Hirdetés
Kezdőlap Hírek Kötetbemutató zárta a Benyovszky-emlékévet
No menu items!

Kötetbemutató zárta a Benyovszky-emlékévet

Potápi Árpád János a kötetbemutatón. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Csáky Imre: Benyovszky Móric grófi címeres levele – Mária Terézia királynő – 1778 című, latin-magyar-angol nyelvű, díszkiadású kötetének ünnepélyes bemutatójával zárult a Benyovszky Móric világutazó előtt tisztelgő emlékév.

A magyar kormány a Kiemelt Nemzeti Évfordulók Bizottság döntése alapján hirdette meg Benyovszky Móric születésének 280. és halálának 235. évfordulója alkalmából 2021-re a Benyovszky-emlékévet – idézte fel a könyvbemutatón Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára, a Benyovszky-emlékév fővédnöke. Hozzátette azonban, hogy bár az emlékév véget ért, a Benyovszkyval kapcsolatos megemlékezések a jövőben is folytatódnak.

Potápi Árpád János hangsúlyozta: Benyovszky Móric élete végéig hű volt hazájához, hitéhez és ahhoz a szabadságeszméhez, amely élete végéig vezérelte őt; az emlékév meghirdetésével pedig elsősorban a fiatalok elé szerettek volna példaképet állítani a világutazó személyében.

Mint emlékeztetett, az emlékév során több nemzetközi tudományos tanácskozásra is sor került, Benyovszky, a szabadság szerelmese címmel új musical született és Benyovszky Móricnak köztéri szobrot is állítottak Józsefvárosban.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter Csáky Imre könyvét méltatva kiemelte, hogy a sorszámozott, díszkiadású kötet mind külsőleg, mind tartalmában példaértékű és egyedülálló. A könyv nagy erénye, hogy feldolgozza Benyovszky Móric katonamúltját is, hiszen a felvidéki magyar gróf nemcsak világutazó, felfedező és tudós volt, hanem katona is – jegyezte meg.

“A most megjelent kötet új forrásokkal gazdagíthatja Benyovszky Móric életútját.” Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete arról szólt, hogy Benyovszky Móric Lengyelországban is közismert történelmi személyiség, aki ugyan magyar volt, de Lengyelországban kezdte katonai pályafutását a Bari Konföderáció oldalán harcolva. Benyovszky személye ma is összeköti a magyar és a lengyel nemzetet – hangsúlyozta.

Holló József altábornagy a kötetet bemutatva elmondta, hogy Csáky Imre alezredes a Magyar Honvédség egyetlen címertörténész főtisztje, aki elkötelezett arra, hogy a magyar nemzeti jelképek felkutatásával és publikálásával erősítse az együvé tartozást. A szerző külföldön és Magyarországon számos levéltárban folytatott kutatómunkát, de a könyv tervezését is magára vállalta.

A kötet felsorakoztatja Benyovszky művészi portréit, fakszimilében közli a Mária Terézia által Benyovszky Móric számára 1778-ban kibocsátott címeres levelet, majd annak szövegét magyar és latin nyelven is. Csáky Imre a kiadványban magyar-angol nyelvű tanulmányban összegezte a Benyovszky Móric életével kapcsolatos kutatásait, publikálva egy Bécsben frissen felfedezett, 18. századi Benyovszky-családfát, valamint Benyovszky édesanyja, báró Révay Anna Róza eddig nem ismert portréját is – ismertette a könyv tartalmát Holló József.

Csáky Imre hangsúlyozta, hogy Benyovszky Móric életútja ugyan viszonylag jól ismert, de újabb források még mindig feltűnnek.

Benyovszkyt elsősorban világutazóként, felfedezőként ismerik, pedig jelentős katonai pályafutást tudhat maga mögött: szolgált a Habsburgok, a Lengyel Köztársaság és Franciaország hadseregében is. A most megjelent kötet új forrásokkal gazdagíthatja életútját – mondta el Csáky Imre.

A könyvbemutatót követően átadták a Benyovszky-emlékév elismerő okleveleit.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Itt a csavar: a mesterséges intelligencia most új munkahelyeket teremt az IT piacon

Az AI-tehetségeket kereső vállalatok számára egyszerűen nincs elég tapasztalt munkavállaló, és néhányan közülük akár milliós éves kompenzációs csomagokat is elkérnek.

Nagyon meg kell fékezni a csonttörő dengue-lázat: itt van a megoldás

Lopakodó, maláriát terjesztő unokatestvérével ellentétben a nőstény Aedes aegypti vagyis az egyiptomi csípőszúnyog bosszantó hanggal jelzi a közeledését, de a csípése sokkal rosszabb, mint a zümmögése.

Megjött a kamatemelés a lakáshiteleknél, áttörik a bankok a THM-plafont

A kamatoknál élénkebb volt a mozgás a jövedelmi elvárások terén.

Retro-Amerika érzést hoz Obama kedvenc burgerezője Pestre

Hamarosan a magyar fővárosban is megnyitja első gyorséttermét a modernkori burger forradalom egyik legtrendibb újítója a Five Guys’.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.