Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Megszűnik az eva - Kalkulátor segít: kata vagy kiva?
No menu items!

Megszűnik az eva – Kalkulátor segít: kata vagy kiva?

Január 1-től megszűnik az egyszerűsített vállalkozási adó, vagyis az eva. A Pénzügyminisztérium eva-kalkulátorral segíti a vállakozókat új adózási formát választani – közölte Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár.

Izer Norbert

Az optimális adónem kiválasztását segítő eva-kalkulátor mellett a Pénzügyminisztérium egy tájékoztatót is közzétett szerdán, amelyben az érintettek megtalálják a választ az áttéréssel kapcsolatban felmerülő leggyakoribb kérdésekre, valamint technikai útmutatást is kapnak az áttérés gördülékeny lebonyolításához – tette hozzá az államtitkár.

Elmondta, hogy ha az evás nem tesz semmit, akkor 2020. január elsejétől – a törvény erejénél fogva – automatikusan az általános szabályok szerint adózik.

De december 31-ig választható a kisadózó vállalkozások tételes adója, a kata, vagy a kisvállalati adó, a kiva.

A két népszerű adónem megfelelő és rugalmas adózási megoldást kínál a legtöbb jelenlegi evásnak – tette hozzá Izer Norbert, megjegyezve, hogy a két adófajtához bármikor lehet csatlakozni: az érintett a bejelentkezést követő hónap első napjától már katásként, illetve kivásként adózik.

A kata ma a legnépszerűbb adófajta, egyszerűsége mellett minimális közteherrel számolhat az a kisvállalkozó, aki ezt választja. Egy nyilatkozattal, és a bevételi bizonylatok kiállításával az adminisztráció, havi 50, vagy 75 ezer forint megfizetésével pedig lényegében a közteherfizetés tudható le – közölte.

A kivát annak érdemes választania, akinek van alkalmazottja, vagy jövedelmét cége növekedésére forgatná vissza jövőre. A kiva mellett szól az is, hogy a társasági adóhoz képest lényegesen kevesebb az adminisztráció, hiszen az adóalap kiszámítása sokkal egyszerűbb – részletezte az államtitkár. Jövőre a kiva népszerűségi indexe még tovább nőhet, hiszen a jelenlegi 13 százalékról 12 százalékra csökken az adómérték – húzta alá az államtitkár.

A választásban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is segíti a mintegy 17 ezer érintettet. A hét második felében elektronikusan minden evásnak elküldi azt a mindössze fél oldalas figyelemfelhívó levelet, amely nemcsak a leglényegesebb tudnivalókat, hanem az eva-kalkulátor linkjét is tartalmazza. Emellett az evások a NAV tájékoztató vonalán keresztül segítséget is kérhetnek a hivatal felkészült munkatársaitól – jegyezte meg Izer Norbert.

Az eva-kalkulátor ide kattintva letölthető.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Jó, hogy van: pozitívan fogadták a zsugorinflációs tájékoztatást

A lakosság kétharmada hallott már az élelmiszer-kereskedőket érintő tájékoztatási kötelezettségről, amely a kiszereléscsökkentett termékekre hívja fel a figyelmet.

Jól állunk – Dinamikusan nő a turisztikai ágazat teljesítménye

A szálláshelyek márciusban 63,6 milliárd forint bevételt könyvelhettek el, 24 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor

Nagyobb hozzájárulást várunk Brüsszeltől a határvédelmi költségekhez

Magyarország a migránsválság 2015-ös kezdete óta 700 milliárd forintot fordított határvédelemre, miközben az uniós hozzájárulás mértéke alig haladja meg az 1 százalékot

Az agglomerációban 10 százalékkal nőtt a házak négyzetméterára

A járásokat tekintve közölték, hogy a használt családi házak terén a rekorder a Váci járás 798 ezer forintos négyzetméterárral, majd a Budakeszi járás következik 745 ezer forintos átlag értékkel.
Hirdetés

Hírek

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.
Hirdetés

Gazdaság

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.