Hirdetés
Kezdőlap Kül-hon Potápi: világszerte egyre többen tanulnak a hétvégi magyar iskolákban
No menu items!

Potápi: világszerte egyre többen tanulnak a hétvégi magyar iskolákban

Potápi Árpád János. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Világszerte egyre erősödnek a hétvégi magyar iskolák, és az ott tanuló diákok létszámában is növekedés tapasztalható – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a hétvégi magyar iskolák találkozóján.

Potápi Árpád János az online találkozót megnyitva kiemelte: a Magyar Állandó Értekezlet és a Magyar Diaszpóra Tanács ülései után az egyik legfontosabb nemzetpolitikai fórum a hétvégi magyar iskolák találkozója. Napjainkban mintegy 250 hétvégi magyar iskola működik világszerte, ahol eltérő létszámmal foglalkoznak a gyermekekkel, fiatalokkal; ez jelenthet öt-hat, de akár kétszáz főt is meghaladó közösséget – jelezte.

A világ legtávolabbi pontjain is működnek hétvégi magyar iskolák – közölte, új helyszínként említve Tokiót, Abu-Dzabit és Szingapúrt.

Fontosnak nevezte az államtitkár, hogy az identitásmegőrző és -megerősítő munkában a hétvégi magyar iskolák is részt vegyenek. Közreműködnek abban, hogy hétvégi oktatás-nevelés keretében a magyar nyelvet, kultúrát és hagyományokat át lehessen adni a gyerekeknek, fiataloknak – húzta alá Potápi Árpád János.

Hozzátette: abban is segíthetnek, hogy a magyar gyerekek később a magyar felsőoktatásba bekapcsolódva, Magyarországon szerezzenek diplomát. Ezek az intézmények a hagyományos oktatási módszerek mellett az online lehetőségeket is felhasználják. Igyekeznek számukra szakmai támogatást is biztosítani, ebben a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kara a szakmai partner – közölte.

A diaszpórában magyar nyelvet és kultúrát oktatóknak indított akkreditált továbbképzésen a 2022-23-as tanévben 25-en vesznek részt, és online tananyagmegosztó felület is működik 2020 óta. Regionális workshopokat is terveznek, az első ilyen idén nyáron várható.

Új lehetőségként említette az államtitkár a Welcome Office-t, a Hazaváró Irodát, amely hamarosan megnyithatja kapuit, és a véglegesen vagy ideiglenesen Magyarországra hazatelepülőknek nyújt segítséget.

Potápi Árpád János hangsúlyozta:

nemzetstratégiai célokat a háború okozta nehéz gazdasági helyzetben sem adnak fel, a magyar oktatás megerősítése mindenhol a világon a megmaradás biztosítéka.

Kitért arra, hogy 2023 a gondoskodó nemzet éve, és a fókuszban a külhoni magyar intézményrendszer működésének biztosítása, a folyamatosság és kiszámíthatóság, valamint a tematikus évek során létrehozott közösségi segítő hálózatok fenntartása és működtetése áll.

Folyamatos támogatásban részesítik a külhoni közösségek életében kiemelt szerepet játszó külhoni magyar szervezeteket és intézményeket, jelenleg 100 nemzeti jelentőségű intézmény és program támogatását valósítják meg – ismertette.

A Nemzeti Újrakezdés Programban két pályázati felhívással segítik a külhoni magyar szervezeteket, a diaszpóra alprogrammal támogatják a hétvégi magyar iskolák tevékenységét. Jelezte: hamarosan meghirdetik a 2023-as pályázati felhívásaikat.

Kiemelte, hogy a bölcsődétől a felsőoktatásig segítik a külhoni magyar intézményhálózatot, a Szülőföldön magyarul programban a 2022-23-as tanévtől az oktatási-nevelési és hallgatói támogatás összegét minden régióban évi 100 ezer forintra emelték. A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program beruházásai lassan lezárulnak, csaknem 900 óvoda és bölcsőde építéséből, felújításából több mint 800 már megvalósult – közölte.

Szólt arról, hogy a Határtalanul program kezdete óta már félmillió anyaországi diák juthatott el, illetve juthat el valamelyik külhoni régióba a Kárpát-medencében; 2023-ban is hirdetnek felhívást további tanulmányi kirándulások megvalósítására. Újraindították a Petőfi Sándor-programot és a Kőrösi Csoma Sándor-programot: újabb ösztöndíjasok érkeztek a szórvány és a diaszpóra magyar közösségeihez.

Hangsúlyosan beszélt az államtitkár a sport támogatásáról, kitérve a lovassport újjáélesztésére is. Jelezte: 2022-ben az erdélyi lovasprogramban 220 millió forintból összesen 80 lovas egyesület támogatása valósult meg. Idén Kárpát-medencei szintűvé bővítik a programot – mondta Potápi Árpád János.

Az államtitkár összegzése szerint kiemelt helyen kezelik a diaszpórával való kapcsolattartást, diaszpórapolitikájukat a járványhelyzet miatti korlátozások és a gazdasági nehézségek ellenére is a folyamatosság jellemzi.

A pénteki programba, 31 országból csaknem 160-an kapcsolódtak be – közölte.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Egymilliárd dollárt gyűjtött az önvezető startup

A Wayve olyan szoftvert fejleszt, amely közérthetően elmagyarázza, hogy egy autó miért hozott egy bizonyos vezetési döntést.

Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől, a TBSZ az új sztár

Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési...

A magyar munkavállalókat segíti a munkásszállás-kialakítás támogatása

Czomba Sándor szerint a belső mobilitást szeretnék segíteni, vagyis nem vendégmunkásoknak épülnek a szállások.

Jelentősen nőtt az Erste Bank nyeresége az első negyedévben

Kivárás jellemzi a vállalati szektorban a hitelkeresletet, ezért elmaradt a növekedés.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől, a TBSZ az új sztár

Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra...

Jelentősen nőtt az Erste Bank nyeresége az első negyedévben

Kivárás jellemzi a vállalati szektorban a hitelkeresletet, ezért elmaradt a növekedés.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések