‘Mentes’ – egészséges, vagy alacsony kalóriájú ételekre specializálód, ételfutárral rendelhető konyhák főztjeit tesztelték a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület kóstolói. A legnagyobb hat cégtől rendeltek. Mivel nem volt mindenütt vegán koszt, a vakteszten húsételeket tettek próbára.
Alacsony kalóriájú ebédnek való, egészséges összetevőket, alapanyagokból készült fogásokat ígérő konyhákat választottak tesztelésre:
- – Béres Alexandra
- – Bocsi Viki konyha
- – Egészséges Konyha
- – Lifetilt FOOD
- – Minden mentes FOOD
- – Vital konyha (Katus Attila)
A Teszt menete
Telefonon rendeltünk, minden helyről az elérhető alacsony kalóriájú ebédet. Mivel nem volt mindenhol vegán menü, így szinte csak húsos ételek jöhettek szóba a minőség, az ízek és állagok összevethetősége miatt.
A tesztet egy napon végeztük. Minden ételt tányéron melegítettünk és erről kóstoltuk. Ez alapozta meg az ételek mennyiségi szemrevételezését.
A tesztben a második fogásokat szerepeltettünk, a táblázatokban viszont az árakat 1 leves + 1 főétel viszonylatban adtuk meg.
AZ ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK
Készételekről lévén szó, bővítettük a már megszokott illat, állag íz szempontokat.
- Illat (10% súllyal): arra voltunk kíváncsiak, hogy definiálható,ak-e fűszeraromák? Az alapanyagoknak a jellegzetes illata érződik-e a készételben?
- Alapanyag minőség (20% súllyal): mennyire lehetett friss a hús, zöldség összetevő? Mennyire filézett a hús? A zöldség kora felhasználáskor? A zöldség fajtája alkalmas-e étkezésre (pl. a hüvelyes bab szálkamentes-e)? Minden ételnél külön a benne lévő összetevők sajátosságai alapján jegyzeteltük a kóstoláskor felmerült gyengeségeket, erősségeket.
- Állag (20% súllyal): a készétel összetevői kellően megfőttek-e? A friss saláta ropogós maradt-e? A hús rágós, zsíros, nem jól filézett?
- Fűszerezés (7,5% súllyal): nem elvárt az erős fűszerezés, inkább azt figyeltük, hogy a fűszer jellege mennyire passzol az adott ételhez. Azért a kirívóan gyenge fűszerezés nem kaphatott magas pontszámot.
- Sózás (7,5% súllyal): fontos a sózás mértéke, hiszen a túl sós ételek már nem illeszkednek az egészséges étrendbe, viszont a sótlan is kellemetlen élmény lehet. Tehát azt pontoztuk, hogy a sózás mértéke az adott étel ízeit harmonikusan erősíti-e fel.
- Íz (20% súllyal): a fűszerezésen és a sózáson túl az alapanyagok ízét és a kész étel teljes ízélményét pontoztuk.
- Technológia, elkészítés minősége: A fűszereket egyenletesen szórták-e az ételre vagy vannak indokolatlanul fűszermentes részek ? (Rosszabb helyeken tipikus, hogy beledobálják a csirkemell szeleteket egy nagy tepsibe és csak a tetejére szórnak fűszert.) Az alapanyagokat (pl. egy salátánál) kellően összekeverték-e? Az összetevőket egyenletesen darabolták-e fel? A főzési idő elég volt-e vagy lehetett volna tovább főzni a húst?
A mentes ételrendelős teszt
Árak, kalória és mennyiség adatok a cikk végi táblázatban vannak összesítve
5. Vitalkonyha (Katus Attila): Joghurtos csirkemell csíkok, friss vegyessaláta tzaziki. Pontszám: 7,4/10 pont
A saláta natúr, de enyhén érezhető valamiféle kesernyés íz, ami nem feltétlen gyakorol jó hatást a fogyasztóra. Nem ezt várjuk az uborka/lilakáposzta/saláta mixtől.
A salátán szinte semmi ízesítés, talán pici só.
A csirke hagymás, borsos ízű, megfelelően sósnak érezhető, enyhén csípős, az elvárásnak megfelelően hőkezelt, át sült.
A csirke a salátával már inkább a fogyókúra közepén elég egy felnőttnek.
5. Bocsi Viki Konyha: Tökfőzelék pulyka tokánnyal. Pontszám: 7,4/10 pont
Nem a klasszikus tökfőzelék, mert paradicsomos és/vagy pirospaprikás ízesítésű.
Alig jön ki a kapor íze, a tök (tök) jól megfőtt, viszont nem érezhető az íze.
A hús színhús, tipikus menzapörkölt, borsos-hagymás, jól megfőtt.
Kalória adat sem a csomagoláson, sem az internetes rendelő felületen nem volt feltüntetve.
A majd fél kilós adaggal általában elmondható, hogy megfelelő mennyiség – jól lakhat vele egy ‘átlagos’ mennyiségre számító, de nagyobb étvágyú személy is.
3. Béres Alexandra: Paradicsomos csirkeraguval töltött padlizsán sovány sajttal. Pontszám: 7,6/10 pont
A cukkini fiatal friss, lehet enni héjastól.
A töltelék egy milánói spagetti, kevés sajttal a tetején.
A hús jól meg van főve, a fűszerezése is megfelelő.
Az adag elégséges egy felnőttnek.
3. Egészségkonyha: Sült csirkemell, majonézes céklasaláta. Pontszám: 7,6/10 pont
A majonézes céklasaláta finom, jól kijön a cékla íze, nem rágós, alig érezni a majonézt.
A fűszerezése vegetás hatású, de kellemes.
A natúr sült curry-s, köményes ízű, passzol a céklasalátához, eltalált fűszerezésű ez az étel.
A cékla alapanyaga kiváló minőségű, míg a többié közepes-jó minőségűnek éreztük.
Önmagában egy 200g-os adag a hölgyeknek elégséges lehet, de egy jó étvágyú férfinak kevés lehet, leves nélkül különösen.
2. Mindenmentes FOOD: Parmezános csirkemell, cukkinis zöldség pürével. Pontszám: 7,7/10 pont
A zöldségpüré kellemesen sós, megfelelően fűszeres, gyengén csípős, valószínűleg csak a borstól.
A hús mintha már túl sós lenne, a sajt mennyiség megfelelő, a fűszeresség nehezen megítélhető, mert a só dominál.
A parmezán és a paprikás páclé finom a húson. A csirke tömör, kiváló minőségű alapanyag. A 400g adag bőven elég egy ebédre.
1. Lifetilt FOOD: Keleti fűszerezésű pulykamell, tojásos basmati rizzsel. Pontszám: 8,2/10 pont
A köret fűszermentes, kiváló állagú, nem száraz, jól passzol a rántottával.
A hús hagymás, curry-s fűszerezésű, de utóízben érezhető a bors és a fokhagyma. Színhúsfilé, megfelelően átsütve.
Ez az adag nagyon laktató.
A köreten és a húson is érezhető a magas alapanyag minőség.
Összegzés
A tesztnek nem volt tárgya a kiszállítás minőségének és pontosságának értékelése, de el kell mondjuk, hogy nem volt vele probléma. Mind a 6 konyhából az egyeztetett időpontban megérkezett az étel.
A teszt eredményét táblázatban foglalta össze az egyesület. Az árak 1 levesre + 1 főételre vonatkoznak, mert ez a gyakori rendelés kombináció.