Hirdetés
Kezdőlap Zöld üzlet Íme három gyakori újrahasznosítási mítosz, ami nem igaz
No menu items!

Íme három gyakori újrahasznosítási mítosz, ami nem igaz

Miközben Magyarországon a szelektív hulladékgyűjtés még gyerekcipőben jár az újrahasznosítás már évtizedek óta létezik. De továbbra is sok kérdés is fennáll azzal kapcsolatban, hogy mi kerülhet – és mi nem – a kukákba.

A Washington Post összegyűjtött három olyan mítoszt az újrahasznosítás kapcsán, ami Magyarországon sem közömbös.

A pizzásdobozok nem újrahasznosíthatók

De igen, azok. Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség szerint akkor is a kukába kell dobni őket, ha zsírral szennyezettek. De előtte mindenképpen távolítsa el az ételmaradékot, és lapítsa ki a dobozt. „A pizzásdobozok újrahasznosíthatók, a pizza nem!” – írja az ügynökség újrahasznosítási útmutatójában.

Az American Forest and Paper Association, papírkereskedelmi szervezet szintén támogatja a pizzásdobozok újrahasznosítását, és arra ösztönzi a közösségeket, hogy frissítsék lakossági újrahasznosítási programjaik irányelveit, hogy elfogadják az élelmiszermentes dobozokat. A csoport rámutat a WestRock, egy nagy amerikai csomagolóipari vállalat kutatására, amely szerint a papírgyárak képesek újrahasznosítani a zsíros pizzásdobozokat, beleértve azokat is, amelyeken kis mennyiségű sajt ragadt.

„A pizzásdobozokon jellemzően előforduló mennyiségű zsír és sajt nem jelent problémát az újrahasznosítási folyamat szempontjából” – állítja a szövetség.

Minden papír újrahasznosítható

A bevonatos papírt, például a csillogó vagy fémes színű ajándékcsomagolást nem szabad összekeverni az újrahasznosításra szánt sima papírral.

Nem egészen igaz. A papírgyárak képesek kezelni a sima papírtermékeket és a hullámkarton dobozokat. De ha a papír bevonatos, például csillogó vagy fémes ajándékcsomagolás, vagy további bélést tartalmaz, a dolgok bonyolulttá válhatnak.

Vegyük például az üdítős dobozokat, amelyek általában vékony alumíniumréteggel és műanyag bevonattal bélelt papír kombinációjából készülnek. Az ilyen kartondobozokhoz használt papír általában kiváló minőségű rost, és értékes a papírgyárak számára, de a létesítményeknek rendelkezniük kell az anyagok szétválasztásához szükséges berendezésekkel.

A papír nyugták is trükkösek lehetnek. Míg a közönséges papírnyugták újrahasznosíthatók, addig a bankkártya-automatákból vagy az újabb pénztárgépekből származó cédulák gyakran nem. Ezeket a nyugtákat hőpapírra nyomtatják, amely egy biszfenol A nevű vegyi anyagot, vagy egy hasonló vegyületet, a biszfenol S-t tartalmaz. Az Environmental Working Group nonprofit szervezet szerint az ilyen nyugtákból származó vegyszermaradványok szennyezhetik az újrahasznosított papírt.

Az egyik módja annak, hogy megállapítsuk, milyen típusú papír nyugtával rendelkezünk, ha megkarcoljuk azt. Ha egy sötét vonal jelenik meg, a blokkot valószínűleg BPA vagy BPS tartalmú papírra nyomtatták.

Az újrahasznosítható anyagoknak tökéletesen tisztának kell lenniük

Egy gyors öblítés elég ahhoz, hogy a legtöbb élelmiszer- és italos edényt az újrahasznosító kukába dobjuk.

Minél tisztábbak és szárazabbak az újrahasznosítható anyagok, annál jobb. De általában elég, ha a legtöbb ételt vagy folyadékot eltávolítjuk, mielőtt a kukába tesszük a dolgokat.

„Elég egy alapöblítés a nagyobb ételmaradékok eltávolítására – nem kell mindent csikorogva tisztára mosni” – mondta Melissa Valliant, a Beyond Plastics nevű érdekvédelmi szervezet szóvivője.Nem kell szorgalmasan kézzel mosogatni az üvegeket, palackokat és egyéb tárolóedényeket, ami víz- és energiapazarlással jár.

A lényeg: ha valamiben nem vagyunk biztosak, a legegyszerűbb, ha az adott tárgyat nem tesszük az újrahasznosító kukába.

Kocsis Erika

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Felfüggesztették a HUNGARO ENERGY működési engedélyét

A HUNGARO ENERGY Kft.-nek országszerte kevesebb mint 500 - nem lakossági - fogyasztója van.

A Demján Sándor program a az exportképes kis- és közepes vállalkozásokat segíti

A 900 ezer regisztrált kkv közül kiveszik a kényszervállalkozókat, valamint azokat, akik nulla eredményt értek el, illetve köztartozással rendelkeznek, akkor 200 ezer kkv-hez jutnak el.

Devizapiac – Erősödött a forint péntek reggel

Az euró 1,0840 dollárra erősödött péntek reggel a csütörtök kora esti 1,0828 dollárról.

Közzétették a családi adókedvezmény emelésének összegeit

Jövő év júliusától a beteg, illetve súlyosan fogyatékos eltartottak után a családi kedvezmény 100 000 forinttal növelt összegben vehető igénybe, 2026. januártól pedig eltartottanként 133 340 forinttal.

Hírek

15 milliárdos pénzügyi oktatási program indul

A 16-21 éves korosztály ingyenesen férhet hozzá számos, hasznos pénzügyi tudást biztosító anyaghoz.. Minden magyar előtt nyitott a pénzügyi tanulás lehetősége! Sőt a 16-21 éves fiatalok most ingyenes oktatást kapnak.

Szerda reggelre erősödött a forint árfolyama

Az euró jegyzése a kedd kora esti 1,1160 dollárról 1,1158 dollárra változott.

Felébredt a forint

Erősödött a forint kedd reggel a főbb devizákkal szemben...

Devizapiac – Erősödött a forint péntek reggelre

Az euró 1,1128 dollárt ért reggel 7 órakor a csütörtök kora esti 1,1112 dollár után.

II. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivál

Megtekinthetik a csodálatos zsinagóga épületét és a tárlatvezetésen megismerhetik a történetét.

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

Minden társadalom számára fontos lehet alternatív elektronikus fizetési megoldások kidolgozása a pénzforgalmi stabilitás és a monetáris szuverenitás érdekében.

Devizapiac – Erősödött kissé a forint hétfőn

Az eurót este hat órakor 394,00 forinton jegyezték a kora reggeli 394,26 forint után, a.

Kicsit, de erősödött péntek reggelre a forint

Erősödött péntek reggelre a forint.

Gazdaság

Devizapiac – Erősödött a forint péntek reggel

Az euró 1,0840 dollárra erősödött péntek reggel a csütörtök kora esti 1,0828 dollárról.

Az EKB csökkentette az irányadó kamatlábat

Az EKB döntése megfelel a többségi piaci várakozásoknak.

A Revolut magyarországi leánybankjának alapításáról

A Revolutnak továbbá felügyeleti adatszolgáltatási kötelezettséget is teljesítenie kellene az MNB felé.

Devizapiac – Erősödött kedden a forint

A forint az októberi kezdéshez képest gyengébben áll mindhárom devizával szemben, 0,7 százalékkal az euró, 2,8 százalékkal a dollár és 0,8 százalékkal a svájci frank ellenében.