Hirdetés
Kezdőlap Hírek Az egereknek a sugárzás sem árt a szaporodásban
No menu items!

Az egereknek a sugárzás sem árt a szaporodásban

Egészséges utódok jöttek a világra csaknem hat éven át nagy mennyiségű kozmikus sugárzásnak kitett egérspermából – számoltak be eredményeikről japán kutatók a Science Advances című folyóiratban publikált tanulmányukban.

A liofilizált – fagyasztva szárított – ondót a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tárolták, majd miután visszahozták a Földre és rehidratálták, 168 egészséges egeret “hoztak létre” belőle – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A szakemberek szerint mindegyik egérkölyöknek normális külseje volt és a genetikai vizsgálatuk sem mutatott rendellenességet.

A tanulmányt vezető Vakajama Teruhiko, a japán Jamanasi Egyetem munkatársa és kollégái három tárolót egyenként 48 ondóampullával küldtek fel az ISS-re 2013-ban.

A szakemberek azt vizsgálták, hogy az űrbéli sugárzásnak való hosszú távú kitettség roncsolja-e a reprodukciós sejtekben lévő DNS-t és hozzájárul-e a mutációk átadásához a következő nemzedékeknek.

Kilenc hónap, majd két év és végül hat év elteltével küldtek vissza ampullákat a Földre, hogy megtermékenyítsenek velük nőstény egereket, ami több száz utód születését eredményezte. A kutatók szerint amikor a már felnőtt “űregerek” párosodtak, a következő nemzedék is normálisnak tűnt.

Ké/Forrás/advances.sciencemag.org

“Amikor eljön az ideje annak, hogy más bolygókra vándoroljunk, fenn kell tartanunk a genetikai erőforrások sokszínűségét, nem csupán az emberek, hanem a háziállatok és a haszonállatok esetében is” – írták a szakemberek, hozzátéve, hogy anyagi és biztonsági okokból valószínű, hogy az ivarsejteket űrhajókon tárolva és nem élő állatok révén fogják szállítani.

A szakemberek azért döntöttek a liofilizált ondó mellett, mert az szobahőmérsékleten tárolható és számításaik szerint akár 200 évig is eláll az ISS fedélzetén.
Más bolygók meghódítása a Föld védelmező légkörének és mágneses mezejének az elhagyását jelenti. A mélyűr tele van a szoláris-energikus részecskékkel és a Naprendszeren kívüli galaktikus kozmikus sugarakkal összefüggő erős sugárzással. A Napon jelentkező flerek révén olyan részecskék termelődnek, amely különösen roncsoló hatással lehetnek az emberek egészségére és behatolnak a jelenlegi űrhajókba.

A szakembereknek még vizsgálniuk kell, hogy a kozmikus sugárzás milyen hatással van a fagyasztott petesejtekre és megtermékenyített embriókra.

 

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A francia elnök sötét és prófétai figyelmeztetést adott ki

Európának fel kell ébrednie erre az új veszélyre. Macron nem hajlandó visszalépni februári nyilatkozatától, miszerint Európának nem szabad kizárnia, hogy csapatokat vezényeljen Ukrajnába.

További két évvel meghosszabbítják a kedvezményes lakásáfát

A költségvetés biztosítja az adócsökkentéshez szükséges forrásokat, az intézkedés a hiánycélt nem veszélyezteti

Véget ért az idei Szakma Sztár Fesztivál

Sikerrel zárult az idei Szakma Sztár Fesztivál. Az esemény zárónapján 65 szakmából 21 agrárszakmában, az ország legjobb tanulói, összesen 63 diák részesült elismerésben, akik példát mutatnak a környezetüknek, iskolájuknak, településüknek, sok száz hozzájuk hasonló fiatalnak. A fesztivál ideje alatt a szakmai bemutatók során, a foglalkoztatószigeteken keresztül az általános iskolások és szüleik is megismerkedhettek az agrár- és élelmiszeripari szakmákkal.

Mit várnak a cégvezetők a mesterséges intelligenciától?

Mit várnak a cégvezetők a mesterséges intelligenciától? A mesterséges intelligencia térnyerése egyaránt kelt izgalmat és aggodalmat a cégvezetők körében. Vajon mekkora tudással rendelkeznek a mindent elsöprő technológiával kapcsolatban? Elkészült Magyarország átfogó AI&Leadership kutatása, hogy hiteles- és valós képet kapjanak egymásról is a vállalatirányítók.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.