Hirdetés
Kezdőlap Fogyasztóvédelem Így nem bukunk a kötelező üvegvisszaváltáson
No menu items!

Így nem bukunk a kötelező üvegvisszaváltáson

Az eredeti tervekkel ellentétben nem indult el teljeskörűen január 1-től a kötelező üvegvisszaváltási rendszer. A jelenlegi állás szerint azt nem egy naptári naphoz kötve, hanem fokozatosan vezetik majd be.

De az érintettek, a kereskedők és a gyártók, így sem lehetnek nyugodtak: közel van a június 30-i határidő, amikortól már minden boltban működniük kell azoknak a REpont automatáknak, amelyeket a tavaly bejelentett üveg- és műanyag palackok visszaváltására készítettek.

Miközben már megjelentek a polcokon az első termékek, amelyek címkéjén feltüntetik a visszaváltási ikont, június 30-tól már csak olyan palackot és üveget lehet gyártani, amelyen rajta van a visszaváltásra felhívó jelzés: VIGYÉL VISSZA!

Tavaly ősszel értesült róla a közvélemény, hogy 2024. január -től bevezetik Magyarországon is a kötelező visszaváltási rendszert (Deposit Return System, DRS). Az indoklásban az szerepelt, hogy minden korábbi intézkedés ellenére nem értük el a 90 százalékos újrahasznosítási arányt, az kevesebb, mint a fele – tavaly például csak 40 százalék volt.

A rendelet értelmében a kötelező visszaváltás olyan termékekre vonatkozik, amelyek fogyasztásra készek, vagy koncentrátumok, és műanyagba, fémbe, vagy üvegbe csomagolják a gyártók, az űrtartalmuk pedig 0,1 és 3 liter közötti. Az érintett termékeken a gyártók kötelesek lesznek egy egységes jelzést elhelyezni, ami a visszaváltásra utal.

Már tavaly tudni lehetett, hogy a változás nem érinti a tejet és a tejalapú italokat, és azokat sem, amelyek papírdobozban kerülnek a boltok polcaira – jellemzően ilyenek a gyümölcslevek. A rendeletben rögzítetteken kívül a gyártók és a forgalmazók más termékeket is beemelhetnek a visszaválthatók közé. A visszaváltási díj a nem újrahasználható italcsomagolás esetén 50 forint termékenként, beépítve a termék végleges árába. Az önkéntesen visszaváltási díjas termékek összegét a gyártók határozzák meg – ez lesz az, amit a vevők visszaváltáskor visszakapnak.

A rendelet kötelezte a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzleteket, hogy állítsanak fel egy REpontot, visszaváltó gépet. Mivel sok kiskereskedő már akkor jelezte, hogy nem tudja megoldani ezt a januári határidőig, ezért fél évvel kitolták a határidőt, de 2024. június 30-tól már nincs további haladék.

Jelenleg tehát ott tartunk, hogy a visszaváltási rendszer fokozatosan indul, mert a gyártók június 30-ig türelmi időt kaptak. Vagyis már csak eddig hozhatják forgalomba italtermékeiket nem visszaváltható palackban.

A rendelet értelmében az a palack, doboz vagy üveg visszaváltható, amelyiken feltüntették ezt a logót, és aminek az árával megfizettük az 50 forintos betéti díjat is, és amit visszaváltáskor megkapunk, akár egy levásárolható utalvány formájában is.  Emellett lehetőség van arra is, hogy a visszaváltási díjat közvetlenül a bankszámlánkra utalják, vagy felajánlhatjuk jótékonysági célokra is. Arról, hogy az üvegeket hogyan kell visszavinni, itt írtunk.

Már megjelentek a boltokban az ilyen palackok, és az iparági adatok szerint napról napra növekszik a visszaváltás. Egyébként a MOHU honlapján található egy térképes kereső, ami megmutatja, hogy az országban hol állítottak be és működtetnek REpontokat.  A nemzetközi tapasztalatok alapján Magyarországon is azt remélik, hogy néhány év alatt elérjük a 90%-os visszaváltási arány.

Az üzletekben június 30-ig még mind a régi, nem visszaváltható, és már az új, visszaváltható palackok elérhetők lesznek.

Szikora Katalin

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az érthető hivatal – Egyszerűsített a NAV

Az érthető hivatal című kiadvány részletesen, gyakorlatorientáltan ismerteti a NAV Közérthetőségi Programjának lépéseit és eredményeit.

NGM: Hitelprogramot hirdettek – október 28-tól lehet pályázni

Az MFB elnök-vezérigazgatója kijelentette, felkészültek a KKV Technológia Plusz Budapest Hitelprogram végrehajtására, október 28-ától nyílik meg a pályázat beadási lehetősége.

A klímaváltozás és az erdőgazdálkodás összefüggése

Az ipari civilizáció által generált probléma egyik legesélyesebb és legköltséghatékonyabb megoldása az erdő.

A Kadarka Kör szürete a Jókai-kertben

A Jókai-kerthez tartozó Steindl-villában a következő évi szüreten már egy újabb látogatóközpont várja az érdeklődőket.

Hírek

15 milliárdos pénzügyi oktatási program indul

A 16-21 éves korosztály ingyenesen férhet hozzá számos, hasznos pénzügyi tudást biztosító anyaghoz.. Minden magyar előtt nyitott a pénzügyi tanulás lehetősége! Sőt a 16-21 éves fiatalok most ingyenes oktatást kapnak.

Szerda reggelre erősödött a forint árfolyama

Az euró jegyzése a kedd kora esti 1,1160 dollárról 1,1158 dollárra változott.

Felébredt a forint

Erősödött a forint kedd reggel a főbb devizákkal szemben...

Devizapiac – Erősödött a forint péntek reggelre

Az euró 1,1128 dollárt ért reggel 7 órakor a csütörtök kora esti 1,1112 dollár után.

II. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivál

Megtekinthetik a csodálatos zsinagóga épületét és a tárlatvezetésen megismerhetik a történetét.

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

Minden társadalom számára fontos lehet alternatív elektronikus fizetési megoldások kidolgozása a pénzforgalmi stabilitás és a monetáris szuverenitás érdekében.

Devizapiac – Erősödött kissé a forint hétfőn

Az eurót este hat órakor 394,00 forinton jegyezték a kora reggeli 394,26 forint után, a.

Kicsit, de erősödött péntek reggelre a forint

Erősödött péntek reggelre a forint.

Gazdaság

Stratégiai együttműködésre lép a Budapesti Értéktőzsde és a Raiffeisen Bank

A BÉT és a Raiffeisen Bank a közös mentorprogram keretében eseményeket és képzéseket tart a kiválasztott vállalatok vezetőinek.

Az EXIM Magyarország 120 millió euró forrást vont be a KDB Bank vezette konzorciumtól

Az idén 30 éves EXIM Magyarország továbbra is elkötelezetten támogatja a hazai vállalkozások üzleti terveinek megvalósítását.

Olyan vagyonrobbanás jöhet a leggazdagabbaknál, amit nehéz ésszel felfogni

A jövő privátbankárának így jó eséllyel nem kell majd hivatali időben az irodájában ülnie, ám képesnek kell lennie, hogy akár egyetlen hírt értékelve 2-3 féle scenáriót felvázoló személyes hírlevélben tájékoztassa ügyfelét a hír megjelenését követő perecekben.

Nagy Márton négy pontban kérte a Bankszövetség együttműködését

A növekedést a fogyasztás fokozatos helyreállása mellett a külpiacok gyengélkedése, így elsősorban a német gazdaság kedvezőtlen teljesítménye árnyékolja be.