Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Ursula von der Leyen: az EU csökkenteni akarja az orosz gázimportot
No menu items!

Ursula von der Leyen: az EU csökkenteni akarja az orosz gázimportot

Az orosz-ukrán háború miatt az Európai Unió kétharmadával csökkenteni akarja az Oroszországból származó gázimportot. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint a cél gyorsabb elérése érdekében minden egyes uniós állampolgárnak tennie kell az ügyért.

Mindannyian hozzájárulhatunk ahhoz, hogy kevésbé függjünk az orosz gáztól és általában a fosszilis tüzelőanyagoktól, ha energiát takarítunk meg. Ezt mindenki megteheti a saját otthonában” – idézte a Spiegel Ursula von der Leyen a ZDF Morgenmagazin című műsorában elhangzott szavait.

Ursula von der Leyen

Emellett – mondta – energiatakarékossági programokat indítanak a gazdaság számára, valamint új ellátási útvonalakat építenek ki és tovább ösztönzik a megújuló energiák térnyerését. Ha mindent egyesítünk, “sokkal gyorsabban függetlenedhetünk“.

Von der Leyen megvédte az Európai Unió azon irányvonalát, hogy az ukrajnai háború ellenére egyelőre továbbra is importál energiát Oroszországból, miközben az USA importtilalmat rendelt el az orosz olajra. A Moszkva elleni szankciókat a nyugati szövetségesek összehangolták – mondta a Bizottság vezetője. Az USA könnyebben meg tud lenni orosz olaj nélkül, mint az EU – tette hozzá.

Mindig szem előtt kell tartanunk, hogy az olajárak nem emelkedhetnek túlságosan, nem nőhetnek túl magasra, mert az gyengítene minket” – hangsúlyozta von der Leyen.

Finom egyensúlyozásról volt szó annak érdekében, hogy “maximális hatást érjünk el Putyin elnöknél, de ne okozzunk kárt nálunk” – mondta.

A környezetvédők és szakértők már korábban is felvetették az Oroszországtól való energiafüggőség enyhítésének gondolatát személyes lemondással. A Greenpeace például azt kifogásolta, hogy “minden tank üzemanyag Putyin hadikasszájába mos pénzt” – és sebességkorlátozásra szólított fel a béke érdekében.

Eközben a Német Fogyasztói Szervezetek Szövetségének (vzbv) mobilitási szakértője, Marion Jungbluth támogatja a hetvenes évek olajárválságához hasonlóan autómentes vasárnapokra vonatkozó, szintén megvitatott javaslatot.

Az olyan közös megszorító intézkedések, mint az autómentes vasárnapok, ésszerű intézkedések lennének” – mondta Jungbluth a Handelsblattnak.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

Transznyefty: a szankciók miatt Oroszországból Magyarország felé is leállt az olaj

Az Ukrajnán keresztül Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz nyersolaj áramlása a múlt héten leállt, miután a szankciók megakadályozták a tranzitdíj megfizetését - közölte a Transznyefty orosz csővezeték-üzemeltető.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az üzemanyagkáosz miatt megugrott a villanyautók iránti kereslet

Több mint 20 százalékkal nőtt a kereslet a villanyautókra egy hét alatt - közölte a Használtautó.hu portál.

Hírek

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az oroszok is el akarják kerülni a zaporizzsjai atomkatasztrófát

Oroszország bejelentette, hogy kész nemzetközi megfigyelőket fogadni az ukrajnai Zaporizzsjai atomerőműben, amelynek biztonsága kétséges, miután a múlt héten támadás érte.

Titokzatos űreszközt lőtt fel Kína

Miközben növekszenek a feszültségek Kína, az Egyesült Államok és Tajvan között, egy kínai hordozórakéta nemrég ismeretlen céllal pályára állított egy titkos űreszközt - írta a Futura francia hírportál.  

Gyengült a forint kedd reggelre

Gyengült kissé a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,1 százalékkal az euró és 0,2 százalékkal a dollár és a svájci frank ellenében.

Viharok és villámárvizek Amerikában – már több száz járatot töröltek

Az Egyesült Államokban hétfőn is több száz légijáratot töröltek, és számos útvonalon jelentősek a késések elsősorban az ország keleti és középső részét sújtó viharok miatt.

Megvan a világ TOP 10 városának listája. Budapest a legrosszabbak között sem szerepel

Az Economist Intelligence Unit (EIU) közzétette a Global Liveability Index rangsorát, amely a világ 10 legjobb és 10 legrosszabb helyét mutatja be 2022-ben. Az index 172 várost értékelt öt kategóriában: kultúra, egészségügy, oktatás, infrastruktúra és szórakozás.

Kína nem áll le a hadgyakorlatokkal. A tajvani képviselet vezetője válaszolt AzÜzletnek

A kínai hadsereg hétfőn újabb hadgyakorlatokat jelentett be a Tajvan körüli tengereken és légtérben, tiltakozásul Nancy Pelosi amerikai házelnök múlt heti tajpeji látogatása ellen.

Gazdaság

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.

Újabb 1 százalékponttal emelte az alapkamatot az MNB

Keddi ülésén 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom