Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság A Moody's szerint "Alacsony plusz" a magyar belpolitikai kockázat
No menu items!

A Moody’s szerint “Alacsony plusz” a magyar belpolitikai kockázat

A magyar gazdaság növekedése a valamelyes lassulás ellenére a következő két évben is várhatóan robusztus ütemű marad – áll a Moody’s Investors Service kedden Londonban ismertetett éves adósprofil-jelentésében.

A nemzetközi hitelminősítő közölte: a magyar szuverén adósprofilt alátámasztó tényezők között van az erőteljes gazdasági növekedés, az államháztartási hiány és az államadósság-teher csökkentése melletti elkötelezettség, valamint a magyar gazdaság külső sérülékenységeinek jelentős mértékű és fenntartható mérséklődése.

A Moody’s előrejelzése szerint a magyar bruttó hazai termék (GDP) növekedési üteme a továbbiakban lassul ugyan, de 2020-ban és 2021-ben is 3,2 százalék körül lesz, ami még mindig robusztusnak számít.

A fő adósminőségi kihívások közé tartozik a továbbra is jelentős államadósság-ráta, amely 2018 végén a GDP-érték 70,2 százaléka volt, de a Moody’s várakozása szerint az erőteljes nominális GDP-növekedés környezetében 2021-re 64 százalék körüli szintre csökken – áll az előrejelzésben.

Kép/Forrás: Michael Nagle

A Moody’s szerint Magyarország “Baa3” szintű, stabil kilátású, befektetési ajánlású államadós-besorolására felminősítést valószínűsítő hatást gyakorolhat, ha a gazdasági és a költségvetési mérőszámok tovább javulnak, és ha ennek révén az államadósság-ráta jelentős mértékű csökkenéssel a magyar besorolással azonos osztályzatú szuverén adósok mediánértékéhez kezd közelíteni.

 

A magyar osztályzatra lefelé ható nyomást gyakorolhat ugyanakkor, ha gyengülne az államháztartási deficit csökkentése és/vagy az elsődleges többletek elérése melletti kormányzati elkötelezettség. Negatív fejlemény lenne az is, ha olyan szakpolitikai intézkedések születnek, amelyek visszafogják a gazdasági növekedést, veszélybe sodorva az államadósság-ráta további csökkenését – áll a Moody’s keddi országjelentésében.

A hitelminősítő elemzése szerint a magyar gazdaság reagál a hazai fogyasztás élénkítését célzó kormányzati intézkedésekre; ennek jele, hogy a 2014-2018-as időszakban a gazdasági növekedés átlagos évi üteme 3,9 százalék volt, szemben a 2007-2013-as időszak 0,3 százalékos átlagos évi visszaesésével.

A Moody’s hangsúlyozza, hogy 2016 óta erőteljesen emelkedik a beruházási ráta a magyar gazdaságban. A hitelminősítő várakozása szerint ez a mérőszám 2019 végére a hazai össztermék 30 százalékának közelébe növekszik a 2009-2016-os időszakban mért 21 százalékos éves átlagról.

A Moody’s az országelemzésben kiemeli, hogy a magyar államadósságon belül a devizakötelezettségek rátája június végéig 21 százalékra csökkent a 2011-ben elért 52,6 százalékos legutóbbi csúcsszintről, a külföldi befektetők portfólióiban lévő magyar államadósság-arány pedig tavaly 39,6 százalékra mérséklődött a 2012-ben mért 66,1 százalékról.

A hitelminősítő közölte: várakozása szerint a magyar deviza-államadósság a következő években tovább csökken, bár valószínűleg az eddigieknél lassabb ütemben.

A Moody’s az általa alkalmazott besorolási skála alapján “Alacsony plusz” (L+) értékelést tart érvényben a magyar belpolitikai kockázatra. A jelentés szerint ez azt tükrözi, hogy a cég várakozása szerint a következő években is fennmarad a költségvetés- és gazdaságpolitikai döntéshozatal folytonossága.

A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy ez az értékelés figyelembe veszi az Európai Unióval fennálló feszült viszonyt is.

A Moody’s megjegyzi, hogy a magyar belpolitikai kockázatra érvényes besorolás egy fokozattal jobb az Olaszországra nyilvántartott értékelésnél.

A Moody’s jelenlegi “Baa3” magyar államadós-besorolása a másik két globális hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s módszertanában “BBB mínusz”-nak felel meg.

A Standard & Poor’s február 15-én egy fokozattal “BBB/A-2“-re javította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi “BBB mínusz/A-3”-ról.

Egy héttel később, február 22-én a Fitch Ratings ugyancsak egy fokozattal szintén “BBB”-re javította a devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek osztályzatát az addigi “BBB mínusz”-ról.

A Moody’s így a másik két globális hitelminősítőnél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra.

A februári felminősítések előtt a Standard & Poor’s és a Fitch Ratings egyaránt osztályzatjavítás lehetőségére utaló pozitív kilátással tartotta nyilván a magyar szuverén adósbesorolásokat, a Moody’s magyar államadós-osztályzatának kilátása azonban évek óta stabil.

A Moody’s legutóbb 2016. november 4-én módosította a magyar szuverén osztályzatot: akkor emelte vissza Magyarországot a befektetési ajánlású kategóriába, az addigi “Ba1”-ről a most is érvényes, stabil kilátású “Baa3”-ra javítva a magyar besorolást.

Magyarország azóta hét előre kitűzött felülvizsgálati időpontban szerepelt a Moody’s menetrendjében, legutóbb október 25-én. Ezek közül a cég hat alkalommal nem hajtott végre újabb felülvizsgálatot, egyszer – tavaly november 23-án – az azóta is érvényben tartott “Baa3” szinten megerősítette a magyar államadós-besorolást és az osztályzat stabil kilátását.

Magyarország a három globális hitelminősítő további idei felülvizsgálati menetrendjében már nem szerepel.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Orbán Viktor: a gazdasági semlegesség hoz sikert

A Fidesz és a polgári jobboldal állapotáról Orbán Viktor felidézte: 45 százalékot kaptak az európai parlamenti választáson, ami a legjobb európai eredmény, ezzel listavezetők

Bécs: Kerékpárút-hálózat – biztonságosan a bécsi iskolákhoz

z új tanév kezdetével mintegy 260.000 bécsi diák indul útnak, így a város egyik legfontosabb célja, hogy mindenki biztonságosan érjen be az iskolába. Bécs kerékpárút-fejlesztési programja eddig 142 iskolát kapcsolt rá a városi kerékpárút-hálózatra.

Itt a bizonyíték: sokkal többet költenek a magyarok külföldön

Egy átlagos magyar turista akkor költ a legtöbbet, ha az Egyesült Államokba utazik, 484 ezer forint körül volt a fejenkénti átlag. Az Afrikába utazók 300 ezer, az Ázsiába tartók 294 ezer forintot költöttek el az utazásuk során.

Globális unikornist nevelhet az Accessio

Miközben a startupok számát tekintve Magyarország nem áll rosszul,...
Hirdetés

Hírek

Szerda reggelre erősödött a forint árfolyama

Az euró jegyzése a kedd kora esti 1,1160 dollárról 1,1158 dollárra változott.

Felébredt a forint

Erősödött a forint kedd reggel a főbb devizákkal szemben...

Devizapiac – Erősödött a forint péntek reggelre

Az euró 1,1128 dollárt ért reggel 7 órakor a csütörtök kora esti 1,1112 dollár után.

II. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivál

Megtekinthetik a csodálatos zsinagóga épületét és a tárlatvezetésen megismerhetik a történetét.

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

Minden társadalom számára fontos lehet alternatív elektronikus fizetési megoldások kidolgozása a pénzforgalmi stabilitás és a monetáris szuverenitás érdekében.

Devizapiac – Erősödött kissé a forint hétfőn

Az eurót este hat órakor 394,00 forinton jegyezték a kora reggeli 394,26 forint után, a.

Kicsit, de erősödött péntek reggelre a forint

Erősödött péntek reggelre a forint.

Great Taste Awards díjat kapott az esztergomi kávépörkölő üzem

A kávé a kőolaj után a második legtöbbet értékesített termék a világon, világszerte 2 milliárd fogyasztóval.

Gazdaság

Rekordokat döntöget a lakossági hitelezés, csúcson a személyi kölcsön

A lakáshiteleket annak ellenére is keresik, hogy a kamatok immár második hónapja emelkednek. Júliusban már a THM-plafon sem fogta vissza a bankokat az árazásban, egy átlagos lakáshitelnél 6,81 százalékos kamatot és 7,24 százalékos THM-et mért az MNB. 

Az új fizetési megoldás, a qvik sikere

Minden magyar ügyfélnek lehetősége van, hogy használja az új fizetési megoldást. A végső döntést a fogyasztók hozzák meg, a qvik akkor terjed el, ha a fogyasztók számára kényelmes, gyors, egyszerű és biztonságos - fejtette ki.

Mi vár a forintra ha Európa és Amerika kamatcsökkentést tervez szeptemberre?

A Bank of Japan szerepe most az, hogy megszilárdítsa Japán gazdasági pályáját. Egy újabb kamatemelésre minden bizonnyal szükség van

162,6 milliárd forint adózás előtti eredmény az első fél évben – MBH Bank

Az MBH Bank mérlegfőösszege 11,8 százalékos éves emelkedés nyomán 11 727 milliárd forintot tett ki a fél év végén. A társaság 19,3 százalékos tőkemegfeleléssel és 17,8 százalékos elsődleges-tőkemegfelelési mutatóval zárta a fél évet.