatt.

Májustól az Accent Hotels üzemelteti a Cardoner Hotelt és a Tihany Yacht Clubot

Két új szállodával bővült az Accent Hotels portfóliója.

Itt a kínai versenyképesség alig rejtett titka  

A kínai gyártók kilencszer több állami támogatást kapnak, mint nyugati társaik - derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) számításaiból, amelyek segítenek megmagyarázni az ország teljes dominanciáját oly sok ágazatban, a napelemektől az akkumulátorokon át az acélig.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.