Hirdetés
Kezdőlap Autó Nagycsaládos autók – körkép a 7 személyes piacon
No menu items!

Nagycsaládos autók – körkép a 7 személyes piacon

A hétszemélyes, nagycsaládos autók iránti kereslet meghaladja a várakozásokat, két hónap alatt mintegy 17 ezer igénylés érkezett, a szállításban lehetnek csúszások – nyilatkozta AzÜzlet.hu-nak Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke, akit a kormány nagycsaládosok autóvásárlását támogató programjáról kérdeztünk. Érdeklődtünk az autókereskedőknél is.

Megbolydult az autópiac

Erdélyi Péter szerint nagyon sikeresen indult a nagycsaládosok autóvásárlását támogató program, a kereslet jelentősen meghaladja a várakozásokat, augusztus végéig mintegy 10 ezer igénylés érkezett a családi gépkocsikra, amelyekhez az állam a három, vagy több gyereket nevelő családoknak 2,5 millió forint támogatást nyújt.

Erdélyi Péter: készletek nem nagyon voltak

– Valószínűsíthető, hogy a támogatott hétszemélyes autóknál szállítási csúszások lesznek, mivel az eladások, illetve most még csak a rendelések a többszörösét teszik ki a korábbiaknak. Márkánként eltérő, de nem tévedünk sokat, ha három-hatszoros szoros volumenről beszélünk. Nagyjából ennek a mennyiségnek a felére számítottunk – válaszolta az előzetes várakozásokat firtató kérdésünkre.

Előzetes felméréseket nem készítettek a várható keresletre vonatkozóan, de a hazai gyártói képviseletek a támogatott típusokból igyekeztek volument lekötni, bár ez nem egyszerű ilyen rövid távon – jegyezte meg Erdélyi Péter. –

Kormányzati információk szerint a legnépszerűbb autók: Dacia Lodgy 24 %; Opel Zafira 13 %; Skoda Kodiaq 9 %; Ford C Max  5 %; Ford S Max 5 %

Márciusban, amikor a támogatási jogszabály megjelent, készletek nem nagyon voltak, a gyártók a megnövekedett szalon forgalomból próbálták megbecsülni a várható igényeket és ezek alapján adták le a gyártáshoz az előzetes rendeléseiket. Tény, hogy ők is kevesebb igényre számítottak.

– Valószínűsíthető, hogy lesznek vásárlók, akik hosszabb várakozási idő után vehetik majd át az autójukat – jelezte. Véleménye szerint most reálisnak tűnik az átlagosan 4-10 hónapos várakozás, de ez márkánként természetesen eltérő lehet.

– Márkákról egyébként mi nem szoktunk beszélni – tette hozzá, azt viszont megosztotta velünk, hogy a kereskedők és importőrök egyedileg döntik el, hogy az állami támogatáson túl, nyújtanak-e további kedvezményeket.Arra kérdésre, hogy melyek a legkeresettebb márkák és modellek és milyen árkategóriában? – Erdélyi Péter válasza nem meglepő: Az olcsóbb gépkocsik iránt a legnagyobb érdeklődés. Úgy látja, hogy főként azokat keresik, amelyeknél a támogatás összege az autó árának nagy részét kiteszi.

Milyen hatást gyakorol a hazai új autó-piacra, hogy a nagycsaládos autóvásárlási kedvezmény 2022-ig igénybe vehető? – tettük fel az újabb kérdést

Mintegy 13 900 kérelmet fogadott be a Magyar Államkincstár, 7000 határozat született.

Az elnök kifejtette: – Az egyesület már két évvel ezelőtt javaslatot tett egy ilyen támogatási konstrukcióra, mostanra érett be az ötlet.

Amennyiben a kiugró érdeklődés nem csak egy kezdeti boom volt, hanem folyamatos és tartós marad, az MGE szerint a megnövekedett kereslet hatására a magyar autópiac egy-három százalékkal nőhet.

Választási szempontok

A márkaképviselteknél mindenekelőtt arra voltunk kíváncsiak, hány modellt kínálnak és milyen árfekvéssel, milyen szállítási határidővel tudnak szállítani? Milyen tapasztalataik vannak az érdeklődéssel kapcsolatban és a nagycsaládosok milyen fő szempontok alapján választanak kocsit? Elegendő –e a Magyar Államkincstár által nyújtott  kedvezményre jogosító engedély (kupon) hat hónapos határideje a modell kiválasztására és a szerződéskötésre?

A Hyundai SUV új modellje

Ördög Ibolya

Ördög Ibolya, a Hyundai marketing és kommunikációs vezetője arról számolt be, hogy a nagycsaládos program keretében, hét üléses kivitelben a Hyundai Santa Fe modellt ajánlják, amely most, a kedvezménnyel induló áron 8 millió 999 ezer forintba kerül.

A szalonokban országszerte élénk az érdeklődés. – Nem véletlenül, hiszen a Santa Fe éppen tavaly, az év végén újult meg – jegyzete meg.

A marketing vezető úgy véli, a Hyundai SUV modelljét a tágas belső tér, a prémium minőségű anyagok használata, valamint a külső és belső design összhangja versenyképessé tette a prémium gyártók kínálatával. Mindezt az öt éves, kilométer korlátozás nélküli gyári garancia tovább erősíti – tette hozzá. Mindemellett a Santa Fe modell egy jól bevezetett, ismert, és kedvelt modell  a Hyundai kínálatában.

A Santa Fe a Hyundai legnagyobb SUV modellje

– Örülünk annak, hogy az állami támogatás segítségével több vásárlónak adódik lehetősége az SUV modellek, így az általunk kínált Santa Fe hét üléses modell megvásárlására is, bár tisztában vagyunk azzal, hogy a programban a nagyobb érdeklődés nyilván az olcsóbb, családi autókra irányul.

A Santa Fe a Hyundai legnagyobb SUV modelljeként valóban prémium modellnek számít, és ennek megfelelően az árazása is igazodik  a modell által kínált kiváló minőséghez. A kereslet eddig is kiemelkedő volt iránta, a nagycsaládosok körében is, bízunk benne, hogy a kedvezmény további ügyfeleket vonz a márkához – hangsúlyozta Ördög Ibolya.

A hosszabb garancia kifizetődőbb

– Tapasztalataink szerint a nagycsaládosok a következő szempontok szerint választanak autót: fontos, hogy milyen a belső tér kialakítása, a térérzet, mennyire használható a harmadik üléssor, valóban alkalmas-e akár nagyobb gyerekek hosszabb utazására, mennyire kényelmes. Fontos szempont az is, hogy mennyi csomag fér el, ha heten ülnek  a kocsiban, jól kilátnak-e és milyen a biztonsági felszereltség a hátsó üléseken – sorolta Ördög Ibolya.

Kiemelte, hogy a választásban nagyon lényeges érv az öt éves, kilométer korlátozás nélküli garancia. A nagycsaládos kedvezmény egyik feltétele, hogy a támogatással megvásárolt modellt három évig nem lehet eladni. A vevők tisztában vannak azzal, hogy olyan autót érdemes választaniuk, amelyre a gyártó hosszabb garanciát biztosít.

– A szállítási határidő a Hyundainál rendelésfüggő, de éppen az élénk érdeklődés miatt nagyobb mennyiséget rendeltünk készletre is, hogy minél gördülékenyebben ki tudjuk szolgálni az ügyfeleket. A jogszabály szerint a lehetőséggel élőknek a kupon kiváltásától hat hónap áll rendelkezésre az adásvételi, vagy a lízingszerződés megkötésére. A kiválasztott modell megérkezésének időpontja ezt nem befolyásolja.

A Citroën XL változata a keresettebb

Hajdu Nóra

Citroën nagycsaládos modell kínálata négyféle hét, vagy több személyes modellből áll – tudtuk meg Hajdu Nóra marketing igazgatótól.

A nagycsaládos  program bevezetésekor létrehozott családi csomagajánlatok további árelőnyhöz juttathatják a vásárlókat függetlenül a család méretétől a márka választásakor.

Az új Berlingo kedvezményes áron 5,845 mFt-tól, támogatással 3,345mFt-tól), a Grand C4 SpaceTourer 6,4 millió forinttól, támogatással 3,9 millió forinttól vásárolható meg.

 

Az új Citroën Berlingo a legkeresettebb nagycsaládos autó a kínálatban, a megrendelések száma átlagosan megnégyszereződött.

Az ügyfelek inkább a hosszú (XL) változatot keresik (közel 60 százalék), de megértették, hogy ebben a kategóriában a családi költségvetésnek és a környezetünknek is azzal tesznek jót, ha a korszerű és takarékos dízelek közül választanak, így ennél a modellnél magasabb a dízelek aránya a megszokottnál.

– A kedvezmény a kisbuszaink, a SpaceTourer és a Jumpy Kombi nyolc-kilenc személy szállítására alkalmas verziójára is igénybe vehető. Vannak családi opciós csomag ajánlataink, amelyek még kedvezőbbé teszik a nagycsaládos modellek ár-érték arányát. Minden nagycsaládos modellünkre öt év garanciát vállalunk, 100 ezer kilométer futáskorláttal, ez utóbbit csak magánvásárlók esetében – mondta a Hajdu Nóra.

Grand C4 SpaceTourer

– A siker vitathatatlan – közölte -, több mint 700 megrendelés érkezett a két modellre (Berlingo+GC4ST) a program kezdete óta. A támogatásnak köszönhetően megsokszorozódott a kereslet az új Citroën Berlingón kívül a Grand C4 SpaceTourer iránt is, július óta a forgalom 90-95 százalékát támogatással vásárolják.

Aki teheti, értelemszerűen most az egyterűek közül a hét személyes változatot választja, ennek köszönhetően megsokszorozódott a havi megrendelések száma a korábbi átlaghoz képest. Mindkét modell esetében telitalálatnak minősültek a kedvező csomagajánlatok, hiszen a nagycsaládos ügyfelek jelentős része rendel családi csomagot az új autóhoz. A várakozási idő nagyban függ a kiválasztott motortól, modellváltozattól és az extráktól. Hatalmas az érdeklődés, így téli beérkezéssel lehet legkorábban számolni. A már korábban is nagy népszerűségnek örvendő Grand C4 SpaceTourernek is megháromszorozódtak a megrendelései.

Az ügyfelek kétharmada nem alapkivitelt, hanem magasabb felszereltségi szintet választ. A gyár alkalmazkodott a megnövekedett igényekhez, így ennél a modellnél nem kell az átlagos gyártásrendelésnél megszokott határidőnél hosszabbra számítani.

A Renault négy típusát ajánlja

Vihari Balázs

Vihari Balázs, a Renault PR vezetője szerint is jelentősen megnövekedett az érdeklődés a támogatás hírére, illetve az akció július 1-i elindulása óta. A francia márkaképviselet kedvezménnyel érintett kínálatában a Renault Scenic, az Espace, a Trafic, valamint a Dacia Lodgy szerepel.

Honlapjukon külön szekcióban megtalálhatók a támogatással és a modellekkel kapcsolatos részletes információk.  Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy különösen a Dacia iránt érdeklődnek, a nagycsaládosok.

Renault Trafic

A szállítási határidő a Renault-nál is a modelltől és motorizációtól függ. Azokat a vevőket, akik már kiváltották az állami kedvezményre jogosító kupont, tesztelési lehetőségek, kiállítások segítik a választásban, minden márkakereskedésben naprakész információhoz juthatnak, de Renault és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete között kialakított együttműködés is ezt a célt szolgálja.

Dacia Lodgy

A Honda extrákat is ajánl

Szabó Ildikó

A Hondának egyetlen modelljét, a Honda CR-V hétszemélyes változatát érinti a nagycsaládos kedvezmény – tudtuk meg Szabó Ildikótól, a Honda Hungary közönség- és sajtókapcsolatokért felelős munkatársától.

– A törvény kihirdetése után természetesen mi is felvettük a kapcsolatot az anyacéggel, hogy a megnövekedett érdeklődés miatt több autót biztosítsanak a magyar piacra – tájékoztatott. Mint elmondta, a CR-V egyébként is kedvelt modellnek számít a gyerekes családok körében. A hét üléses változatot szívesen választják azok is, akiknek ugyan csak két gyerekük van, de gyakran vinnék magukkal például a nagyszülőket, s így elég lesz számukra egy családi autó.

Honda CR-V

A törvény bevezetése óta a nagycsaládosok részéről is több az érdeklődő, a vásárló. A családok alapvetően a bevételük alapján mérlegelnek és döntenek, ha megtehetik, akkor az ár-érték arány befolyásolja a választást. A CR-V-hez alapáron jár például a Honda Sensig biztonsági rendszer, ez sokak számára még vonzóbbá teszi a modellt. A hétüléses változat vásárlóinak több csomagot ajánlunk fel, amelyből egyet választhatnak: 410 literes Thule tetőbox-ot (kereszttartó nélkül), vagy Thule kerékpártartót (vonóhorog nélkül), fix vonóhorgot, 13 pin kábelköteggel, esetleg biztonsági gyerekülést, ez utóbbiból kétfélét is ajánlunk.

Ford,több model – kiterjesztett garancia

Györke Orsolya

Ford személyautó kínálatában négy modell vásárolható meg nagycsaládos kedvezménnyel. Györke Orsolya, a Ford Magyarország PR és közkapcsolatok igazgatója is megerősítette, hogy fokozott érdeklődés tapasztalható az érintett családok számára olcsóbban elérhető gépjárművek iránt. A legnépszerűbbek az S-Max/ Galaxy modellek, az első félévhez képest 50 százalékkal többen érdeklődtek irántuk, de a másik két modell iránt is nőtt a kereslet. Ahogy a személyautók piacán a magánvásárlók körében az ár az egyik legfontosabb tényező, úgy ebben a szegmensben is az – emelte ki. – A képet azonban árnyalják az egyes importőrök által adott egyéb árkedvezmények, vagy esetleg más elérhető fizetési konstrukciók.

Mint Györke Orsolyától megtudtuk, a Ford egyes készleten lévő S-Max modelleknél az állami támogatáson felül akár 1 millió 890 ezer forint árkedvezményt is nyújt a nagycsaládok részére. Bizonyos Galaxy modelleknél pedig 2 millió 740 ezer forint is lehet a kedvezmény mértéke.

A modellekre öt évre kiterjesztett garancia is jár. A vásárlást a Ford kedvezményes Credit finanszírozással is segíti. A raktáron lévő modellekből akár azonnal tudnak választani a családok, azoknak pedig, akik már kiváltották a vásárlásra jogosító engedélyt és két-három hónapon belül szerződést kell kötniük, minden segítséget megadunk – jelentette ki.

Ford S-MAX

A 2,5 millió forintos kedvezmény levonása után az S-Max induló ára 5 millió 433 ezer forint, a Galaxy 6, 1 millió, a Tourneo Connect L 2 4 millió 431 ezer forint, a Tourneo Custom pedig 6 millió 596 ezer forint Ft (Ford Credit finanszírozással).

Skoda, VW, Seat, Audi – a márkák tartják a határidőt

A Porsche Hungaria által képviselt márkák kínálatáról Vérten Sándor, kommunikációs igazgató adott tájékoztatást. A Volkswagennél több személygépkocsi modell és haszongépjármű felel meg a kritériumoknak, a márkakereskedőknél jelentős és folyamatosan növekvő az érdeklődés – mondta el. Eddig több mint 400 darab hét üléses Volkswagen személyautóra érkezett megrendelés.

Van, illetve lesz elég autó – jelentette ki, rendelkezésre állnak a gyártási kvóták, amelyek rugalmasan alakíthatók. Bőven tartani tudják a szállítási határidőt, és akár három-négy hónapon belül is ki tudják szolgálni az ügyfeleket a legkeresettebb modellekkel is, mint például a Caddy Maxi Trendline 1.4 TSI 130 LE (kézi vagy DSG váltóval)  változatával, sőt raktárról is kínálnak autókat. Ugyanez érvényes az Audira is, vannak érdeklődők, a keresletet előreláthatóan ki tudják elégíteni.

Caddy Trendline

Fokozott az érdeklődés a SEAT hét üléses modellek iránt, ezek készletről is elérhetőek, gyári rendelés esetén a Tarracot jelenleg két hónap, az Alhambrát három hónap múlva vehetik birtokba a családok. Valamennyi típus esetében vonzerő a jelentős kedvezmény, az állami 2,5 millió támogatáson felül, ami például az Alhambra hét üléses kivitel esetében, Climatronic extra felszereltséggel 2,7 millió forint, a Tarraconál pedig ugyancsak extra felszereltséggel, 2,4 millió forint.

Seat Alhambra

A Skoda modellek iránt várakozáson felüli érdeklődést tapasztalnak, már több mint 500 Kodiaq talált gazdára, de vannak és lesznek is még rendelhető autók a támogatott nagycsaládos programban, az igényeket – bőven a hat hónapos határidőn belül is – ki tudják elégíteni.

Skoda Kodiaq

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A júliusra elvárt szint felett a gáztárolói töltöttség

A jelenleg 4,5 milliárd köbméternyi készlet másfélszeresét teszi ki a tavalyi egész éves lakossági fogyasztásnak.

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Ősztől a Konvergencia Programot az uniós gazdasági kormányzás reformja keretében felváltja a középtávú nemzeti fiskális strukturális terv,.

Most licitáljon több millió forintos arany ékszerekre a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

Az Accent Hotels idén Magyarország legvonzóbb munkaadója lett a HORECA szektorban

Az Accent Hotels kiemelkedő eredményt ért el a vizsgált területen, melynek köszönhetően a vállalat lett 2024-ben a „Legvonzóbb munkaadó” HORECA kategóriában.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.