Hirdetés
Kezdőlap Hírek Házi őrizetbe került Bige László
No menu items!

Házi őrizetbe került Bige László

Bige László 2018-ban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Elrendelte a vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsított Bige László bűnügyi felügyeletét a Nyíregyházi Járásbíróság. A cégvezetőt szerdán gyanúsította meg és vette őrizetbe a rendőrség.

Az ügyészség indítványa szerint a gyanúsított többségi tulajdonosa és elnök-vezérigazgatója egy mezőgazdasági termékeket előállító cégnek. 2011-2018 között utasítására a cég által gyártott termékek egy részét valótlanul selejtesnek minősítették és leértékelt áron adták el kereskedőknek. Az egyik ilyen kereskedő cégében a gyanúsított szintén résztulajdonos. Ezután az értékcsökkentett termékeket piaci vagy ahhoz közeli áron értékesítették a kereskedők.

Az ügyészség szerint a gyanúsított az egyik kereskedővel megállapodott abban is, hogy az így keletkezett vételár különbözet egy részét a kereskedő készpénzben visszaadja neki. Így a gyanúsított több mint 800 millió forintot vett át 2011-2016 között a kereskedőtől.

Az ügyészség szerint a gyanúsított a cégnek közel 2 milliárd forint kárt okozott azzal, hogy arra utasította alkalmazottjait, a cég termékeit valótlan okokra hivatkozva selejtesnek minősítsék és emiatt alacsonyabb áron értékesítsék a kereskedők felé.

Az ügyészség a gyanúsított letartóztatását indítványozta, arra hivatkozva, hogy kiemelkedően súlyos – 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – bűncselekmény miatt folyik eljárás vele szemben, így fennáll a veszélye annak, hogy szabadlábra helyezése esetén a nyomozóhatóság elől elszökne vagy elrejtőzne. A bíróság azonban ezt nem tartotta megalapozottnak.

A bíróság szerint önmagában a bűncselekmény tárgyi súlyából ilyen következtetés nem vonható le, a több éve folyamatban lévő eljárásban a gyanúsított mindig elérhető volt a nyomozó hatóság számára. Ugyanakkor a bíróság azt is megállapította, hogy a gyanúsított az üzleti életben kiemelkedő szerepet tölt be és fennáll a veszélye annak, hogy pozícióját felhasználva az eljárásban részt vevő személyeket megpróbálná befolyásolni és ezzel megnehezítené a bizonyítást.

A bíróság szerint ennek megakadályozására – az ügyészségi indítványban szereplő letartóztatással szemben – elegendő enyhébb kényszerintézkedés, bűnügyi felügyelet elrendelése.

A Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírája csütörtökön a hűtlen kezelés és vesztegetés elfogadása, valamint felbujtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználása miatt indult eljárásban

2021. április 17-ig elrendelte B.L.T. gyanúsított bűnügyi felügyeletét. Ez idő alatt a gyanúsított lakóhelyét nem hagyhatja el, mozgását nyomkövető technikai eszközzel ellenőrzik.

Az ügy többi gyanúsítottja szabadlábon védekezhet. A bírósági végzés nem végleges, az ügyész letartóztatás elrendelése érdekében, a gyanúsított és védője szabadlábra helyezés érdekében jelentett be fellebbezést.

Szerdán Bige László őrizetbe vételéről a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. azt közölte: a rendőrség több mint három éve házkutatást tartott a cég székhelyén, illetve másutt, a nyomozás azóta is tart.

A vádak teljes mértékben alaptalanok. A vállalatcsoport és valamennyi dolgozójának érdekében a Nitrogénművek minden jogi eszközzel megvédi magát a Bige Lászlót és a társaságot érintő igazságtalan intézkedésekkel szemben, mely intézkedések nyilvánvaló mozgatórugója társaságunk elnökének, Bige Lászlónak a megfélemlítése és jó hírnevének csorbítása. A cégcsoport működését a történtek nem befolyásolják. A Nitrogénművekre és Bige Holding Kft.-re pénzügyi hatása nem lehet. A cég igazgatósága és az alá tartozó vezetés biztosítja a folyamatos és gördülékeny üzletmenetet” – közölte a cég.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Idén több mint 108 ezren szedik a szemetet a TeSzedd! programban

Idén 2373 helyszínen, több mint 108 ezren szedik a szemetet a TeSzedd! - Önkéntesen a Tiszta Magyarországért programban.

Kínán kívül dupla áron adja a villanyautót a BYD. Miért?

Miközben az amerikai és európai politikusok riadalmat keltettek, hogy a hazai autóiparukat tönkreteheti az olcsó kínai elektromos járművek hulláma, Kína vezető EV-gyártója, a BYD eddig mást lépett: az otthonihoz képest drasztikusan megemelte az exportárait ahelyett, hogy alulmúlta volna a külföldi riválisokat.

BÉT – Emelkedő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett erősödött a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 67 039,30 pont zárt pénteken, 1994,24 ponttal, 3,07 százalékkal magasabban az egy héttel korábbinál.

Heti makronaptár: GDP és lakásépítési, idegenforgalmi adatok érkeznek majd

A következő héten megjelenik az első negyedévi bruttó hazai termék (GDP) első becslése, emellett lakásépítési és idegenforgalmi adatokat közölnek.
Hirdetés

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Hirdetés

Gazdaság

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.