Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Matolcsy György: jövőre is 5 százalék körül alakul az infláció
No menu items!

Matolcsy György: jövőre is 5 százalék körül alakul az infláció

Jegybankelnök: a válságkezelés alapvetően hitelalapú volt, a hitel alapja azonban a bizalom. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Megvédtük az elmúlt évtized eredményeit – kezdte a Magyar Nemzeti Bank elnöke a 2020-as válságkezelés értékelését a parlamentben. Matolcsy György szerint az infláció megugrását is a koronavírus-járvány okozta, az MNB pedig idén és jövőre is 5 százalék körüli értékkel számol.

Az MNB elnöke hangsúlyozta: a kormánnyal összehangolt jegybanki lépések megalapozták az ország idei és jövő évi helyreállítását is.

Matolcsy György hangot adott azon tapasztalatának, hogy amikor a jegybank aktívan belépett a válságkezelésbe, akkor az sikeres volt, amikor azonban passzív maradt, akkor a kormány egyedül nem volt képes kezelni azt.

Kiemelte, hogy egy területen nem okozott válságot a koronavírus-világjárvány: a magyar pénzügyi rendszerben, ellentétben a 2008-ban kezdődő válsággal. Mindez szerinte annak köszönhető, hogy a kormány, a bankendszer és az üzleti szektor is azt tette, amit kellett, valamint annak, hogy a válságkezelés erős gazdaságra és társadalomra épült.

Az MNB 2020 tavaszán azonnal egy koordinált, összetett monetáris csomagot állított össze – emlékeztetett, hozzátéve: további kamatvágásokról döntött, befogadta a nagyvállalati hiteleket, ezzel stabilizálta pénzügyi helyzetüket.

Felélesztették a növekedési hitelprogramot, és mintegy 3000 milliárd forinttal segítették a kisvállalkozások túlélését – sorolta Matolcsy György. A vállalati szektor így emelni tudta hitelállományát, hiszen a hitelezést “lényegében mindenre megnyitották“, amire a vállalatoknak szükségük volt.

A növekedési kötvényprogrammal pedig azokat a zömében erős nagyvállalatokat támogatták, akik részben kifektetést, részben beruházást finanszíroztak. Ezzel a jövő felé nyitottak kapukat – mondta a jegybankelnök.

Elmondta azt is, hogy a jegybank két év alatt összesen 500 milliárd forint osztalékot fizetett be a költségvetésbe, a válságkezelésben pedig uniós szinten példátlan mértékben, 11 ezermilliárd forinttal vett részt.

A válságkezelés alapvetően hitelalapú volt, a hitel alapja azonban a bizalom – folytatta, jelezve: hitelt ugyanis azok vesznek fel, akik bíznak a jövőben és az ország működésében.

Szerinte a GDP tavalyi visszaesésének uniós átlagnál alacsonyabb mértéke is azt mutatta, hogy a célzott válságkezelés jó eredményeket hoz.

Tavaly még az inflációs cél sem billent ki – tette hozzá, megjegyezve: ez 2021-re már nem igaz. Szerinte ugyanakkor annak megugrása nem magyar jelenség, okai pedig mindenhol a koronavírus-járvánnyal magyarázhatók.

Elmondta: az infláció okán indított kamatemelési ciklust a jegybank, és mindaddig szigorítják a monetáris feltételeket, amíg az árindex növekedése nem közelít a középtávú, 3 százalékos célhoz. Vagyis a kamatemelés folytatását ígérte. Megjegyezte:az inflációt zömében külső tényezők alakítják, az MNB pedig idén és jövőre is 5 százalék körüli értékkel számol.

Annak ellensúlyozására változtattak a monetáris politikán, amelynek részeként aktiválták az egyhetes betétek eszközét is – mondta az MNB elnöke.

Mindez azonban szerinte nem elég, ezért lezárják az állampapír-vásárlási programot, és felülvizsgálják a Növekedési Kötvényprogramot is.

Matolcsy György köszönetet mondott a “zöld mandátum” megadásához, amivel sikeresen tudják támogatni az ország zöld átmenetét.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Itt a csavar: a mesterséges intelligencia most új munkahelyeket teremt az IT piacon

Az AI-tehetségeket kereső vállalatok számára egyszerűen nincs elég tapasztalt munkavállaló, és néhányan közülük akár milliós éves kompenzációs csomagokat is elkérnek.

Nagyon meg kell fékezni a csonttörő dengue-lázat: itt van a megoldás

Lopakodó, maláriát terjesztő unokatestvérével ellentétben a nőstény Aedes aegypti vagyis az egyiptomi csípőszúnyog bosszantó hanggal jelzi a közeledését, de a csípése sokkal rosszabb, mint a zümmögése.

Megjött a kamatemelés a lakáshiteleknél, áttörik a bankok a THM-plafont

A kamatoknál élénkebb volt a mozgás a jövedelmi elvárások terén.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.