Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Ursula von der Leyen: az EU csökkenteni akarja az orosz gázimportot
No menu items!

Ursula von der Leyen: az EU csökkenteni akarja az orosz gázimportot

Az orosz-ukrán háború miatt az Európai Unió kétharmadával csökkenteni akarja az Oroszországból származó gázimportot. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint a cél gyorsabb elérése érdekében minden egyes uniós állampolgárnak tennie kell az ügyért.

Mindannyian hozzájárulhatunk ahhoz, hogy kevésbé függjünk az orosz gáztól és általában a fosszilis tüzelőanyagoktól, ha energiát takarítunk meg. Ezt mindenki megteheti a saját otthonában” – idézte a Spiegel Ursula von der Leyen a ZDF Morgenmagazin című műsorában elhangzott szavait.

Ursula von der Leyen

Emellett – mondta – energiatakarékossági programokat indítanak a gazdaság számára, valamint új ellátási útvonalakat építenek ki és tovább ösztönzik a megújuló energiák térnyerését. Ha mindent egyesítünk, “sokkal gyorsabban függetlenedhetünk“.

Von der Leyen megvédte az Európai Unió azon irányvonalát, hogy az ukrajnai háború ellenére egyelőre továbbra is importál energiát Oroszországból, miközben az USA importtilalmat rendelt el az orosz olajra. A Moszkva elleni szankciókat a nyugati szövetségesek összehangolták – mondta a Bizottság vezetője. Az USA könnyebben meg tud lenni orosz olaj nélkül, mint az EU – tette hozzá.

Mindig szem előtt kell tartanunk, hogy az olajárak nem emelkedhetnek túlságosan, nem nőhetnek túl magasra, mert az gyengítene minket” – hangsúlyozta von der Leyen.

Finom egyensúlyozásról volt szó annak érdekében, hogy “maximális hatást érjünk el Putyin elnöknél, de ne okozzunk kárt nálunk” – mondta.

A környezetvédők és szakértők már korábban is felvetették az Oroszországtól való energiafüggőség enyhítésének gondolatát személyes lemondással. A Greenpeace például azt kifogásolta, hogy “minden tank üzemanyag Putyin hadikasszájába mos pénzt” – és sebességkorlátozásra szólított fel a béke érdekében.

Eközben a Német Fogyasztói Szervezetek Szövetségének (vzbv) mobilitási szakértője, Marion Jungbluth támogatja a hetvenes évek olajárválságához hasonlóan autómentes vasárnapokra vonatkozó, szintén megvitatott javaslatot.

Az olyan közös megszorító intézkedések, mint az autómentes vasárnapok, ésszerű intézkedések lennének” – mondta Jungbluth a Handelsblattnak.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Rárepül az EB-re a Wizz Air

A légitársaság június 15-én és június 19-én Budapestről és Debrecenből is indít járatokat a mérkőzésekre.

Nem taposni, hanem visszavinni!

A kisebb üzletek kézi visszaváltó pontként is csatlakozhatnak a rendszerhez, ha a visszaváltást kézi úton, mobil alkalmazás támogatásával tudják megoldani.

Útimorzsák Ronaldo hazájából – Portugália: felszálló pályán

Az előrejelzések szerint az ibériai ország gazdasága idén a harmadik leggyorsabban növekvő gazdaság az Európai Unióban.

Az EU az informatika területét érintő állami támogatásokat hagyott jóvá

A CIS az első olyan, közös európai érdeket szolgáló projekt, mely a felhő- és pereminformatika-technológiák területén valósul meg.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.