Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Londoni elemzők: a vártnál alacsonyabb inflációra számíthat Közép- és Kelet-Európa
No menu items!

Londoni elemzők: a vártnál alacsonyabb inflációra számíthat Közép- és Kelet-Európa

Illusztráció: Bigstock

Több tényező – különösen a nagybani földgázárak meredek csökkenése – azt valószínűsíti, hogy a vártnál alacsonyabb lesz az idei infláció a közép- és kelet-európai EU-gazdaságokban, miközben viszonylag erőteljes marad a közvetlen külföldi tőkebefektetések (FDI) beáramlása – vélik londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik legnagyobb londoni központú globális elemzőműhely, a Capital Economics átfogó tanulmánya szerint három olyan jó hír van, amelyből a vártnál lassabb idei inflációs ütemre lehet következtetni a térségben: az egyik a mérsékelt maginflációs nyomás, a második az inflációs várakozások folyamatos csökkenése, a harmadik a földgáz nagybani világpiaci beszerzési árának meredek visszaesése.

A Capital Economics londoni elemzői kiemelik, hogy a teljes kosárra számolt éves infláció már a múlt hónapban csaknem az összes közép- és kelet-európai országban lassult és elmaradt a várakozásoktól.

A ház szakértői külön kiemelik, hogy az infláció ütemének csökkenését az összes közép- és kelet-európai gazdaságban nagyrészt az energiaárak visszaesése okozta. Megkezdődött azonban a szezonálisan kiigazított havi összevetésű maginflációs ütemek tetőzése is, sőt Csehországban ez a mutató már csökken – áll az elemzésben.

A ház szerint a vártnál alacsonyabb decemberi infláció és a maginflációs nyomás enyhülése arra vall, hogy a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok dezinflációs folyamata gyorsabb lehet a cég által eddig vártnál.

A tanulmány kiemeli, hogy a háztartások és az üzleti vállalkozások inflációs várakozásai is mérséklődtek.

Különösen biztató a cég szerint, hogy a közép- és kelet-európai szolgáltatási vállalatok körében is csökkent az értékesítési árakhoz fűződő várakozás, mert ez arra utal, hogy a hazai kondíciókra rendszerint érzékeny szolgáltatási infláció a tetőzés közelében jár.

Mindemellett a régió háztartásainak inflációs várakozásai meredeken csökkentek a tavalyi év vége felé, és ez hozzájárulhat a béremelési nyomás enyhüléséhez is – jelezték.

Kiemelték, hogy a földgáz európai nagybani beszerzési ára az elmúlt egy hónapban a korábbi szintnek kevesebb mint a felére csökkent, és a határidős földgázárakból a múltbeli folyamatok alapján most már arra lehet következtetni, hogy a földgáz kiskereskedelmi forgalmazási árszintje az idei év második felében deflációs tartományba süllyed.

A Capital Economics külön elemzésben tér ki a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok idei működőtőke-beáramlási kilátásaira. Úgy vélik, a tavaly elért másfél évtizedes csúcs után az idén valószínűleg lassul a közvetlen külföldi tőkebefektetések (FDI) beáramlása ebbe a térségbe a gyengébb globális makroháttér miatt, de a tavalyi növekedés nagy részét olyan strukturális tényezők hajtották, amelyek továbbra is viszonylag magasan tartják az FDI-beáramlás értékét a régióban.

Négy negyedéves összértékre vetítve a magyar, a lengyel, a cseh és a román gazdaságba érkező teljes nettó FDI-érték csaknem megkétszereződött – 24 milliárd euróról 45 milliárd euróra emelkedett – 2021 és 2022 harmadik negyedéve között.

Ez azt jelenti, hogy az FDI-beáramlás értéke a vizsgált időszakban elérte az országcsoport hazai össztermékének (GDP) 3,5 százalékát; ez 2007 óta a legmagasabb arány – áll a Capital Economics összegzésében.

A ház szerint a romló globális növekedési kilátások és a monetáris kondíciók szigorítása miatt az idén csökkenhet az FDI-báramlás a közép- és kelet-európai gazdaságokba, és ez gondokat okozhat a magas folyómérleg-hiányú országokban, köztük Romániában és Magyarországon.

Az olyan strukturális változások azonban, mint például a  globalizációval szembeni “lokalizációs” folyamat, vagyis a közelebbi termelési helyszínek előnyben részesítése – amely a koronavírus-járvány okozta beszállítási fennakadások óta került előtérbe – a korábbiaknál magasabban tarthatja a közép- és kelet-európai gazdaságokba irányuló működőtőke-kihelyezést, és ez okot ad a térség középtávú növekedési kilátásainak viszonylag kedvező megítélésére – fogalmaz a Capital Economics regionális szektorelemzése.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A júliusra elvárt szint felett a gáztárolói töltöttség

A jelenleg 4,5 milliárd köbméternyi készlet másfélszeresét teszi ki a tavalyi egész éves lakossági fogyasztásnak.

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Ősztől a Konvergencia Programot az uniós gazdasági kormányzás reformja keretében felváltja a középtávú nemzeti fiskális strukturális terv,.

Most licitáljon több millió forintos arany ékszerekre a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

Az Accent Hotels idén Magyarország legvonzóbb munkaadója lett a HORECA szektorban

Az Accent Hotels kiemelkedő eredményt ért el a vizsgált területen, melynek köszönhetően a vállalat lett 2024-ben a „Legvonzóbb munkaadó” HORECA kategóriában.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.