Hirdetés
Kezdőlap Hírek KSH: egyre több a beruházás
No menu items!

KSH: egyre több a beruházás

A harmadik negyedévében a beruházások volumene 22,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, a második negyedévi 15,3 százalékos növekedés után.

A növekedés a vállalkozások kapacitásbővítő fejlesztéseinek, az uniós forrásokból finanszírozott projekteknek, valamint a továbbra is élénk lakás- és egyéb ingatlan-beruházásoknak köszönhető – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

KSH 2018 III.negyedév beruházások volumene Azüzlet.hu

Az év első három negyedévében 16,9 százalékos volt a beruházások növekedése a tavalyi év azonos időszakához képest.

Az előző negyedévhez mérve 5,1 százalékkal nőtt a beruházások szezonálisan kiigazított volumene.

Az építési beruházások 25,1, a gépberuházások 18,5 százalékkal növekedtek éves összevetésben.

A legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 13,1, a költségvetési szerveknél pedig 35,0 százalékkal emelkedett a fejlesztések volumene.

A gazdasági ágazatok között legjobban a szállítás, raktározás beruházásainak volumene nőtt, 41,8 százalékkal, elsősorban a közútfelújítások, valamint a folytatódó út-, autópálya- és vasútépítések következtében.

A beruházások negyedét megvalósító feldolgozóipar fejlesztései visszafogottan, 3,2 százalékkal nőttek, épp úgy, mint az előző negyedévben.

A fejlesztések volumene a legnagyobb mértékben a villamos berendezések gyártása területén emelkedett, az ágazat termékei iránti élénk nemzetközi kereslet hatására. Kiemelkedő volt a növekedés a kohászat, fémfeldolgozás területén és az elektronikai iparban is.

Az adatok szerint több alágban ugyanakkor visszaestek a beruházások, közöttük a gépgyártásban és vegyiparban is. A járműgyártás beruházásai – amelyek a feldolgozóipar fejlesztéseinek negyedét adták – szintén csökkentek.

A konjunktúra hatására az építőipari gazdasági szervezetek 25,0 százalékkal növelték fejlesztéseiket, amiben a tavalyi alacsonyabb (2,5 százalékos növekedést mutató) bázis is szerepet játszott, de így is szerény ütemnek látszik az az első fél évi 31,4 százalék után.

A teljesítményérték mintegy 16 százalékát képviselő ingatlanügyletek beruházási teljesítménye is erőteljesen, idén a legnagyobb mértékben, 18,4 százalékkal nőtt, ahol a lakásépítések folytatódó bővülése mellett az üzleti célú létesítményekbe – irodaházak, raktárak stb. – történő invesztíciók is számottevően növekedtek.

A kereskedelem, gépjárműjavítás területén az előző negyedévi 9,7 százalékról 14,9 százalékra gyorsult a beruházások növekedési üteme. Ezen belül az élelmiszerjellegű vegyeskereskedelemmel és a gépjármű-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozások az átlagot meghaladóan növelték beruházásaikat – tette hozzá a KSH jelentése.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátásban a hotelépítések és a szálloda felújítások a korábbi időszakokhoz hasonlóan ismét szerepet játszottak a beruházások jelentős, 26,0 százalékos növekedésében, amely a legnagyobb növekedés ebben az évben.

A központi költségvetés a harmadik negyedévben is jelentős szerepet játszott a beruházások növekedésében. Az uniós forrásból történő fejlesztések következtében a közösségi finanszírozású területeken az átlagot meghaladó mértékben bővültek a beruházások.

A közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosításban a rend- és honvédelemhez kapcsolódó, valamint a központi közigazgatás területén megvalósult beruházásoknak is köszönhetően 65,8 százalékkal nőttek a beruházások, ami az előző három negyedévhez hasonlítva szerény adat, amit a három negyedévi 72,0 százalékos növekedés is mutat. A humán-egészségügyi, szociális ellátásban – főként a fekvőbeteg-ellátáshoz kötődő fejlesztések miatt – 30,1 százalékos volumennövekedést regisztrált a KSH az előző negyedévi 1,5 százalékos csökkenés után.

Továbbra is a sporttal és a kultúrával kapcsolatos nagyberuházások hatására, 58,6 százalékos növekedés volt a művészet, szórakoztatás, szabadidő ágazat beruházásaiban Ugyanakkor az oktatásban – néhány nagy értékű, felsőoktatásban megvalósult projekt korábbi lezárása miatt – 2016 vége óta először csökkentek 2,1 százalékkal beruházások, miközben az első három negyedévben 15,5 százalékos volt a növekedés.

Beruházások 2018 III negyedév a hat legtöbb

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Munkaerőpiac: a magyarok többsége nem tudja mit tud

A fiatal munkavállalók esetében az látszik, hogy a tanulmányok melletti munkatapasztalat jelentősen hozzájárul készségeik javításához

Az USA tisztán akar repülni, de ez a földeket veszélyeztetheti

A program keretében a gyártók adójóváírásra lesznek jogosultak az olyan fenntartható repülőgép-üzemanyagok (SAF) esetében, amelyek legalább 50 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását a kőolaj-alapú repülőgép-üzemanyaghoz képest.

Fél a madárinfluenzától? Itt van minden, amit a témában tudni érdemes

A vírus jellemzően nem fertőzi meg az emberi légutakat, mivel az emberek torkában, orrában vagy felső légutaiban nincsenek meg azok a receptorok, amelyek a jelenlegi madárinfluenza-törzsre érzékenyek.

Otthonfelújítási támogatás: van amire egy nap maradt, másra egy hónap

Az igénylőnek tulajdonosnak vagy haszonélvezőnek kell lennie az ingatlanban, amit hiteles tulajdoni lappal tud igazolni.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.