Hirdetés
Kezdőlap Zöld üzlet Megvan, mekkora a globális turisztikai vízlábnyom
No menu items!

Megvan, mekkora a globális turisztikai vízlábnyom

Illusztráció: Bigstock

Az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) és a szaúdi székhelyű Fenntartható Turizmus Globális Központ úttörő adatokat mutatott be, amelyek részletesen bemutatják a globális utazási és turisztikai ágazat teljes vízfelhasználását.

A WTTC a maga nemében az egyik legnagyobb kutatási projekt keretében most először tudja pontosan jelenteni és nyomon követni az ágazat környezetre gyakorolt hatását. Az eredményeket az Egyesült Nemzetek Szervezetében, New Yorkban, az ENSZ 2023-as vízügyi konferenciáján mutatták be.

Az ENSZ székházában tartott beszédében Chris Imbsen, a WTTC (Utazási és Turisztikai Világtanács – World Travel and Tourism Council) fenntarthatósági igazgatója felfedte, hogy az utazás és turizmus teljes vízlábnyoma a legfrissebb adatok szerint (2021) a globális vízfelhasználás mindössze 0,6%-át teszi ki.

2019-ben, amikor az ágazat a csúcson volt, az ágazat teljes vízlábnyoma csak 50%-kal volt magasabb, de még mindig kevesebb, mint a globális összmennyiség 1%-a, 0,9%-a.

Az utazás és turizmus közvetlen vízfelhasználása lényegesen alacsonyabb: 2019-ben a globális összérték 0,2%-a volt, és a felére, a globális összérték mindössze 0,1%-ára csökkent.

Az ágazat vízfelhasználásának nagy része közvetett, az ellátási láncon keresztül történik, a mezőgazdaság és az élelmiszertermelés az utazás és turizmus teljes vízlábnyomának kétharmadát teszi ki.

2010 és 2019 között az európai és afrikai utazási és turisztikai ágazat csökkentette a közvetlen vízfelhasználást. Európában a közvetlen vízfelhasználás 8%-kal, Afrikában pedig 6%-kal csökkent az ágazat közvetlen vízfelhasználása.

Julia Simpson, a WTTC elnök-vezérigazgatója elmondta: “Ez az új, úttörő adat most először tárja fel az ágazatunk vízfogyasztását, amelyből kiderül, hogy az utazási és turisztikai ágazat a világszerte felhasznált víz kevesebb mint 1%-át használja fel, és ennek túlnyomó többsége az ágazat ellátási láncából származik.”

Az adatokból az is kiderül, hogy miközben az ágazat gazdaságilag világszerte növekedett, a közvetlen vízfelhasználás intenzitása csökkent.

Az adatok az ágazat vízfelhasználásának legmélyebb tanulmányai, és a tavaly Rijádban tartott globális csúcstalálkozónkon közzétett, a világon elsőként kiadott klimatikus lábnyom adatokhoz hasonlóan most is újra bemutathatjuk az egyes országok utazási és turisztikai ágazatának vízlábnyomát. Ez lehetővé teszi a kormányok számára, hogy az ágazattal együttműködve tovább csökkentsék a vízfelhasználást” – mondta Simpson.

Az utazási és turisztikai ágazat GDP-egységre vetített vízintenzitása 2010 óta szintén csökkent, mind a közvetlen, mind a közvetett felhasználás tekintetében. 2010-ben az ágazat 0,57 millió köbméter vizet használt fel a világgazdaságba befizetett minden egyes 1 USD dollár után. Ez 2019-ben 19%-kal csökkent, és a világgazdasághoz hozzájáruló minden egyes 1 USD dollárra 0,46m³ vízmennyiség jutott.

A világon elsőként ez az átfogó kutatás 185 országra terjed ki valamennyi régióban, és minden évben frissített adatokkal frissül.

A kutatás a WTTC és a szaúdi székhelyű Sustainable Tourism Global Center közötti partnerségnek köszönhetően valósulhatott meg. A szaúdi zöld kezdeményezés keretében az elmúlt évben több mint 60 kezdeményezést indítottak el, amelyek több mint 186 milliárd USD zöld gazdaságba történő befektetést jelentenek.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Mesterséges intelligencia a HR-ben

A mesterséges intelligencia néhány éve valósággal ránk rúgta az ajtót, a technológia az élet számos területét igyekszik forradalmasítani. Az AI térhódításához a munkaerőpiac is fokozatosan alkalmazkodik, a HR-folyamatokban is egyre nagyobb szerepet kap, a szakemberek döntő többsége ma már úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia valódi segítség lehet.

Rekordon a személyi kölcsönök, ismét 100 milliárdnál a lakáshitelek

Márciusban tovább csökkent a lakáshitelek átlagos kamata, az új szerződések összege pedig megközelítette a 100 milliárd forintot, amire utoljára közel két éve volt példa. A személyi kölcsönből is rekordösszegben vettek fel az igénylők.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Itt a csavar: a mesterséges intelligencia most új munkahelyeket teremt az IT piacon

Az AI-tehetségeket kereső vállalatok számára egyszerűen nincs elég tapasztalt munkavállaló, és néhányan közülük akár milliós éves kompenzációs csomagokat is elkérnek.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.