Hirdetés
Kezdőlap Turizmus Az Emirates elnöke a nyári repülési káosz ellenére sem fél a forgalom...
No menu items!

Az Emirates elnöke a nyári repülési káosz ellenére sem fél a forgalom visszaesésétől

Az Emirates 2022-ben várhatóan újra nyereséggel zár. Fotó: Bigstock

A repülési iparág számos kihívással küzd, amelyek már a nyári szezon előtt káoszt okoztak az európai és az észak-amerikai repülőtereken. Az Emirates elnöke azonban ezzel együtt sem számít az utazási kereslet csökkenésére.

Tim Clark, a dubaji székhelyű légitársaság elnöke a CNBC-nek azt mondta: soha nem tapasztalt még olyan ellenszelet, mint amilyennel az iparág jelenleg szembesül. Úgy tűnik azonban, hogy a nyaralókat ez nem tántorítja el attól, hogy megragadják a pandémia után visszatért utazási lehetőségeket.

Nem valószínű, hogy a kereslet rövid távon lanyhulni fog” – mondta Clark a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) 78. éves közgyűlésén a katari Dohában.

Tim Clark

A légiközlekedési iparágat számos kihívás hátráltatja, a munkaerőhiánytól és az ellátási zavaroktól kezdve az emelkedő üzemanyagárakig, ami hetekig tartó súlyos késésekhez és járattörlésekhez vezetett Európa és Észak-Amerika néhány legforgalmasabb repülőterén.

Múlt csütörtök óta az Egyesült Államokban 35 ezer járatot töröltek vagy indítottak el késve. Hasonlóképpen több tízezer járat menetrendje borult fel az elmúlt napokban Európa-szerte, a londoni Heathrow repülőtéren csak hétfőn 5000 utast érintettek a járattörlések, a német Lufthansa légitársaság pedig már bejelentette, hogy 900 járatot töröl júliusban a munkaerőhiány miatt.

Clark szerint azonban úgy tűnik, hogy az utasok jelenleg hajlandóak megfizetni a járvány utáni utazás – pénzügyi és egyéb – árát.

“A légitársaságoknak emelniük kellett az áraikat, hogy fedezzék és enyhítsék az üzemanyagárak emelkedését, amely csillagászati mértékű. A kereslet azonban továbbra is rugalmas, és nem látjuk, hogy ez lanyhulna” – mondta.

Hogy ez meddig tarthat, azt csak találgatni lehet, mondta Clark. A növekvő inflációs nyomás és a megélhetési költségek egyre súlyosbodó válsága, valamint az ukrajnai háború következtében kialakult szélesebb körű társadalmi-politikai aggodalmak mind további ellenszelet jelentenek az iparág számára – tette hozzá.

Clark egyúttal sürgette a nagyobb iparági együttműködést és koordinációt, hogy átvészeljék a nyári utazási csúcsot, megjegyezve, hogy “csak át kell vészelnünk ezt az időszakot, és arra kell koncentrálnunk, hogy elvégezzük a munkát, ahelyett, hogy egymást ütjük“.

Mint mondta, mégis arra számít, hogy az Emirates – amelyet két évnyi milliárdos veszteség hátráltat, beleértve a 2021-es 1,1 milliárd dolláros veszteséget – 2022-ben várhatóan újra nyereséggel zár.

Örömmel mondhatom, hogy újra pénzt keresünk. Hacsak nem történik valami rendkívüli, úgy gondolom, hogy az Emirates ebben a pénzügyi évben nyereséges lesz” – mondta Clark.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A hazai vadállományunk egyedülálló nemzeti kincsünk

Teremtett világunk megőrzése közös kötelességünk, a természet rendjét pedig nem lehet megbontani, éppen ezért hárul kiemelkedően fontos szerep a felelős és tudatos vadgazdálkodásra.

Kiemelkedő szakmai munka az élelmiszerlánc biztonságáért

Az élelmiszerbiztonság és az állategészségügy szorosan összefonódik, így az állategészségügyi laboratóriumokban végzett tevékenység kulcsfontosságú.

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

A júliusra elvárt szint felett a gáztárolói töltöttség

A jelenleg 4,5 milliárd köbméternyi készlet másfélszeresét teszi ki a tavalyi egész éves lakossági fogyasztásnak.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.