Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Coface: jelentősen nőttek a kockázatok a világgazdaságban
No menu items!

Coface: jelentősen nőttek a kockázatok a világgazdaságban

Felborította a koronavírus-járványból lassú kilábalásban lévő globális gazdasági folyamatokat az orosz-ukrán válság, ennek eredményeként teljesen át kell írni a korábbi előrejelzéseket és várakozásokat – áll a Coface hitelbiztosító legújabb elemzésében, amely szerint jelentősen nőttek a kockázatok a világgazdaságban.

Az összefoglalóban ismertetik: a magas alapanyagárak már korábban is kockázatot jelentettek a gazdasági fellendülésre nézve, a krízis eszkalálódása pedig jelentősen növeli az esélyét annak, hogy az árak sokkal tovább magasak maradnak. Ez tartósan magas inflációt vetít előre, ami emeli a stagfláció és a társadalmi elégedetlenség kockázatát a fejlett és a fejlődő országokban is.

Az elemzés szerint az autógyártás, a szállítmányozás és a vegyipar a legsebezhetőbb. A válság súlyosan érinti a már egyébként is “megtépázott” autógyártást az alapanyaghiány, illetve a speciális alapanyagok és nyersanyagok magas ára miatt. A légitársaságoknak és a tengeri szállítmányozóknak szintén gondot okoznak a magas olajárak, különösen a légitársaságok vannak veszélyben.

A Coface-nál arra számítanak, hogy a vegyipari alapanyagok is drágulnak majd, az elszállt földgázárak pedig hatással lesznek a műtrágyapiacra is, és ezen keresztül az egész mezőgazdaságra és élelmiszeriparra.

A Coface a március elején ismert gazdasági folyamatok alapján arra számít, hogy Oroszországban súlyos recesszió lesz, az orosz GDP 2022-ben 7,5 százalékkal csökkenhet az előző évi fellendülést követően. Az orosz országkockázati besorolást B-ről két lépésben D-re módosította a hitelbiztosító, ez azt jelenti, hogy nagyon magas kockázatúnak tartják az orosz gazdaságot, szemben a korábbi mérsékelt rizikóval.

Európában komoly kockázatot jelent az orosz olajtól és gáztól való függé. Az orosz gáz helyettesítése rövid- és középtávon sem lehetséges, a jelenlegi árak pedig nagyon komoly hatással lesznek az inflációra.

A Coface várakozásai szerint átlagosan további 1,5 százalékpontos infláció várható 2022-ben, ami csökkenti majd a lakossági fogyasztást, valamint a befektetések és az export várható visszaesésével együtt 1 százalékponttal kisebb GDP-növekedéshez vezet majd.

A hitelbiztosító elemzése szerint Németország, Olaszország vagy néhány kelet- és közép-európai ország ugyan jobban függ az orosz gáztól, de az eurózóna gazdaságainak összefonódása miatt a lassulás várhatóan általános lesz.

Ha Európa esetlegesen orosz gáz nélkül maradna, az további 4 százalékpontos lassulást jelentene 2022-ben, ami a GDP-növekedést nullához közelítheti, illetve a keresletcsökkenést kezelő lépések függvényében akár negatívba is fordíthatná. A következmények minden régióban érzékelhetőek lesznek, az importált infláció és a globális kereskedelemben kialakult problémák miatt – írja a Coface.

A világ többi részén a válság gazdasági következményei elsősorban az alapanyagárak emelkedésében jelennek majd meg, ami tovább növeli az inflációs nyomást – jelezték az elemzésben.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az OTP-nek és a Molnak köszönhetően új csúcson zárt a BUX

Átlagon felüli forgalom mellett az OTP-nek és a Molnak köszönhetően emelkedett a BUX. A kedvező nemzetközi befektetői hangulattal magyarázható mindkét blue chip jó teljesítménye.

A Ford elektromos autó helyett pickup-ot gyárt kanadai üzemében

  A Ford Motor úgy döntött, hogy azt a kanadai...

Vizsgálat: Boris Johnson kormánya csúnyán benézte a Covidot

Egy vizsgálat megállapította, hogy Nagy-Britannia rosszul volt felkészülve a...

Eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal az ALDI ellen

Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.
Hirdetés

Hírek

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Gazdaság

Változatlanul hagyta az EKB a három irányadó kamatlábat

A kamatdöntések konkrétan az inflációs kilátásokra vonatkozó értékelésén alapulnak a kapott gazdasági és pénzügyi adatok, az inflációs alapfolyamat dinamikája és a monetáris politikai transzmisszió erőssége fényében.

Ezért menekülnek külföldre a privátbanki pénzek

A Blochamps Capital privátbanki tanácsadó cég ügyvezetője szerint a magyar privátbanki és affluens ügyfelek 95 százalékának van devizaszámlája vagy devizában denominált befektetése,

Kamatdöntés – Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács júniusban

A monetáris tanács hónapról-hónapra értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, amelyek alapján körültekintően és adatvezérelten dönt az alapkamat mértékéről.

Rekord kárkifizetések lesznek a viharok miatt

Az idei május-júniusi adatok szerint összesen 61,5 ezer bejelentésnél és 7,7 milliárdos összegnél tartanak a biztosítók.