Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A szankciók fájnak, de nem tragikusak az orosz gazdaságnak
No menu items!

A szankciók fájnak, de nem tragikusak az orosz gazdaságnak

Egy esetleges energiaembargó akár 300 milliárd dollárnyi exportbevételbe is kerülhet Oroszországnak. Illusztráció: Bigstock

Bár Oroszország gazdasága az Ukrajnával vívott háború első hónapjában rengeteg nyugati szankciót kapott a nyakába, a mérleg még mindig ragyogóan alakulhat, mivel az ország néhány nagy kereskedelmi partnere egyelőre nem vezetett be embargót az orosz energiahordozókra.

A Bloomberg várakozásai szerint Oroszország az idén közel 321 milliárd dollárt fog keresni az energiaexportból, ami több mint egyharmados növekedést jelent 2021-hez képest. Emellett rekordméretű folyó fizetési mérlegtöbbletre számíthat, amely a Nemzetközi Pénzügyi Intézet szerint elérheti a 240 milliárd dollárt is.

Robin Brooks

Az orosz folyó fizetési mérleg többletének legnagyobb hajtóereje továbbra is szilárdnak tűnik. A jelenleg érvényben lévő szankciók mellett a kemény valuta jelentős beáramlása Oroszországba folytatódni látszik” – áll a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) közgazdászainak Robin Brooks által vezetett jelentésében.

Az energiaértékesítésre vonatkozó embargó esetén azonban teljesen megváltozhatnak a számok. Sőt anélkül is csökkene Oroszország olajexportja és kitermelése, ugyanis a Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzése szerint csak áprilisban az olajtermelésének közel negyedét veszítheti el az Ukrajnával hadban álló ország.

Ennek oka, hogy Oroszország számos hagyományos vásárlója máshol keresgél, és úgy döntött, hogy nem köt új szerződést az orosz szállításokról, miközben Vlagyimir Putyin elnök agresszióját széles körben elítélik. Mások, mint például India, meredek árengedményeket kapnak.

Az ukrajnai invázió sokkolta az Európai Uniót, amely radikális változást sürget az energiapolitikában, és igyekszik csökkenteni az Oroszországtól való függőségét. Ugyanakkor Európa legnagyobb gazdasága, Németország egyelőre ellenzi az olyan szankciókat vagy politikai nyomást, amelyek teljes energiaembargót eredményeznének. Csak néhány ország – köztük az Egyesült Államok – vezetett be kifejezett importtilalmat Oroszországból.

Oroszország exportjának mintegy felét az olaj és a gáz teszi ki, és a tavalyi költségvetési bevételek mintegy 40 százalékát adta.

A TS Lombard szerint a rubel meredek leértékelődése és a kőolaj magasabb dollárárának kombinációja mégis 103 milliárd dollár többletbevételt hoz a költségvetésnek az idén.

Madina Hrusztaleva

Az orosz pénzügyminisztérium ennek egy részét a szankciók tompítására fogja felhasználni, de óvatosan, nehogy tovább szítsa az inflációt. Ezzel együtt úgy tűnik, hogy a szankciók tönkretehetik a gazdaság nem energetikai részét. Vagyis Oroszország még inkább az energiától fog függeni” – mondta Madina Hrusztaleva, a TS Lombard londoni elemzője.

Bár az ukrajnai háború megingatta az energiaszállításokat, az importot és a belföldi keresletet ért sokk olyan súlyos lesz, hogy a folyó fizetési mérleg a tavalyi 120 milliárd dolláros rekord után új történelmi csúcsot érhet el.

A Goldman Sachs szerint, amely szerint az orosz fizetési mérlegtöbblet idén eléri a 205 milliárd dollárt, ez elegendő lehet az orosz jegybank számára, hogy kielégítse a magánszektor devizakeresletét, és végül lehetővé tegye a tőkekontroll enyhítését.

Mivel az orosz fogyasztókat már így is sokkhatás érte az inflációtól kezdve a jövedelmek csökkenéséig, a Goldman közgazdászai az import 20 százalékos visszaesését jósolják az idén, ami kétszerese az export várható csökkenésének.

És bár az egészséges mérleg nem menti meg Oroszországot a mély recessziótól, segít fenntartani a kormányzati kiadásokat egy olyan időszakban, amikor a kormánynak nincs hozzáférése a nemzetközi tőkepiacokhoz.

A TS Lombard elemzői szerint a rubel árfolyamát most, hogy a szankciók befagyasztották a központi bank devizatartalékainak nagy részét, gyakorlatilag a jelenlegi beáramlás támasztja alá.

Oroszországnak az a képessége, hogy külföldön el tudja adni az olajat és a gázt, lehet az egyetlen dolog, ami megóvja a gazdaságot attól, hogy még súlyosabb pénzügyi összeomlásba süllyedjen.

A világ legnagyobb pénzintézeteit tömörítő IIF szerint az EU, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok által bevezetett energiaembargó a termelés több mint 20 százalékos csökkenéséhez vezetne, és az áringadozásoktól függően akár 300 milliárd dollárnyi exportbevételbe is kerülhet Oroszországnak.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A Microsoft gigabefektetése a mesterséges intelligenciába

A Kearney globális tanácsadó cég becslése szerint az AI 2030-ra közel 1 billió dollárral járulhat hozzá a délkelet-ázsiai bruttó hazai termékhez (GDP).

Csökken a kereslet, olcsóbb lehet a benzin

A benzin iránti kereslet globális növekedése idén lelassulhat az elektromos autók kínai és USA-beli térnyerése miatt.

Májustól az Accent Hotels üzemelteti a Cardoner Hotelt és a Tihany Yacht Clubot

Két új szállodával bővült az Accent Hotels portfóliója.

Itt a kínai versenyképesség alig rejtett titka  

A kínai gyártók kilencszer több állami támogatást kapnak, mint nyugati társaik - derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) számításaiból, amelyek segítenek megmagyarázni az ország teljes dominanciáját oly sok ágazatban, a napelemektől az akkumulátorokon át az acélig.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.