Hirdetés
Kezdőlap Edukáció Átalakult a szakképzés - füzet segít a választásban
No menu items!

Átalakult a szakképzés – füzet segít a választásban

Idén több mint 85 ezren iratkoztak be. Illusztráció: szakszervezetek.hu

Megjelent az alapszakmákat ismertető tájékoztató füzet, amelyből a fiatalok és szüleik megismerhetik az átalakított szakképzés struktúráját és tájékozódhatnak a választható képzésekről – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára.

Schanda Tamás hangsúlyozta: a kormány célja, hogy a magyar fiatalok versenyképes tudásra tegyenek szert, ezért alakította át a szakképzés teljes rendszerét.

Közölte: a statisztikák az új szakképzési rendszer népszerűségét mutatják, az összesített adatok szerint csaknem 56 800 diák kezdte meg a tanulást idén a szakképzésben, a 9. évfolyamon.

Tavaly mintegy 51 800 volt ez a létszám, tehát egy év alatt csaknem 10 százalékkal emelkedett az általános iskola után a szakképzést választó gyerekek aránya – ismertette az államtitkár.

Hozzászámítva a 13. évfolyamon és a felnőttoktatásban tanulni kezdőket, a szakképzésbe újonnan beiratkozók létszáma meghaladja a 85 300-at – tette hozzá.

Az államtitkár jelezte, a tájékoztató kiadványból már minden intézmény kapott, és online is elérhető.

Schanda Tamás

A szakképzésben történt változások részleteiről Schanda Tamás felidézte, hogy az oktatók átlagosan mintegy 30 százalékos béremelést kaptak, amire 35 milliárd forintot biztosított a kormány. Ezzel egyebek mellett erősíteni akarták a szakképzés és a versenyszféra közötti kapcsolatot és átjárhatóságot is.

Az államtitkár elengedhetetlennek nevezte, hogy a gyakorlati, vállalati világból érkező emberek is foglalkozzanak a fiatalokkal, mert ők ismerik a legújabb trendeket, fejlesztéseket az adott szakmában, és azt is át tudják adni a diákoknak, hogy milyen a munkaszemlélet egy jól működő, eredményes vállalatnál.

Kiemelte, hogy a távlati lehetőségek mellett rövid távon is vonzóbbá tették ezt a képzési formát a fiatalok körében azzal, hogy jelentős ösztöndíjat biztosítanak a tanulóknak.

A szakképzésbe beiratkozó fiatalok és szüleik jó döntést hoztak – hangsúlyozta Schanda Tamás. Mint mondta, akik technikumban kezdték meg a tanulást, azok nemcsak érettségit kapnak kézhez, hanem egy jó szakmát is. A szakiskolát választók pedig, ha később úgy érzik, akár az érettségi megszerzésével együtt továbbfejleszthetik szakmai tudásukat.

Mindannyian versenyképes tudásra tehetnek szert a következő években, így tanulmányaik befejezése után sikeresek lehetnek a munkájukban, és a közreműködésükkel tovább erősödhet a magyar gazdaság – fogalmazott az államtitkár.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Retro-Amerika érzést hoz Obama kedvenc burgerezője Pestre

Hamarosan a magyar fővárosban is megnyitja első gyorséttermét a modernkori burger forradalom egyik legtrendibb újítója a Five Guys’.

Visszaesett a forgalom, de itt van, hogy miért esélyesek hosszútávon az elektromos autók

Április 23-án a Tesla, az elektromos forradalom szinonimája, gyenge negyedéves eredményekről számolt be, csökkenő eladásokkal és bevételekkel.

A francia elnök sötét és prófétai figyelmeztetést adott ki

Európának fel kell ébrednie erre az új veszélyre. Macron nem hajlandó visszalépni februári nyilatkozatától, miszerint Európának nem szabad kizárnia, hogy csapatokat vezényeljen Ukrajnába.

További két évvel meghosszabbítják a kedvezményes lakásáfát

A költségvetés biztosítja az adócsökkentéshez szükséges forrásokat, az intézkedés a hiánycélt nem veszélyezteti
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.