Hirdetés
Kezdőlap Hírek A luxusipart is kétségek gyötrik Putyin háborúja miatt
No menu items!

A luxusipart is kétségek gyötrik Putyin háborúja miatt

A világhírű moszkvai GUM áruházat is otthagyhatják a nagy luxusmárkák. Fotó: Bigstock

Már több mint egy hete tart az Ukrajna elleni orosz invázió, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök különleges katonai műveletnek, a NATO pedig brutális háborús cselekménynek nevez. A befektetők azóta igyekeznek a kisebb kockázatú befektetésekbe, például az aranyba átcsoportosítani a vagyonukat. Nem kivételek ezalól a luxuscégek sem.

A luxuscégek, köztük a két francia gigász, az LVMH és a Kering, a svájci Richemont csoport, a milánói székhelyű Prada és a brit Burberry márka részvényei már a háború kitörése után közvetlenül három és hat százalék közötti mértékben estek, nagyjából a legnagyobb európai vállalatokat tömörítő STOXX 600 index négy százalékos esésével összhangban.

Ez annak a jele, hogy a befektetők jelenleg nem számítanak arra, hogy az Ukrajna elleni orosz támadás sokkal jobban vagy kevésbé befolyásolja a csúcskategóriás divat, szépségápolás és ékszerek eladóit, mint a szélesebb piacot. Luxusipari elemzők azonban jelezték, hogy a háborúnak szélesebb körű hatása is lehet az üzletre, mivel a világgazdaságot érő sokk azzal a kockázattal jár, hogy az ágazat Covid-járványból való kilábalása megszakad.

Bár az ukrán divatipar egyes üzleti vezetői már február azt mondták, hogy felkészültek a katonai invázió lehetőségére, a legtöbben kételkednek abban, hogy a legrosszabb forgatókönyv bekövetkezik.

Az Ukrajnában jelen lévő nemzetközi divat- és luxuscégek most azon dolgoznak, hogy felfüggesszék működésüket az országban, mivel az ország példátlan humanitárius válságot él át. A cégek szorosan figyelemmel kísérik az Oroszország elleni nyugati szankciók bevezetését is, hogy előre lássák a háború üzletre gyakorolt hosszabb távú hatását.

Luca Solca

Becslések szerint Oroszország és Ukrajna együttesen a globális luxusértékesítések mintegy 4-5 százalékát teszi ki, ami azt jelenti, hogy a fegyveres konfliktus közvetlen hatása az üzletre valószínűleg korlátozott lesz – írta Luca Solca, a Sanford C. Bernstein luxuscikkekkel foglalkozó elemzője.

A konfliktusnak a világgazdaságra gyakorolt hullámhatása azonban jelentős lehet. Solca szerint mivel “az Ukrajna elleni orosz invázióra az USA és az EU kemény gazdasági reakciót adott, az Oroszországgal szembeni szankciók további energiaár- és inflációs kiugrást válthatnak ki, ami viszont a globális GDP-növekedés lassulását vagy akár globális recessziót is eredményezhet“.

Ez viszont kilyukaszthatja a “felső kategóriás fogyasztói jó közérzetet“, ami “a felső kategóriás kiadások hirtelen leállásához – vagy meredek lefelé történő kiigazításához – vezetne. Emiatt az ágazat sokkal alacsonyabb bevételt és nyereségeet érhet el” – zárta Solca.

Zuzanna Pusz

Zuzanna Pusz, a UBS európai luxuscikkekért felelős vezetője szintén úgy véli, hogy a háború kockázatot jelent az ágazat számára. “A növekvő tőzsdei volatilitás és a geopolitikai bizonytalanság rövid távon kockázatot jelenthet a szélesebb fogyasztói hangulatra, különösen a csúcskategóriás luxuscikkek tekintetében, bár ezt egyelőre nehéz megítélni” – mondta.

A piacokat különösen aggasztja, hogy milyen hatással lesz az euróövezet gazdaságára. A Bain tanácsadó cég szerint a világjárvány kitörése óta alacsonyabb nemzetközi turisztikai számok miatt a luxuscikkek eladásai Európában tavaly 19 százalékkal maradtak el a 2019-es, járvány előtti szintektől, de az európai ügyfeleknek történő eladások 15-20 százalékkal nőttek. Az ukrán válság azzal a kockázattal jár, hogy ez a fellendülés megszakad.

Mégis, “nem minden geopolitikai vagy gazdasági sokk váltja ki a GDP-növekedés nagymértékű lassulását” – emelte ki a UBS szakértője.

Az elmúlt húsz évben nyolc olyan negatív geopolitikai és gazdasági sokkot vizsgáltunk, amely az euróövezetet érte. Nem minden sokkot követett a GDP-növekedés lassulása. Számos esetben a növekedés még gyorsult is, feltehetően azért, mert a sokk negatív hatását túlkompenzálta az erős külső környezet. A sokkok többsége rövid ideig, mindössze egy negyedévre terjedt ki” – mondta Pusz.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Meghalt Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár

Váratlanul elhunyt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön.

Felborítja a magyar piacot a Temu új konkurenciája?

Egy új piactér megjelenése nem csak a vállalkozásokra, de a vásárlókra is hatással van, hiszen az új piaci szereplő nem olyan agresszív, mint akár a Temu, amelyet ma már kikerülni is nehezen tudunk, viszont nagyon jó árakat is tud nyújtani.

A Revolut magyarországi leánybankjának alapításáról

A Revolutnak továbbá felügyeleti adatszolgáltatási kötelezettséget is teljesítenie kellene az MNB felé.

Szupermenta program – szabálytalanságok az energiaitaloknál

A magas a koffeintartalma miatt az energiaitalok fogyasztása gyermekek, valamint terhes vagy szoptató nők számára nem javasolt.

Hírek

15 milliárdos pénzügyi oktatási program indul

A 16-21 éves korosztály ingyenesen férhet hozzá számos, hasznos pénzügyi tudást biztosító anyaghoz.. Minden magyar előtt nyitott a pénzügyi tanulás lehetősége! Sőt a 16-21 éves fiatalok most ingyenes oktatást kapnak.

Szerda reggelre erősödött a forint árfolyama

Az euró jegyzése a kedd kora esti 1,1160 dollárról 1,1158 dollárra változott.

Felébredt a forint

Erősödött a forint kedd reggel a főbb devizákkal szemben...

Devizapiac – Erősödött a forint péntek reggelre

Az euró 1,1128 dollárt ért reggel 7 órakor a csütörtök kora esti 1,1112 dollár után.

II. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivál

Megtekinthetik a csodálatos zsinagóga épületét és a tárlatvezetésen megismerhetik a történetét.

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

Minden társadalom számára fontos lehet alternatív elektronikus fizetési megoldások kidolgozása a pénzforgalmi stabilitás és a monetáris szuverenitás érdekében.

Devizapiac – Erősödött kissé a forint hétfőn

Az eurót este hat órakor 394,00 forinton jegyezték a kora reggeli 394,26 forint után, a.

Kicsit, de erősödött péntek reggelre a forint

Erősödött péntek reggelre a forint.

Gazdaság

A Revolut magyarországi leánybankjának alapításáról

A Revolutnak továbbá felügyeleti adatszolgáltatási kötelezettséget is teljesítenie kellene az MNB felé.

Devizapiac – Erősödött kedden a forint

A forint az októberi kezdéshez képest gyengébben áll mindhárom devizával szemben, 0,7 százalékkal az euró, 2,8 százalékkal a dollár és 0,8 százalékkal a svájci frank ellenében.

Erősödött a forint hétfőn

Az év eleje óta a forint 4,6 százalékkal gyengült az euróval, 5,8 százalékkal gyengült a dollárral és 3,2 százalékkal gyengült a svájci frankkal szemben.

Nyugdíjpénzből ingatlant? Most jól teljesítenek a pénztárak, reálhozam mindenhol!

A Bank360.hu elemzése emlékeztet rá, hogy a csúcs reálhozamok (jellemzően több millió forintosak) 2021 vége felé voltak, amikor az árfolyamok magasan jártak, az infláció viszont még nem szabadult el