Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A franciák szigorítanak, a többség viszont lazít - a WHO aggódik
No menu items!

A franciák szigorítanak, a többség viszont lazít – a WHO aggódik

Az európai országok többségében elkészült az élet és a gazdaság újraindításának forgatókönyve. Sok helyen a húsvét utáni kedd a D-nap. Franciaországban viszont új szigorítások léptek életbe. A Nemzetközi Egészségügyi Szervezet európai igazgatója, Hans Kluge, mint mondta, félve figyeli az európai kormányok lazításról szóló bejelentéseit. Európai körkép.

Ausztria

Sikeresebben kezeljük a válságot, mint más országok’ – mondta Sebastian Kurz osztrák kancellár, amikor a kontinens miniszterelnökei közül elsőként bejelentette az első lazításokat. ’Új normalitás’ – mondta, majd tájékoztatott, hogy a húsvét után kinyithatnak a barkácsáruházak, kertészetek és a 400 négyzetméternél kisebb üzletek. Viszont az üzletekben és a tömegközlekedésben kötelező lesz a szájmaszk.

Sebastian Kurz

Az iskolák május elején indulhatnak újra. A nagyobb kulturális rendezvények és az intézmények, mint például a színházak júliustól kezdhetik újra szórakoztatni az osztrákokat. Jóval előbb, már május 2-án megnyithatnak a bevásárlóközpontok és a fodrászok.

Dánia

Mette Frederiksen

Mette Frederiksen kormányfő tanácsadói véleménye ellenére döntött néhány hete a szigorú szabadságkorlátozásokról. Örömtől sugárzó arccal jelentette be az üzletek ’kontrollált, fokozatos, óvatos” újranyitását. “Ez az első lépésnek nevezett a korlátozások teljes feloldása felé vezető hosszú úton.”

Április 15-től már üzemelnek az óvodák és az alsó szintű iskolák. A magasabb szintű oktatási intézmények május 15-ig maradnak zárva. Néhány nappal előbb, május 10-én valamennyi üzlet kinyithat és újraindulhatnak a kulturális, szórakoztató intézmények. T

Tömegrendezvényeket viszont egész nyáron tilos lesz tartani. Az éttermek és egyéb vendéglátóipari egységek megnyitásáról, valamint a határzár feloldásáról nem beszélt.

Osztrák kollégájához hasonlóan körültekintésre és visszafogottságra hívta fel a polgárokat. Hozzátéve, hogy a megbetegedések számának újbóli emelkedése esetén visszajön minden korlátozás.

Norvégia

Erna Solberg

Sikerült megfékeznünk a járványt’ – mondta Erna Solberg kormányfő. ’Az élet azonban nem lesz ugyan az, mint március 6-a előtt.’ Tette hozzá, a napra utalva, amikor az üzletek, oktatási, kulturális és szórakoztató intézmények bezáratását és a határzárat bejelentette.

Április 20-tól szabad lesz a hétvégi házakban éjszakázni. Talán ezt a korlátozást viselik legnehezebben a norvégok, akik szinte mindegyikének van víkendháza, ahol kora tavasz és késő ősz között előszeretettel töltik a hétvégéket.

Április 20-án megnyitnak az óvodák és praxisukban is fogadhatnak betegeket a pszichológusok. A tanítás április 26-án indul újra. Ekkortól kinyithat valamennyi üzlet, amely eleget tud tenni a szigorú közegészségügyi előírásoknak. Solberg már most elmondta, hogy július 15-én a színházak és más kulturális intézmények is fogadhatják a közönséget.

Norvégiával kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a gazdaság mesterséges kómában tartásának eredménye minden idők legmagasabb, 15 százalékot meghaladó munkanélküliségét hozta. Ennyi állástalan az 1929/30-as világgazdasági válság alatt sem volt. A betegek száma viszont mindössze 5800, a halottaké 83 az 5,4 milliós országban.

Finnország

A finn kormány első lepésként április 19-én feloldja a Helsinkit és a fővárost övező Uusimaa régióra körüli karantént. További lazításokat egyelőre nem jelentet be a kormány.

Olaszország

A járvány és gazdasági következményei által leginkább sújtott Olaszországban újraindulhatnak azok a gyárak és irodák, ahol be tudják tartani a szigorú higiénés előírásokat.

A gazdasági szereplőkkel ellentétben a polgártok még kevésbé lélegezhetnek fel. Várhatóan május 4-ig maradnak a szigorú kijárási korlátozások. Ekkor nyithatnak ki az első üzletek, vendéglátóipari egységek, közintézmények, feltéve, hogy biztosítani tudják az előírt távolságot.

A nem alapvető szükségletet kielégítő üzletek, fitnesztermek, szépségszalonok és fodrászatok várhatóan május elején sem nyithatnak ki. Túl nagy a veszélye, hogy a látogatók hazaviszik és átadják a fertőzést a családtagoknak – érvel a kormány. A strandok, szórakozóhelyek, pubok, konferenciaközpontok addig zárva maradnak, ameddig nincs védőoltás, illetve hatékony terápia a korona okozta tüdőgyulladás ellen. Az olasz egészségügyi minisztérium álláspontja szerint a jó idő és ezzel a kerthelyiségek használata és a rendezvények szabadtéri szervezése nem veszélytelen. A legnagyobb fertőzési lehetőség, forrás nem elsősorban a zárt levegő, hanem az, ha sok, egymástól kis távolságra lévő ember van egy helyen.

Az oktatási intézmények várhatóan csak a következő tanévtől, tehát szeptembertől indulnak újra.

Csehország

A húsvét utáni keddtől szabad lesz rokonlátogatás céljából és üzleti ügyben külföldre utazni. Az élelmiszerüzletek mellett pedig a barkács- és sportáruházak is megnyithatják kapuikat.

Spanyolország

A járvány által Itália után leginkább sújtott európai országban húsvét után kezdődik a ’lockdown’. Az üzemek egy részében újraindulhat a termelés. Azonban az olaszokhoz hasonlóan a spanyoloknak is meg kell barátkozniuk a gondolattal, hogy a kijárási tilalom és a boltzár egyelőre marad. Április 26-ától lehet lazítás.

Görögország

Az idegenforgalomból élő országnak a legnagyobb érvágás a szállodák március elejei bezáratása jelentette. A kormány most azt ígéri, hogy május közepén, végén elindulhat a szezon.

Franciaország

Emmanuel Macron Kép:MTI/EPA/Reuters/Gonzalo Fuentes

Míg a legtöbb ország lazít, Macron elnök húsvét előtt nem csak a rendkívüli intézkedések meghosszabbítását, de szigorításokat is bejelentett. A párizsiaknak 10 és 19 óra között futniuk sem szabad. Nizzában pedig 22 és hajnali 5 óra között teljes kizárási tilalom lépett életbe. A franciák egyébként már hetek óta csak ’menlevéllel’ léphetnek az utcára, amelyre az otthonuk elhagyása előtt részletesen le kell írniuk, milyen célból és mennyi időre lesznek a közterületen. A megengedett indokok: bevásárlás, orvoslátogatás és sport. Utóbbi legfeljebb egy nap egyszer, egy óra hosszat a lakás egy kilométeres körzetében. Munkába menetel céljából csak azok tartózkodhatnak az utcán, akik igazolni tudják, hogy nem home office-on vannak.

A nagy tiltakozó hírében álló franciák 88 százaléka egyetért a szigorú intézkedésekkel. Ezt a közvéleménykutatók a megbetegedettek és halottak magas számával magyarázzák. Itália és Spanyolország után a franciáknál lépte még át Európában a korona-halottak száma a 10 ezres lélektani határt.

A WHO visszaeséstől tart

A Nemzetközi Egészségügyi Szervezet (WHO) európai igazgatója, Hans Kluge elmondása szerint félve figyeli az európai kormányok bejelentéseit. A belga szakember szerint ’még nem jött el a lazítások ideje. Most kellene megkétszerezni, megháromszorozni az erőfeszítéseket’ – mondta sajtótájékoztatóján. A szigort fenntartó, illetve fokozó francia kormányt hozta pozitív példaként. ’Azzal, hogy az országok egy része a lazítások mellett döntött, mások viszont kitartanak a szigor mellett, újabb, fölösleges árkok jönnek létre a kontinensen.”

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Munkaerőpiac: a magyarok többsége nem tudja mit tud

A fiatal munkavállalók esetében az látszik, hogy a tanulmányok melletti munkatapasztalat jelentősen hozzájárul készségeik javításához

Az USA tisztán akar repülni, de ez a földeket veszélyeztetheti

A program keretében a gyártók adójóváírásra lesznek jogosultak az olyan fenntartható repülőgép-üzemanyagok (SAF) esetében, amelyek legalább 50 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását a kőolaj-alapú repülőgép-üzemanyaghoz képest.

Fél a madárinfluenzától? Itt van minden, amit a témában tudni érdemes

A vírus jellemzően nem fertőzi meg az emberi légutakat, mivel az emberek torkában, orrában vagy felső légutaiban nincsenek meg azok a receptorok, amelyek a jelenlegi madárinfluenza-törzsre érzékenyek.

Otthonfelújítási támogatás: van amire egy nap maradt, másra egy hónap

Az igénylőnek tulajdonosnak vagy haszonélvezőnek kell lennie az ingatlanban, amit hiteles tulajdoni lappal tud igazolni.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.