Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Német hangulatindex: extrém pesszimista üzleti kilátások
No menu items!

Német hangulatindex: extrém pesszimista üzleti kilátások

Áprilisban a valaha mért legalacsonyabbra esett az üzleti hangulat Németországban – derült ki a müncheni ifo gazdaságkutató intézet felméréséből.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) felmérésében az üzleti hangulat valaha regisztrált legnagyobb mértékű romlását regisztrálta áprilisra vonatkozóan a német gazdasági szereplők körében.

A hangulatindex 74,3 pontra zuhant áprilisban a márciusi 85,9 pontról. Amellett, hogy az áprilisi érték a valaha elért legalacsonyabbnak számít, a márciusról áprilisra történt csökkenés is a legnagyobb havi csökkenés az index történetében.

Pirossal az üzleti hangulatindex, szürkével az aktuális helyzetről alkotott vélemény, kékkel pedig a várakozások görbéje

Az index romlása a két összetevő, az aktuális helyzet és a kilátások megítélése közül elsősorban az aktuális helyzet rossz megítélésének tulajdonítható, de az elkövetkező néhány hónapra vonatkozóan sem ítélték meg még soha olyan borúsan a kilátásaikat a gazdasági szereplők mint most áprilisban.

Az aktuális helyzet megítélése a márciusi 92,9 pontról 79,5 pontra csökkent áprilisra, a kilátások megítélése pedig 79,5 pontról 69,4 pontra.

A feldolgozóiparban a hangulatindex 2009 márciusa óta a legalacsonyabbra csökkent, mínusz 18,7 pontról mínusz 44,4 pontra. A vállalatok helyzetmegítélése drámaian romlott, kilátásaikat pedig “extrém pesszimistának” mutatta ki az ifo felmérése. A kilátások megítélésének a mutatója történelmi mélypontra esett. A kereslet az ipari termékek iránt gyakorlatilag összeomlott.

A szolgáltatóiparban a hangulatindex a valaha mért legalacsonyabbra, mínusz 34,2 pontra zuhant mínusz 7,6 pontról. A szolgáltatóiparban soha még nem ítélték meg olyan rossznak a helyzetüket a vállalatok mint most áprilisban. Hasonlóképpen példa nélküli a kilátásokkal szemben kialakult pesszimizmus is.

A kereskedelemben is nagyot zuhant a hangulatindex, mínusz 21,0 pontról mínusz 48,4 pontra. Az aktuális helyzet megítélése még soha nem romlott akkora mértékben hónapról hónapra, mint most márciusról áprilisra. A kilátások megítélését számszerűsítő mutató pedig a márciusi után áprilisban újabb mélységi rekordot állított be.

A soha nem tapasztalt mértékű hangulatromlás még a helyzetükkel viszonylag elégedett építőipari cégekre is igaznak bizonyult mind az aktuális kondíciók, mind a kilátások megítélésében. Az építőipari vállalatok többsége azonban ezzel együtt is meg van elégedve a helyzetével. A hangulati index az építőiparban a márciusi plusz 5,0 pontról mínusz 17,6 pontra esett áprilisban.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Így húzott el Győr mellett Debrecen, és együtt integetnek Miskolcnak

Az első negyedévi 640 ezer forintról az utolsó negyedévre 678 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár Debrecenben, ez 6 százalékos emelkedést jelent.

Hazánk továbbra is szoros együttműködésre törekszik a FAO-val

A magyar uniós elnökség kapcsán az európai élelmiszerpazarlás csökkentésére és a világ egyes régióiban tapasztalható nélkülözés felszámolására is fel kívánja hazánk hívni a figyelmet

A Microsoft gigabefektetése a mesterséges intelligenciába

A Kearney globális tanácsadó cég becslése szerint az AI 2030-ra közel 1 billió dollárral járulhat hozzá a délkelet-ázsiai bruttó hazai termékhez (GDP).

Csökken a kereslet, olcsóbb lehet a benzin

A benzin iránti kereslet globális növekedése idén lelassulhat az elektromos autók kínai és USA-beli térnyerése miatt.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.