Hirdetés
Kezdőlap Hírek Zöld káosz a BP közgyűlése előtt
No menu items!

Zöld káosz a BP közgyűlése előtt

Illusztráció: Bigstock

A BP részvényesi lázadásra készül a csütörtöki éves közgyűlésen, ugyanis az Egyesült Királyság legnagyobb nyugdíjalapjai közül néhány azt tervezi, hogy fokozza a nyomást az olajipari nagyvállalatra, miután a rekordnyereséget követően visszavonta kibocsátás-csökkentési céljait.

A holland Follow This – egy kisebb befektetői és kampánycsoport, amely több nagy olajipari vállalatban is érdekelt – állásfoglalást terjesztett elő a BP részvényesi közgyűlésére.

Ebben felszólítják az energiaipari óriáscéget, hogy igazítsa éghajlati céljait a mérföldkőnek számító párizsi éghajlat-változási megállapodáshoz, és 2030-ig vállaljon abszolút szén-dioxid-kibocsátáscsökkentést. A Follow This szerint a kibocsátás-csökkentésnek ki kell terjednie a fogyasztói olaj- és gázfelhasználásból származó kibocsátásokra, az úgynevezett Scope 3 kibocsátásokra is.

A National Employment Savings Trust, az Egyesült Királyság legnagyobb nyugdíjalapja, az Universities Superannuation Scheme, a Border to Coast és a Britain’s Local Authority Pension Fund Forum mind jelezték, hogy támogatni fogják az állásfoglalást.

Eközben egy külön részvényesi lázadás keretében egyes nyugdíjalapok Helge Lund elnök újbóli kinevezése ellen szavazhatnak, válaszul arra, hogy a vállalat a részvényesek beleegyezése nélkül csökkentette zöld vállalásait.

A Follow This szerint a BP éves közgyűlése várhatóan “vitás” lesz, és arra figyelmeztet, hogy a befektetők “jogosan aggódnak” amiatt, hogy a BP az egyre súlyosbodó klímaválság közepette visszaveszi éghajlatvédelmi stratégiáját.

Bízunk benne, hogy a befektetők, akik azt remélték, hogy 2022-ben nem lesz szükség a szavazásra, most rájöttek, hogy a szavazás döntő fontosságú ahhoz, hogy a BP-t rákényszerítsük a párizsi megállapodáshoz való igazodásra” – mondta Mark van Baal, a Follow This alapítója a BP éves közgyűlése előtt.

A BP, amely az egyik első energiaipari óriáscég volt, amely bejelentette, hogy “2050-re vagy hamarabb” nettó nullára kívánja csökkenteni a kibocsátást, sürgette a részvényeseket, hogy ellenezzék a Follow This által előterjesztett határozatot, mondván, hogy az beavatkozik az igazgatótanács felelősségébe és elszámoltathatóságába a cég stratégiájával kapcsolatban.

Az állásfoglalást “nem egyértelműnek“, “leegyszerűsítőnek” és “zavarónak” minősítette a cég.

Az ISS és a Glass Lewis proxy-tanácsadók azt javasolták, hogy a BP részvényesei szavazzanak a Follow This által előterjesztett határozat ellen. Így tett a norvég 1,4 billió dolláros szuverén vagyonalap is.

Mély frusztráció

A tudósok többször figyelmeztettek arra, hogy az idő gyorsan fogy, hogy elhárítsuk a legrosszabbat, amit az éghajlati vészhelyzet tartogat.

Az biztos, hogy a fosszilis tüzelőanyagok, például az olaj, a gáz és a szén elégetése az éghajlati válság fő mozgatórugója.

A befektetők a bolygó felmelegedését egyre nagyobb befektetési kockázatnak tekintik a portfólióikra nézve, és sok részvényes követeli, hogy a vállalatok jobban tegyék közzé, hogy mik ezek a kockázatok, és hogyan tervezik azok mérséklését.

Lindsey Stewart, a Morningstar befektetési felügyeletért felelős kutatási igazgatója szerint a BP elnökének, Helge Lundnak az újbóli kinevezése ellen esetlegesen szavazó nyugdíjalapok “jó példa” arra, hogy a befektetők idén konkrét igazgatókat kívánnak felelősségre vonni a vállalatok nettó nullás stratégiáiért.

A befektetés-felügyeletben a vállalat elnöke elleni szavazás az egyik legerősebb eszkaláció, amelyet egy részvényes végrehajthat. Tehát nyilvánvalóan nagyon mély a csalódottság a nyugdíjalapok részéről, akik Helge Lund elnöki tisztségének újraválasztása ellen kívánnak szavazni” – mondta Stewart.

A BP korábban ígéretet tett arra, hogy az évtized végére 35-40%-kal alacsonyabb lesz a kibocsátása. Február 7-én azonban azt közölte, hogy 20-30%-os csökkentést céloz meg, mondván, a kereslet kielégítése érdekében továbbra is be kell fektetnie az olajba és a gázba.

Lindsey Stewart szerint a BP részvényesei közül sokan elégedetlenek a cég azon döntésével, hogy kevésbé ambiciózus nettó nullás célokat fogadtak el anélkül, hogy a részvényeseknek szavazási lehetőséget adtak volna.

Kiemelkedő nyereség

Napjainkra az energiaipari óriáscégek hatalmas nyomás alá kerültek a részvényesek és az aktivisták részéről, hogy a tiszta energiába fektessenek be, mivel az olajkereslet a 2020-as zárlatok csúcspontján összeomlott.

Amikor azonban a Nyugat öt legnagyobb olajipari vállalata 2022-ben közel 200 milliárd dolláros profitot termelt, miközben a fosszilis üzemanyagok árai az ukrajnai orosz inváziót követően megugrottak, a zöld reformok irányába tett erőfeszítések veszítettek lendületükből.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A Microsoft gigabefektetése a mesterséges intelligenciába

A Kearney globális tanácsadó cég becslése szerint az AI 2030-ra közel 1 billió dollárral járulhat hozzá a délkelet-ázsiai bruttó hazai termékhez (GDP).

Csökken a kereslet, olcsóbb lehet a benzin

A benzin iránti kereslet globális növekedése idén lelassulhat az elektromos autók kínai és USA-beli térnyerése miatt.

Májustól az Accent Hotels üzemelteti a Cardoner Hotelt és a Tihany Yacht Clubot

Két új szállodával bővült az Accent Hotels portfóliója.

Itt a kínai versenyképesség alig rejtett titka  

A kínai gyártók kilencszer több állami támogatást kapnak, mint nyugati társaik - derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) számításaiból, amelyek segítenek megmagyarázni az ország teljes dominanciáját oly sok ágazatban, a napelemektől az akkumulátorokon át az acélig.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.