Kezdőlap Élelmiszeripar Teszt. Rendelhető 'mentes' ételek
No menu items!

Teszt. Rendelhető ‘mentes’ ételek

‘Mentes’ – egészséges, vagy alacsony kalóriájú ételekre specializálód, ételfutárral rendelhető konyhák főztjeit tesztelték a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület kóstolói. A legnagyobb hat cégtől rendeltek. Mivel nem volt mindenütt vegán koszt, a vakteszten húsételeket tettek próbára.

Alacsony kalóriájú ebédnek való, egészséges összetevőket, alapanyagokból készült fogásokat ígérő konyhákat választottak tesztelésre:

A Teszt menete

Telefonon rendeltünk, minden helyről az elérhető alacsony kalóriájú ebédet. Mivel nem volt mindenhol vegán menü, így szinte csak húsos ételek jöhettek szóba a minőség, az ízek és állagok összevethetősége miatt.

A tesztet egy napon végeztük. Minden ételt tányéron melegítettünk és erről kóstoltuk. Ez alapozta meg az ételek mennyiségi szemrevételezését.

A tesztben a második fogásokat szerepeltettünk, a táblázatokban  viszont az árakat 1 leves + 1 főétel viszonylatban adtuk meg.

AZ ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Készételekről lévén szó, bővítettük a már megszokott illat, állag íz szempontokat.

  1. Illat (10% súllyal): arra voltunk kíváncsiak, hogy definiálható,ak-e fűszeraromák? Az alapanyagoknak a jellegzetes illata érződik-e a készételben?
  2. Alapanyag minőség (20% súllyal): mennyire lehetett friss a hús, zöldség összetevő? Mennyire filézett a hús? A zöldség kora felhasználáskor? A zöldség fajtája alkalmas-e étkezésre (pl. a hüvelyes bab szálkamentes-e)? Minden ételnél külön a benne lévő összetevők sajátosságai alapján jegyzeteltük a kóstoláskor felmerült gyengeségeket, erősségeket.
  3. Állag (20% súllyal): a készétel összetevői kellően megfőttek-e? A friss saláta ropogós maradt-e? A hús rágós, zsíros, nem jól filézett?
  4. Fűszerezés (7,5% súllyal): nem elvárt az erős fűszerezés, inkább azt figyeltük, hogy a fűszer jellege mennyire passzol az adott ételhez. Azért a kirívóan gyenge fűszerezés nem kaphatott magas pontszámot.
  5. Sózás (7,5% súllyal): fontos a sózás mértéke, hiszen a túl sós ételek már nem illeszkednek az egészséges étrendbe, viszont a sótlan is kellemetlen élmény lehet. Tehát azt pontoztuk, hogy a sózás mértéke az adott étel ízeit harmonikusan erősíti-e fel.
  6. Íz (20% súllyal): a fűszerezésen és a sózáson túl az alapanyagok ízét és a kész étel teljes ízélményét pontoztuk.
  7. Technológia, elkészítés minősége: A fűszereket egyenletesen szórták-e az ételre vagy vannak indokolatlanul fűszermentes részek ? (Rosszabb helyeken tipikus, hogy beledobálják a csirkemell szeleteket egy nagy tepsibe és csak a tetejére szórnak fűszert.) Az alapanyagokat (pl. egy salátánál) kellően összekeverték-e? Az összetevőket egyenletesen darabolták-e fel? A főzési idő elég volt-e vagy lehetett volna tovább főzni a húst?

A mentes ételrendelős teszt

Árak, kalória és mennyiség adatok a cikk végi táblázatban vannak összesítve

5. Vitalkonyha (Katus Attila): Joghurtos csirkemell csíkok, friss vegyessaláta tzaziki. Pontszám: 7,4/10 pont 

A saláta natúr, de enyhén érezhető valamiféle kesernyés íz, ami nem feltétlen gyakorol jó hatást a fogyasztóra. Nem ezt várjuk az uborka/lilakáposzta/saláta mixtől.

A salátán szinte semmi ízesítés, talán pici só.

A csirke hagymás, borsos ízű, megfelelően sósnak érezhető, enyhén csípős, az elvárásnak megfelelően hőkezelt, át sült.

A csirke a salátával már inkább a fogyókúra közepén elég egy felnőttnek.

5. Bocsi Viki Konyha: Tökfőzelék pulyka tokánnyal. Pontszám: 7,4/10 pont  

Nem a klasszikus tökfőzelék, mert paradicsomos és/vagy pirospaprikás ízesítésű.

Alig jön ki a kapor íze, a tök (tök) jól megfőtt, viszont nem érezhető az íze.

A hús színhús, tipikus menzapörkölt, borsos-hagymás, jól megfőtt.

Kalória adat sem a csomagoláson, sem az internetes rendelő felületen nem volt feltüntetve.

A majd fél kilós adaggal általában elmondható, hogy megfelelő mennyiség – jól lakhat vele egy ‘átlagos’ mennyiségre számító, de nagyobb étvágyú személy is.

3. Béres Alexandra: Paradicsomos csirkeraguval töltött padlizsán sovány sajttal. Pontszám: 7,6/10 pont 

A cukkini fiatal friss, lehet enni héjastól.

A töltelék egy milánói spagetti, kevés sajttal a tetején.

A hús jól meg van főve, a fűszerezése is megfelelő.

Az adag elégséges egy felnőttnek.

 

3. Egészségkonyha: Sült csirkemell, majonézes céklasaláta. Pontszám: 7,6/10 pont 

A majonézes céklasaláta finom, jól kijön a cékla íze, nem rágós, alig érezni a majonézt.

A fűszerezése vegetás hatású, de kellemes.

A natúr sült curry-s, köményes ízű, passzol a céklasalátához, eltalált fűszerezésű ez az étel.

A cékla alapanyaga kiváló minőségű, míg a többié közepes-jó minőségűnek éreztük.

Önmagában egy 200g-os adag a hölgyeknek elégséges lehet, de egy jó étvágyú férfinak kevés lehet, leves nélkül különösen.

2. Mindenmentes FOOD: Parmezános csirkemell, cukkinis zöldség pürével. Pontszám: 7,7/10 pont 

A zöldségpüré kellemesen sós, megfelelően fűszeres, gyengén csípős, valószínűleg csak a borstól.

A hús mintha már túl sós lenne, a sajt mennyiség megfelelő, a fűszeresség nehezen megítélhető, mert a só dominál.

A parmezán és a paprikás páclé finom a húson. A csirke tömör, kiváló minőségű alapanyag. A 400g adag bőven elég egy ebédre.

1. Lifetilt FOOD: Keleti fűszerezésű pulykamell, tojásos basmati rizzsel. Pontszám: 8,2/10 pont  

A köret fűszermentes, kiváló állagú, nem száraz, jól passzol a rántottával.

A hús hagymás, curry-s fűszerezésű,  de utóízben érezhető a bors és a fokhagyma. Színhúsfilé, megfelelően átsütve.

Ez az adag nagyon laktató.

A köreten és a húson is érezhető a magas alapanyag minőség.

Összegzés

A tesztnek nem volt tárgya a kiszállítás minőségének és pontosságának értékelése, de el kell mondjuk, hogy nem volt vele probléma. Mind a 6 konyhából az egyeztetett időpontban megérkezett az étel.

A teszt eredményét táblázatban foglalta össze az egyesület. Az árak 1 levesre + 1 főételre vonatkoznak, mert ez a gyakori rendelés kombináció.

0Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Gurulóutat újít föl a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

A KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. gurulóút-felújítás kezdett a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

Zsebbevágó, titkos útitippek a Z(s)eppelintől

A nyári-őszi utazási szezon kapcsán a Z(s)eppelin Utazási Iroda...

Ezek az Otthon Start kritikus pontjai

Megjelent az Otthon Start hitel feltételeiről szóló rendelet, ami azon túl, hogy számos helyen pontosította a társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezetet, újdonságokat is tartalmaz.

Itt a jogszabály: megvan ki kaphat és ki nem kedvezményes Otthon Start hitelt

Megszületett a jogszabály, ami a legújabb Magyar Közlönyben meg...
Hirdetés

Hírek

Ezek az Otthon Start kritikus pontjai

Megjelent az Otthon Start hitel feltételeiről szóló rendelet, ami azon túl, hogy számos helyen pontosította a társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezetet, újdonságokat is tartalmaz.

1,4 milliárd forint bírság az egészségügyi eszközöket gyártó és forgalmazó cégek kartellezése miatt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) összesen 1,4 milliárd forint bírságot szabott ki egészségügyi eszközöket gyártó és forgalmazó cégek kartellezése miatt

Elérte a 45 milliárd forintot a Demján Sándor 1+1 Program kifizetéseinek összege

Gyors ütemben halad a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) fejlesztését célzó Demján Sándor 1+1 Program végrehajtása: már több mint 500 vállalkozás jutott hozzá a támogatási forráshoz összesen 45 milliárd forint értékben, így a kifizetések összege két hét alatt megduplázódott

Lendületben a török turizmus – 26 millió látogató és 25 milliárd dollár bevétel 2025 első felében

Növekedést mutatott Törökország turizmusa 2025 első félévében: a vendégszám és a bevételek is emelkedtek az előző év azonos időszakához képest.

Várnak a Nyitott porták Napok

A Nyitott Porta Napok keretében több mint 150 családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg kapuit 2025. augusztus 23. és október 5. között és kalauzolja el az érdeklődőket a vidéki élet szépségeibe, az állattartás, a növénytermesztés és a gasztronómia világába. 

Tart a szociális tűzifa program Észak-Kelet-Magyarországon

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében 188 település nyert csaknem 30.000 m3 tűzifát, Hajdú-Biharban pedig 46 település jut több mint 7.800 m3 tüzelőhöz a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium pályázatán.

új, kísérleti statisztika készült az iparűzésiadó-bevétel eloszlásáról Magyarországon

A helyi iparűzésiadó-bevétel eloszlásáról tett közzé új, kísérleti statisztikát a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az elemzés először mutatja be országos szinten az iparűzési adóból (hipa) származó bevételek települési és térségi, valamint ágazati szintű eloszlását.

Szakértő: az Otthon Start Program véglegesítése nélkül nem indul be a piac. Új lakásfelújítási programot is vár a szakma.

„A hazai lakásépítési piac drámai visszaesésében a gazdaság lassulása...
Hirdetés

Gazdaság

A nyári uborkaszezon a legjobb időszak a dubaji ingatlanvásárlásra a magyar szakértő szerint

Töretlenül növekszik a magyarok érdeklődése a dubaji ingatlanok iránt, egyes cégek évről évre hússzoros növekedést is tapasztalnak a keresletben.

Vegyesen változott csütörtök estére a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Rekordszinten a bitcoin jegyzése

Rekordszintre emelkedett a bitcoin jegyzése a dollárral szemben péntek reggel az intézményi befektetők keresletének a hatására.

Még Angliában is jól pörgött a Raiffeisen Bank zöld kötvénye

Több mint 3,6-szoros túljegyzést regisztrált zöld kötvényére a Raiffeisen Bank Zrt., melyet 300 millió euró összegben bocsátott ki, megerősítve ezzel a fenntartható finanszírozás iránti...