Hirdetés
Kezdőlap Tudomány NASA, HUNOR - űrnemzedék találkozó földönkívüli kérdésekkel
No menu items!

NASA, HUNOR – űrnemzedék találkozó földönkívüli kérdésekkel

A közelmúltban, az ORION Űrnemzedék Alapítvány szervezésében valósult meg az I. Hazai Űrkongresszus Balatonfüreden, amely először kapcsolta össze a hazai űrtudományok kutatói-, szabályozói- és üzleti szereplőit, és amelyet kifejezetten gyerekeknek és érdeklődőknek is szerveztek. A számos szakmai program és kiállítás mellett az egyik kiemelt esemény volt egy kerekasztal-beszélgetés Farkas Bertalannal és a HUNOR Magyar Űrhajós Program űrhajósaival, valamint az USA-beli Aldrin Family Foundation innovációs igazgatója, Jim Christensen előadása, aki korábban a NASA oktatási igazgatójaként dolgozott. Az esemény ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Dr. Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa, aki egyben az esemény fővédnöke is volt, továbbá Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára, valamint Dr. Bóka István, Balatonfüred Város Polgármestere is.

Balatonfüred egy napra valóságos űrközponttá változott, hiszen az űrszakma színe-java az első űrkongresszuson vett részt, ahol közel 30 kiállító, 18 előadás és számos gyerekprogram mellett mintegy 800 fő részvételével tartották meg a kongresszust.  A kezdeményezés célja az űrkutatás fontosságának bemutatása és az információ- és tudásmegosztás elősegítése volt.

Fenyőfalvi Anett főszervező, az Orion Űrnemzedék Alapítvány elnöke hangsúlyozta: „elsődleges célunk, hogy a gyerekeket és fiatalokat megszólítsuk az űrtudományok fontosságával és hogy ösztönözzük a fiatalok tudományos és műszaki pályák iránti érdeklődését.  Innen, ha már csak egy gyermek is úgy távozik, hogy ő űrhajós szeretne lenni, akkor már tettünk egy hatalmas lépést.

Dr. Ferencz Orsolya, űrkutatásért felelős miniszteri biztos, a rendezvény fővédnöke megnyitó beszédében elmondta, hogy „hamarosan ismét magyar kutatóűrhajóst küld Magyarország a világűrbe. Remélhetőleg ez a küldetés inspirálja majd a fiatal generációt, akik közül sokan csatlakozni fognak a magyar űrkutató közösséghez. Az Első Hazai Űrkongresszus ennek a közösségépítő munkának egy jelentős eseménye”.

Fábián Gergely a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára az eseményen tartott beszédében kifejtette a magyar űrstratégia célkitűzéseit, köztük a hazai űrszektor multiplikátor hatásának erősítését, az űrszolgáltatási szektor integrációs fejlesztését és a versenyképesség új technológiákon alapuló javítását.

Az Orion Űrnemzedék Alapítvány küldetése, hogy hidat képezzen a hazai űripari szereplők között és elősegítse a magyar űrkutatás fejlődését és nemzetközi szerepvállalását. Ebben a feladatban az Alapítvány vezetője, Fenyőfalvi Anett szerint kiemelt fontosságú a fiatalok érdeklődésének felkeltése, ezért együttműködést kezdeményeztek az USA-beli Aldrin Family Foundation nevű szervezettel, hogy a korábban a NASA oktatási igazgatójaként dolgozó Jim Christensen vezetésével promotált oktatási anyagot Magyarországon is bevezessék és meghonosítsák. A ’Giant Moon and Mars Maps’ elnevezésű egyedülálló tematikát és módszert maga a szakember mutatta be a balatonfüredi kongresszuson.

Örülünk, hogy együttműködhetünk az Orion Űrnemzedék Alapítvánnyal abban, hogy felkeltsük a diákok érdeklődését az űrkutatás iránt” – mondta Jim Christensen, az Aldrin Family Foundation szervezet innovációs igazgatója. „Az Alapítvány már eddig is jelentős lépéseket tett azért, hogy az űripar tudományos eredményei minél közérthetőbbek legyenek a hétköznapi emberek számára. Most pedig izgatottan várjuk, hogy a rendezvényen debütált ‘Giant Moon and Mars’ térképen alapuló edukációs tananyaggal még több hallgató és diák érdeklődését felkeltsék az űrtudományok iránt.” – tette hozzá a NASA korábbi szakmai igazgatója.

Az űr-tematikájú szakmai előadások tekintetében rendkívül széles és színes témákkal várta az érdeklődőket a kongresszus: többek között be lehetett ülni a HunSpace magyar űripari klasztertagok beszélgetésére, de bemutatkozott a Space Terminal is, és előadást tartott Dr. Sárhegyi István, 4iG Űr és technológiai Zrt. megbízott vezérigazgató és 4iG Nyrt. elnöki kabinetvezetője, aki bemutatta a 4iG Nyrt. cégcsoport űr- és technológiai vállalatait. A SpaceBuzz Hungary ezen a rendezvényen mutatta be legújabb VR-űrkabinját is.

Az űrkongresszuson nem volt hiány a programokból: volt szuperszonikus rakéta, Holdkőzet gyűjtemény, de itt mutatták be először Magyarországon a világ második legnagyobb aubrit meteorit darabját; valamint kiállítottak egy Hold-járót is.

Az ismeretterjesztési előadások között meg lehetett hallgatni Dettre Örs Hunor űrkutató James Webb űrtávcsőről szóló előadását, Nagy Szabolcs Spacy Junky főszerkesztő bemutatóját, illetve Vince Miklós tudomány-kommunikátort.

Az űrkongresszus programját képezte egy rendhagyó séta is: a közelmúltban kiválasztott új magyar kutató űrhajósok és Farkas Bertalan közösen sétált el a balatonfüredi Tagore sétányon ahhoz a fához, amelyet az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov ültetett az 1980. május 26-i űrrepülésük emlékére.

-azüzlet-

Fotó: Vörös Ákos

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

az erdők számos funkcióval rendelkeznek, így nagy szerepe van a rekreációban is. Hazánkban az erdők turisztikai, idegenforgalmi és az egészséges sportolási szerepe is egyre inkább növekszik.

Nemzetközi dizájndíjakat nyertek a Bahart új hajói

Az új kompoknak és katamaránoknak köszönhetően a Balatonon sűrűbbé vált a menetrend, bővült a programválaszték. Csökkent a tó környezeti terhelése is.

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az olasz piacon az Iveco 12 százalékot veszített az eredménye romlása miatt. Az UniCredit részvénye két és fél százalékkal gyengült.

A belga autósok évente közel 41 órát töltenek forgalmi dugókban – mi mennyit?

Timmermans úthasználati díjrendszer bevezetését is javasolta, a bevételt szerinte a közúti infrastruktúra és a tömegközlekedés fejlesztésére kellene fordítani.
Hirdetés

Hírek

Gyengült szerdán a forint

Az eurót délután hat órakor 393,44 forinton jegyezték a reggel hét órai 390,28 forintos állás után.

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Gazdaság

Virág Barnabás: szigorú monetáris politika kell továbbra is

Az MNB azt a kamatpályát szeretné elérni, amely biztosítja az árstabilitás fenntartható elérését és a pénzpiaci stabilitást

MNB: 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A monetáris szigor pozitív reálkamat biztosításával járul hozzá a pénzügyi piaci stabilitás fenntartásához, valamint az inflációs cél fenntartható eléréséhez

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Hazánk az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lett

A magyarországi eredmények, amelyeket kevesebb mint két évvel a helyi iroda megalapítása után értek el, minden várakozásukat felülmúlták.