Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Takarékbank: a 8 százalékot is elérheti az idei növekedés
No menu items!

Takarékbank: a 8 százalékot is elérheti az idei növekedés

A vártnál jobb második negyedéves GDP-adat miatt a Takarékbank a korábbi 7,7 százalékról 8,0 százalékra emelte idei növekedési előrejelzését.

A pénzintézet elemzői 2022-ben 7,0 százalékos növekedésre számítanak, illetve az idei évre 4,7 százalékos, jövőre pedig 3,5 százalékos átlagos inflációt prognosztizálnak.

Suppan Gergely

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője elmondta: a harmadik és a negyedik negyedévben 1-1,5 százalékos negyedéves GDP-növekedéssel számolnak, de látnak esélyt akár 2 százalékos bővülésre is. Egyelőre még nem látható, hogy a chiphiány milyen mértékű problémákat okoz, ezért is óvatosabbak az előrejelzéseik – tette hozzá.

Ugyan a delta variáns már az országban van, és felfutóban van a negyedik hullám, durva lezárások nem várhatók Magyarországon – mondta az elemző, utalva arra, hogy a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőkre vezethetnek be korlátozásokat a járványügyi adatok romlásával.

A pénzintézet pesszimista GDP-előrejelzése 7,3 százalékos növekedést jelez; amennyiben az év második felében nem lenne egyáltalán gazdasági növekedés, az éves adat akkor is 6,8 százalék lenne.

A kiskereskedelem a múlt évi visszaesés után az év elején még mínuszban volt, de 2021 egészére már 2,9 százalékos emelkedés várható. A Takarékbank prognózisa szerint jövőre “óriási lökést fog adni” a területnek, hogy az állam 1200 milliárd forintot hagy a lakosságnál az szja-visszatérítéssel, a nyugdíjprémiummal és a fegyveres erőknek adott juttatással.

A GDP már most is 0,9 százalékkal meghaladja a járvány előtti szintet, a gazdaságon belül azonban jelentős egyenlőtlenségek figyelhetők meg – hívta fel a figyelmet az elemző. Az infokommunikáció, a pénzügyi-biztosítási szektor, az ingatlan terület húzza pluszba az adatot, a művészeti-szabadidős szolgáltatások, a turizmus és a szállítás személyszállítási része azonban még nem lábalt ki a válságból. A mezőgazdaság teljesítménye szintén gyengének mondható, de nem a járvány hatásai miatt, hanem a kedvezőtlen időjárási körülmények következtében.

Suppan Gergely felhívta a figyelmet arra, hogy az infláció alakulását rengeteg kockázat övezi világszerte. Magyarországon 5,9-6 százalék lehet a csúcs novemberben, ezt követően gyors visszaesés várható; a tolerancia sávba április-májusra kerülhet vissza az áremelkedés mértéke, a 3 százalékos cél elérése augusztusra várható.

A nyersanyagárak emelkedése óriási problémákat okozhat, még nem látható előre, hogy a külső ársokkok hatásával meddig kell még számolni. Európában egyes országokban a gázárak emelkedése miatt 30-50 százalékkal növekedhetnek a fogyasztói árak. Magyarországon ezt a szabályozás nem teszi lehetővé, kérdés ugyanakkor, hogy kire hárul majd a drágulás terhe – jegyezte meg.

Az elemző úgy látja, hogy a Magyar Nemzeti Bank kamatemelési ciklusa januárban érhet véget. Ez elképzelhető, hogy csak egy szünetet jelent majd amennyiben az inflációs adatok úgy alakulnak.

A pénzintézet arra számít, hogy idén a reálbér 3,9 százalékkal, jövőre 10 százalék felett nő. Az államháztartás hiánya 2021-ben 7 százalék, 2022-ben 5 százalék lehet, az államadósság GDP-arányosan 78,1 százalékon, illetve 74,7 százalékon alakulhat.

Újságírói kérdésre az elemző elmondta, hogy a költségvetés hatalmas tartalékkal rendelkezik, a bevételi oldal nagyjából 500-600 milliárd forinttal nagyobb a tervezettnél. Az uniós pénzek előfinanszírozása nem veszélyezteti a költségvetést, technikai, elszámolási kérdés marad addig, ameddig megszületik a megállapodás Brüsszellel. Hogy erre mikor kerül sor, abba egyelőre nem lehet belelátni, politikai kérdés – jelezte Suppan Gergely.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

A júliusra elvárt szint felett a gáztárolói töltöttség

A jelenleg 4,5 milliárd köbméternyi készlet másfélszeresét teszi ki a tavalyi egész éves lakossági fogyasztásnak.

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Ősztől a Konvergencia Programot az uniós gazdasági kormányzás reformja keretében felváltja a középtávú nemzeti fiskális strukturális terv,.

Most licitáljon több millió forintos arany ékszerekre a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.