Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Uniós infláció. A magyar és a lengyel a legmagasabb
No menu items!

Uniós infláció. A magyar és a lengyel a legmagasabb

Márciusban az infláció öthavi mélypontra, 0,7 százalékra csökkent az euróövezetben, az Európai Unió egészében pedig 1,2 százalékra mérséklődött. A legmagasabb inflációs adatokat Magyarországról és Lengyelországból jelentették – közölte az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat.

Márciusban az euróövezet 19 tagállamában az Eurostat végleges adatai szerint éves 0,7 százalékra, öt havi mélypontra csökkent a fogyasztói árak emelkedésének a mértéke a februári 1,2 százalékos éves áremelkedésről. Tavaly márciusban 1,4 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex az euróövezetben.

Az előző havihoz képest az euróövezetben és az EU-ban egyaránt 0,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak márciusban.

Az euróövezeti inflációhoz márciusban a legnagyobb mértékben, 0,60 százalékponttal a szolgáltatások árának az emelkedése járult hozzá. Az élelmiszerek és élvezeti cikkek áremelkedése 0,46 százalékponttal növelte az inflációt, az energiaárak csökkenése viszont 0,45 százalékponttal mérsékelte.

Az energiaárak éves bázison 4,5 százalékkal csökkentek márciusban, az élelmiszerek és élvezeti cikkek ára pedig 2,4 százalékkal emelkedett. Energiaárak nélkül 1,3 százalékkal emelkedtek éves bázison a fogyasztói árak az euróövezetben márciusban, energiaárak, élelmiszerárak és élvezeti cikkek nélkül pedig 1,0 százalékkal.

Az Európai Unió 27 tagállamában márciusban 1,2 százalékra csökkent az infláció a februári 1,6 százalékról. 2019 márciusában 1,6 százalék volt az infláció az EU-ban.

A legalacsonyabb éves áremelkedést, 0,1 százalékosat Spanyolországban, Olaszországban, Cipruson és Portugáliában regisztrálták márciusban.

A fogyasztói árak a legnagyobb mértékben, 3,9 százalékkal Magyarországon és Lengyelországban emelkedtek éves bázison az idén márciusban.

A februárihoz képest a fogyasztói árak éves emelkedésének a mértéke Málta kivételével az EU mind a 27 tagállamában csökkent.

Az Európai Központi Bank (EKB) középtávú inflációs célkitűzése két százalék, ezt azonban már hosszú ideje nem sikerült elérni. A gazdasági aktivitás vírusjárvány miatti lassulása és az olajárak összeomlása miatt közgazdászok az infláció további csökkenésére számítanak.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Itt a csavar: a mesterséges intelligencia most új munkahelyeket teremt az IT piacon

Az AI-tehetségeket kereső vállalatok számára egyszerűen nincs elég tapasztalt munkavállaló, és néhányan közülük akár milliós éves kompenzációs csomagokat is elkérnek.

Nagyon meg kell fékezni a csonttörő dengue-lázat: itt van a megoldás

Lopakodó, maláriát terjesztő unokatestvérével ellentétben a nőstény Aedes aegypti vagyis az egyiptomi csípőszúnyog bosszantó hanggal jelzi a közeledését, de a csípése sokkal rosszabb, mint a zümmögése.

Megjött a kamatemelés a lakáshiteleknél, áttörik a bankok a THM-plafont

A kamatoknál élénkebb volt a mozgás a jövedelmi elvárások terén.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.