Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Koronavírus - Németország. Húszmilliárd eurós zárlat
No menu items!

Koronavírus – Németország. Húszmilliárd eurós zárlat

A koronavírus-járvány erősödése miatt november végéig elrendelt részleges zárlat közel húszmilliárd euróba kerül, és további 1 százalékponttal csökkentheti Németország GDP-jét – vélik elemzők.

Az egyik legtekintélyesebb német gazdaságkutató intézet, a kölni IW (Institut der Deutschen Wirtschaft) szerint a hétfőn életbe lépő járványlassító zárlat hatása nemcsak a korábban vártnál nagyobb GDP-csökkenésben mutatkozik majd meg, hanem nagyobb munkanélküliségben is. Az állástalanok száma az idén 591 ezerrel, jövőre további 15 ezerrel nőhet.

Michael Hüther

A becslés csak arra az esetre vonatkozik, ha a zárlatot a kormányzati bejelentéseknek megfelelően november végén feloldják. Ha tovább érvényben maradnak az új korlátozó intézkedések, a GDP akár 2 százalékponttal is csökkenhet, és jövőre akár 180 ezerrel is emelkedhet a munkanélküliek száma – emelte ki Michael Hüther, az IW igazgatója a Bild am Sonntag című lapnak nyilatkozva.

Egy másik vezető gazdaságkutató intézet, a berlini DIW (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung) számításai szerint a több ágazatot kényszerszünetre ítélő rendelkezések 19,3 milliárd euróba (7000 milliárd forint) kerülnek. A legnagyobb – 5,8 milliárd eurós – bevételkiesést az idegenforgalom és a vendéglátás szenvedi el. A kultúra, a sport és a szórakoztatóipar területén 2,1 milliárd euró, a kiskereskedelemben 1,3 milliárd euró kiesés keletkezhet.

A Welt am Sonntag című lapban ismertetett számítások szerint az újabb zárlat nagy vesztesei közé tartozik a feldolgozóipar is, 5,2 milliárd eurós kieséssel. Megszenvedik a korlátozásokat egy sor további terület vállalkozásai is, például a szállítmányozó cégek és az úgynevezett szépségipar szereplői, például a legtöbb tartományban ugyancsak bezárásra kényszerülő kozmetikai szalonok és tetováló stúdiók.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok megállapodása szerint november 2-tól 30-ig a fertőzésveszéllyel járó közvetlen testi kapcsolatok csökkentése céljából az ország teljes területén bevezetik azt az alapszabályt, hogy legfeljebb két háztartás tagjai és maximum tíz ember tartózkodhat együtt magán- és közterületen.

Csaknem teljesen leállítják az idegenforgalmat és a vendéglátást, a szállodák így csak üzleti úton lévő vendégeket fogadhatnak, és a vendéglők csak elvitelre főzhetnek.

Felfüggesztik a kulturális intézmények – például múzeumok, színházak és mozik -, az amatőrsport-egyesületek és a szabadidő közös eltöltésére szakosodott egyéb intézmények és vállalkozások tevékenységét is. A megállapodás több pontját tartományonként eltérő módon ültetik át a gyakorlatba, így például míg Bajorországban valamennyi szépségszalon zárva lesz novemberben, Türingiában és Szászországban az eddigi fertőzéshigiéniai óvintézkedések mellett tovább dolgozhatnak a kozmetikusok.

A német gazdaság a harmadik negyedévben, a járvány eddigi legcsendesebb időszakában még lendületben volt, a GDP rekord mértékben, 8,2 százalékkal nőtt az előző három hónaphoz képest, ugyanakkor az egy évvel korábbihoz képest 4,2 százalékkal csökkent.

Az IW szerint a német GDP 2020-ban 6,25 százalékkal csökken, 2021-ben pedig 4,5 százalékkal nő. A DIW 2020-ra 6 százalékos GDP-csökkenést vár, míg 2021-re 4,1 százalékos növekedést jelez előre.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A francia elnök sötét és prófétai figyelmeztetést adott ki

Európának fel kell ébrednie erre az új veszélyre. Macron nem hajlandó visszalépni februári nyilatkozatától, miszerint Európának nem szabad kizárnia, hogy csapatokat vezényeljen Ukrajnába.

További két évvel meghosszabbítják a kedvezményes lakásáfát

A költségvetés biztosítja az adócsökkentéshez szükséges forrásokat, az intézkedés a hiánycélt nem veszélyezteti

Véget ért az idei Szakma Sztár Fesztivál

Sikerrel zárult az idei Szakma Sztár Fesztivál. Az esemény zárónapján 65 szakmából 21 agrárszakmában, az ország legjobb tanulói, összesen 63 diák részesült elismerésben, akik példát mutatnak a környezetüknek, iskolájuknak, településüknek, sok száz hozzájuk hasonló fiatalnak. A fesztivál ideje alatt a szakmai bemutatók során, a foglalkoztatószigeteken keresztül az általános iskolások és szüleik is megismerkedhettek az agrár- és élelmiszeripari szakmákkal.

Mit várnak a cégvezetők a mesterséges intelligenciától?

Mit várnak a cégvezetők a mesterséges intelligenciától? A mesterséges intelligencia térnyerése egyaránt kelt izgalmat és aggodalmat a cégvezetők körében. Vajon mekkora tudással rendelkeznek a mindent elsöprő technológiával kapcsolatban? Elkészült Magyarország átfogó AI&Leadership kutatása, hogy hiteles- és valós képet kapjanak egymásról is a vállalatirányítók.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.