Hirdetés
Kezdőlap Tőzsde Emelkedéssel nyitottak a New York-i indexek
No menu items!

Emelkedéssel nyitottak a New York-i indexek

Emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók pénteken, miután a munkaügyi minisztérium a foglalkoztatottság erőteljes növekedéséről számolt be februári jelentésében, erősítve azokat a várakozásokat, hogy a masszív fiskális gazdaságösztönzés és a tömeges oltási kampány hatására fellendül a gazdaság.

A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 0,34 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,67 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 1,07 százalékos pluszban indította a kereskedést.

Az amerikai gazdaság nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma 379 ezerrel emelkedett februárban, miközben elemzők 182 ezres bővülésre számítottak. A munkanélküliségi ráta a januári 6,3 százalékról 6,2 százalékra csökkent, míg a munkanélküliek száma 158 ezerrel, 9,97 millióra.

Jerome Powell, a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke csütörtökön derűlátóan nyilatkozott a munkaerőpiacról, de arra figyelmeztetett, hogy idén nagyon valószínűtlen a koronavírus-járvány előtti szint elérése, azaz a gyakorlatilag a teljes foglalkoztatottságot jelentő helyzethez való visszatérés.

Csütörtökön erős mínuszokban zártak a New York-i tőzsdeindexek, miután Jerome Powell előadásában a likviditás csökkenéséről és az infláció emelkedéséről beszélt alapvetően.

Powell azt ígérte, hogy a Federal Reserve nem hagyja, hogy csökkenjen a likviditás a pénzpiacokon, az inflációt illetően azonban türelmesek lesznek.

A beszéd csalódást okozott, mert a befektetők azt remélték, hogy reagálni fog a tízéves amerikai államkötvények hozamának közelmúltbeli megugrására. Mivel ez elmaradt, a hozamszint tovább nőtt, a tőzsdeindexek pedig erős lejtmenetre váltottak. A Dow Jones ipari átlag 1,11 százalékkal, 30 924,14 pontra, az S&P 500-as mutató 1,34 százalékkal, 3768,47, a Nasdaq Composite mutatója pedig 2,11 százalékkal, 12 723,47 pontra csökkent zárásra.

A nagy nyugat-európai értéktőzsdéken vegyesen alakult a kereskedés pénteken. Délután fél négykor a londoni FTSE-100 index 0,55 százalékos, a milánói FTSE MIB 0,54 százalékos, a madridi IBEX 35 mutató 0,28 százalékos, az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül pedig az EuroStoxx50 0,03 százalékos pluszban, míg a frankfurti DAX-index 0,17 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 0,06 százalékos mínuszban állt.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1931 dollárt adtak, 0,34 százalékkal erősödött a dollár. A jenhez képest 0,31 százalékkal drágult a dollár, 108,31 jenen forgott.
Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,12 százalékkal, 1699,21 dollárra, az áprilisi szállítású aranyé pedig 0,02 százalékkal, 1701,00 dollárra emelkedett a New York-i árupiacon.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul. Péntek délután fél négykor a májusi szállítású Brent hordónként 3,54 százalékos pluszban, 69,10 dolláron, az áprilisi WTI pedig 3,42 százalékos nyereségben, 66,01 dolláron forgott. A New York-i tőzsdenyitás után néhány perccel a Brent jegyzése 69,19 dolláron tavaly január eleje, a WTI-é pedig 66,06 dolláron 2019 áprilisa óta nem látott szinten járt.

A piacokat meglepte, hogy az OPEC+ csoport, azaz a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai és szövetségeseik, élükön Oroszországgal, csütörtökön gyakorlatilag nem változtattak a kitermelés szintjén. Elemzők legalább napi félmillió hordós emelésre számítottak. Kivételként azonban Oroszország napi 130 ezer, Kazahsztán pedig napi 20 ezer hordóval emelheti kitermelését, míg Szaúd-Arábia újabb egy hónapra vállalta, hogy kitermelését kötelezettségein túlmenően, önként napi egymillió hordóval fogja vissza.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Orbán Viktor: a gazdasági semlegesség hoz sikert

A Fidesz és a polgári jobboldal állapotáról Orbán Viktor felidézte: 45 százalékot kaptak az európai parlamenti választáson, ami a legjobb európai eredmény, ezzel listavezetők

Bécs: Kerékpárút-hálózat – biztonságosan a bécsi iskolákhoz

z új tanév kezdetével mintegy 260.000 bécsi diák indul útnak, így a város egyik legfontosabb célja, hogy mindenki biztonságosan érjen be az iskolába. Bécs kerékpárút-fejlesztési programja eddig 142 iskolát kapcsolt rá a városi kerékpárút-hálózatra.

Itt a bizonyíték: sokkal többet költenek a magyarok külföldön

Egy átlagos magyar turista akkor költ a legtöbbet, ha az Egyesült Államokba utazik, 484 ezer forint körül volt a fejenkénti átlag. Az Afrikába utazók 300 ezer, az Ázsiába tartók 294 ezer forintot költöttek el az utazásuk során.

Globális unikornist nevelhet az Accessio

Miközben a startupok számát tekintve Magyarország nem áll rosszul,...
Hirdetés

Hírek

Szerda reggelre erősödött a forint árfolyama

Az euró jegyzése a kedd kora esti 1,1160 dollárról 1,1158 dollárra változott.

Felébredt a forint

Erősödött a forint kedd reggel a főbb devizákkal szemben...

Devizapiac – Erősödött a forint péntek reggelre

Az euró 1,1128 dollárt ért reggel 7 órakor a csütörtök kora esti 1,1112 dollár után.

II. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivál

Megtekinthetik a csodálatos zsinagóga épületét és a tárlatvezetésen megismerhetik a történetét.

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

Minden társadalom számára fontos lehet alternatív elektronikus fizetési megoldások kidolgozása a pénzforgalmi stabilitás és a monetáris szuverenitás érdekében.

Devizapiac – Erősödött kissé a forint hétfőn

Az eurót este hat órakor 394,00 forinton jegyezték a kora reggeli 394,26 forint után, a.

Kicsit, de erősödött péntek reggelre a forint

Erősödött péntek reggelre a forint.

Great Taste Awards díjat kapott az esztergomi kávépörkölő üzem

A kávé a kőolaj után a második legtöbbet értékesített termék a világon, világszerte 2 milliárd fogyasztóval.

Gazdaság

Rekordokat döntöget a lakossági hitelezés, csúcson a személyi kölcsön

A lakáshiteleket annak ellenére is keresik, hogy a kamatok immár második hónapja emelkednek. Júliusban már a THM-plafon sem fogta vissza a bankokat az árazásban, egy átlagos lakáshitelnél 6,81 százalékos kamatot és 7,24 százalékos THM-et mért az MNB. 

Az új fizetési megoldás, a qvik sikere

Minden magyar ügyfélnek lehetősége van, hogy használja az új fizetési megoldást. A végső döntést a fogyasztók hozzák meg, a qvik akkor terjed el, ha a fogyasztók számára kényelmes, gyors, egyszerű és biztonságos - fejtette ki.

Mi vár a forintra ha Európa és Amerika kamatcsökkentést tervez szeptemberre?

A Bank of Japan szerepe most az, hogy megszilárdítsa Japán gazdasági pályáját. Egy újabb kamatemelésre minden bizonnyal szükség van

162,6 milliárd forint adózás előtti eredmény az első fél évben – MBH Bank

Az MBH Bank mérlegfőösszege 11,8 százalékos éves emelkedés nyomán 11 727 milliárd forintot tett ki a fél év végén. A társaság 19,3 százalékos tőkemegfeleléssel és 17,8 százalékos elsődleges-tőkemegfelelési mutatóval zárta a fél évet.