Súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot is hordozó hiányosságokat találtak egy budapesti távol-keleti étteremben. A Nébih ellenőrei a XIII. kerületi Ipoly utcai éttermet azonnali hatállyal bezárták.
Az üzemeltetője sem a tevékenység végzéséhez szükséges engedélyt és a dolgozók egészségügyi alkalmassági igazolását sem tudta bemutatni az ellenőrzésnél.
Az alapvető dokumentációs hiányosságokon túl az üzlet szinte minden helyiségében és az udvaron is egymást érték a higiéniai problémák – számolt be a Nébih.
Példaként említették, hogy a kiszolgáló- és tálalópult szennyezett, higiénikus élelmiszer tárolására alkalmatlan volt. A mögötte kialakított egymedencés mosogatóban, illetve kézmosóban a lefolyó koszos volt, a szintén kifogásolható állapotú padozaton élelmiszert tároltak.
A takarítatlan főzőkonyha hűtőtereiben együtt tárolták a nyers zöldséget, a fagyasztott élelmiszert, a nyers tésztát és a húst, ami komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent. Piszkosak voltak a berendezési tárgyak, a főzőberendezések körül pedig ismeretlen eredetű, undort keltő folyadékot találtak az ellenőrök. A vendégeknek kialakított mellékhelyiség is takarítatlan volt és a higiénikus kézmosás feltételeit sem biztosították.
A Nébih szakemberei az étterem tevékenységének felfüggesztése mellett csaknem 350 kilogramm nem nyomonkövethető, lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű élelmiszert azonnali hatállyal kivontak a forgalomból, azok forgalomba hozatalát megtiltották, továbbá elrendelték az állati eredetű élelmiszerek megsemmisítését.
Az étterem csak az élelmiszerbiztonsági hiányosságok maradéktalan kijavítása után, a hatóság kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatja majd tevékenységét, az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van – közölte az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal.