Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Spanyolország - Nadia Calviño avagy nő az esély!?
No menu items!

Spanyolország – Nadia Calviño avagy nő az esély!?

Nadia Calviño gazdasági és üzleti miniszter – Ricardo Rubio Europa Press

A tavaszi járvány, a drákói korlátozások drámai gazdasági következményei után most enyhébbek az előírások Spanyolországban. Nem csak ebben érvényesül a gazdasági miniszter asszony startégiája. Hazai és nemzetközi kapcsolati hálója okán szinte valamennyi fontos kérdésben Nadia Calviño szava dönt.  

„Nem akarok ismert lenni” – indokolta a spanyol gazdasági miniszter egy rádióinterjúban miért nem zavarja, hogy két évvel hivatalba lépése után a spanyolok kevesebb, mint fele ismeri a nevét.  Nadia Calviño ritkán válaszol a sajtó kérdésire. Szakpolitikusnak tartja magát. „Nem célom a népszerűség és az ismertség se.”

Calviño Spanyolország legbefolyásosabb politikusa! Gazdasági miniszterként és kormányfő-helyettesként az ő kezében futnak össze a március óta súlyos epidemológiai és gazdasági krízissel küzdő országban a válságkezelés szálai. 

A kezdettől fogva állítja, hogy a gazdasági válságot nem lehet elhárítani. Célja ezért a hatások mérséklése és „Spanyolország újjáépítése”. A szociáldemokrata miniszterelnök, Pedroc Sánchez az uniós tagállamok vezetőinek és a spanyol ellenzéknek is gesztust akart gyakorolni, amikor tavaly nyáron kinevezte az 52 éves jogász-közgazdászt. 

Jó választásnak bizonyult

Calviño beváltotta Sánchez reményeit: biztosítja Spanyolország szavahihetőségét az európai partnerek, a nemzetközi pénzpiaci szereplők és a spanyol gazdasági körök számára is. Elhiszik neki, hogy a válság és az állami gazdaságélénkítő intézkedések ellenére sem fog elszabadulni a költségvetési hiány és az államadósság, Spanyolország gazdaságilag és politikailag is stabil marad.  

Calviño kinevezése politikailag is jó húzás volt az évekig kisebbségben kormányzó, újabban pedig egy instabil szociáldemokrata-baloldali populista koalíciót vezető kormányfő részéről. Szakmai kompetenciáját a konzervatív ellenzék sem vonja kétségbe. „Intelligens és lenyűgöző munkabírású” – jellemezte a baloldali kormánnyal egyébként nagyon kritikus konzervatív napilap, az El Mundo. „A politikai és gazdasági stabilitás záloga” – írta róla nem kevésbé találóan a balliberális El País.    

Calviño a 2014-es alapítása után rögtön középpárttá vált Podemos (’Meg tudjuk csinálni’) nevű formáció sorait erősíti. Habár közgazdasági nézeteivel egyáltalán nem illik pártjába. A a baloldali-populista párt alapítása óta a szociális támogatások emelését és a gazdaság állami beruházásokkal történő élénkítését propagálja, Calviño mégis elérte, hogy a megbízhatatlan kisebbik koalíciós partner támogassa a kormány szigorú költségvetési politikáját. Idén nyáron arról is meggyőzte párttársait, hogy elálljanak egy követelésüktől. A Podemos a válságra hivatkozva a néhány éve elfogadott munkaerőpiaci liberalizáció visszavonását akarta. „A vállalatoknak döntő szerepük volt a spanyol gazdaság talpra állításában a 2008-ban kezdődött világgazdasági válság után, ezért nem fogunk olyan intézkedést hozni, amelyek megnehezítené a helyzetüket.”   

Több irányból szőtt kapcsolati háló

Calviño 1968-ban az észak-spanyol La Coruñában született. Apja az állami televízió, az RTVE igazgatója volt. Így már gyermekkorában magába szívta a közélet iránti érdeklődést. Mialatt jogi, majd a közgazdasági diplomát szerzett, tolmácsként dolgozott. Angolul, franciául és németül is kiválóan beszél. Tanulmányai alatt ismerkedett meg férjével, aki elismert közgazdászként és egy neves madridi marketingcég vezetőjeként a spanyol gazdasági élet jól ismert, befolyásos szereplője. 

Calviño a 2000-es évek elejétől Brüsszelben dolgozott. Előbb a versenypolitikai, majd a Belső Piaci Főigazgatóságot vezette. 2014-től pedig a Költségvetési Főigazgatóságát első embere volt. 

Nyelvismerete, uniós karrierje és a férje révén szerzett ismeretségei is hozzájárulnak, hogy Calviño kiváló nemzetközi és spanyol kapcsolati hálóval rendelkezik. Legalább ennyire fontos, hogy a Költségvetési Főigazgatóságát vezetőjeként napi munkakapcsolatban állt a gazdasági biztossal, Günther Oettingerrel. A korábbi Baden-Württembergi miniszterelnök, a konzervatív német kormánypárt, a CDU politikusa Merkel kancellár bizalmasa. A németül kiválóan beszélő Calviño szoros viszonyt alakított ki a legendásan rossz angoltudásáról hírhedt Oettingerrel. 

Günther Oettingerrel, politikusa Merkel kancellár bizalmasával egy gazdasági fórumon

Nyáron kis híján Calviño lett az Euró-csoport, a közös pénzt használó tagállamok gazdasági-, költségvetési és adópolitikáját koordináló nagy szakmai és politikai befolyású testület elnöke. Oettinger és Merkel őt favorizálta, ahogy a szociáldemokrata német pénzügyminiszter, Olaf Scholz is. Máig rejtély, miként maradt alul a titkos szavazáson az esélytelennek tartott portugál Mário Centenoval szemben. Mert ő volt az egyetlen az asztalnál – magyarázta a brüsszeli folyósói pletykákra hivatkozó spanyol sajtó.  

Pragmatikus proram

Valószínűbb, hogy a Calviño és Centeno közötti választásnak szakmai okai voltak. Centeno az önálló tagállami adópolitika híve. Calviño az euró-csoport közös adó-, költségvetési- és gazdaságpolitikája mellett érvel. Első lepésként adóztatná az online vállalkozásokat és a pénzügyi szektort. Bevezetné az európai munkanélküliségi biztosítást és támogatja az euró-kötvényeket is. 

Utóbbi különösen vitatott. Lényege, hogy a tagállamok az EU égisze alatt közösen felvett hitelekből finanszíroznák az államadóságukat. A déli tagállamok így szeretnék biztosítani az alacsonyabb kamatokat és ezzel az államadósságuk olcsóbb refinanszírozását. Az északiak elutasítják az adósság szocializálását. Félnek, hogy ez felelőtlen költekezésre csábítaná a déli államokat. 

Calviñot a Brüsszelben töltött évek pragmatikussá tették. Tudja, hogy elképzeléseiből az integráció erősítése érdekében a gyakorlatban sok egyelőre megvalósíthatatlan. Ezért az Euró-csoport elnökeként sem állt volna elő maximális terveivel. 

Kapcsolati hálóját ismerve nem meglepő, hogy Brüsszelben, a tagállami fővárosokban és odahaza is a spanyol kormány legfontosabb tagjaként tekintenek Calviñora. A miniszterasszonynak de facto nagyobb hatalma van Madridban, mint a kormányfőnek.   

Calviño a koronajárvány-válságalapokról folytatott brüsszeli tárgyalásokon is több volt, mint Madrid Sánchez által megbízott képviselője. Központi szerepet játszott a 1.800 milliárd eurós ’Next Generation EU’ tervezésében. 

Korlátozások: Immár Calviño szemlélete érvényesül

Amikor Calviño 2018 nyarán hivatalba lépett sok éves válság után felszálló ágban volt a spanyol gazdaság. A GDP és az adóbevételek növekedésének köszönhetően mindössze 2,5 százalék volt a költségvetési hiány. Calviño ezt is soknak tartotta. A gazdaság felfelé, a hiány lefelé ívelésére való tekintettel nem tűnt lehetetlennek fő fiskális politikai célja elérése, az államháztartás egyensúlyba hozása, a hiány nélküli költségvetés 2020-tól.  

A világjárvány mindet átrendezett. Tavasszal nem vitatta, hogy a mindennapi életet és a gazdaságot valamelyest korlátozni kell a pandémia feltartóztatása érdekében. De hevesen tiltakozott, amikor a kormány szigorú korlátozásokat vezetett be: kijárási és munkába meneteli tilalom kevés kivétellel, szinte valamennyi üzlet bezártatása. Calviño a fatális gazdasági következményekre figyelmeztetett. A költségvetési bevételek az euró-zónában átlagosan 2,4 százalékkal csökkentek 2020 első félévében. Spanyolországban 11 százalékkal kevesebb volt az állami bevétel! 

A második hullám kitörésekor a spanyol kormány Calviño elképzelését követve csak kevés korlátozást vezetett be. Ennek ellenére várhatóan 14,1 százalékos GDP csökkenésre számítanak 2020-ban! Ebben nagy szerepet játszik az idegenforgalmi bevételek drasztikus zsugorodása, amelyek a spanyol gazdasági teljesítmény 13 százalékát adják. 

Calviño reményei szerint a visszafogott őszi-téli korlátozásoknak köszönhetően nem válik semmivé a nyár végi felívelés. A harmadik negyedévben ugyanis váratlanul nagy ütemben, 16,7 százalékkal bővült a spanyol GDP az előző négy hónappal összehasonlítva. Igaz a fertőzések számának csökkenésére még várni kell.

 Calviño talpra állítja Spanyolországot?!

Calviño bízik a turisták visszatérésében. De a nevével fémjelzett ’Nemzeti Tálraállási Program’ nem csak az idegenforgalomra épít. A 140 milliárd eurós keretből, amelynek forrása szinte teljes egészében a ’Next Generation EU’ lesz, szinte valamennyi gazdasági szegmensbe. Közberuházásokon és a magánszektor invesztícióinak támogatásán keresztül 800 ezer új munkahelyet akar teremteni. A támogatások elosztásánál a ’zöld gazdaság’ és a digitalizáció erősítése döntő szempont lesz. Calviño ígérete szerint, ha a pénz még januárban elkezd folyni Brüsszelből, februárban már részesülhetnek belőle a spanyol cégek. 

„A feladat nehéz, de társadalmunkban és a gazdaságunkban meg van a képesség a teljesítéséhez” – állt a sajtóközleményben, amelyben a miniszterasszony a 2020-as évet értékelte és a jövő évi kilátásokról nyilatkozott tavaly decemberben.  

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Emelkedő gabonaáraknál nem érdemes a készleteken ülni

Emelkedést mutatnak az európai határidős piacokon a gabonaárak, így a hazai gazdáknak érdemes most odafigyelniük a megfelelő szerződések megkötésére és készleteik értékesítésére is.

Itt az első tervezet: nézzük mire készülhetnek az otthonfelújítók

Mától május 6-ig véleményezhető az otthonfelújítási program felhívástervezete. A júniusban induló pályázat újabb segítséget nyújt a családoknak, és hozzájárul a gazdasági növekedéshez is. A végleges felhívást a társadalmi és szakmai egyeztetések lezárását követően, június elején teszi majd közzé a kormány.

Sportfogadásban lett sikeres a profi labdarúgó, saját platformot hozott létre

A Futball Pápa kriptója: indul a BetHustlers. 17 évig volt profi labdarúgó Csépányi Gábor, aki ma már a sportfogadás területén működik sikeresen. Saját fejlesztésű platformjaimmár milliárdot képviselő üzlet, amellyel most nemzetközi vizeken is bizonyít.

Újabb támogatások segítik az állattenyésztőket

Összesen 22 milliárd forint keretösszeggel két, teljesen új intézkedéssel támogatja a hazai állattenyésztés fenntarthatóságát az Agrárminisztérium. Megjelent ugyanis az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem kompenzációs kifizetésére és a húshasznú szarvasmarha állatjóléti támogatására kiírt vidékfejlesztési pályázati felhívás a 2027-ig tartó KAP Stratégia Terv keretei között. A támogatási kérelmek benyújtására 2024. június 3-tól 2024. július 3-ig tartó időszakban lesz lehetőség.
Hirdetés

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Hirdetés

Gazdaság

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.