Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Elemzők: az üzemanyagfogyasztás vetette vissza a kiskereskedelmet szeptemberben
No menu items!

Elemzők: az üzemanyagfogyasztás vetette vissza a kiskereskedelmet szeptemberben

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az üzemanyagfogyasztás visszaesésének a járvány második hulláma miatt elmaradt utazásokkal magyarázható felgyorsulása nyomta rá bélyegét a szeptemberi kiskereskedelmi forgalomra. Az év hátralévő részében a háztartások elbizonytalanodása, óvatossága lehet meghatározó a fogyasztás alakulásában – vélekedtek az MTI-nek nyilatkozó elemzők a KSH szeptemberi kiskereskedelmi forgalomról kiadott legfrissebb jelentését kommentálva.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közölte, hogyszeptemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 1,6 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 2,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest.  Augusztushoz mérve 1,0 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalmának szezonális és naptárhatástól megtisztított volumene.

Virovácz Péter

Virovácz Péter az ING Bank vezető elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában előrebocsátotta, hogy augusztus után a szeptemberben is negatív meglepetést okozott a kiskereskedelem teljesítménye. A gyenge adat mögött meghúzódhat a turizmus hiánya, valamint a koronavírus másodkörös piaci hatásai. Ahogyan azt előző havi kommentárjában az ING Bank szakértői már jelezték a munkaerőpiaci támogatások kifutása ősztől csökkentheti a rendelkezésre álló jövedelmet, ami tovább mérsékeli a kiskereskedelem bővülését.

Összességében a kiskereskedelmi forgalom alakulása egyre inkább egy W-jellegű kilábalásra utal, ahogyan a járvány második hulláma, az óvatossági megtakarítás növekedése és a fogyasztói bizalom csökkenése is komolyan kihat a fogyasztásra.
A járvány második hullámának megjelenése újra visszavetette az üzemanyag kiskereskedelmet, amiben az otthoni munkavégzés ismételt terjedése, illetve a belföldi turizmus mérséklődése is szerepet játszhatott.

A nagyképet tekintve az ING-nél úgy látják, hogy a harmadik negyedév minden idők legnagyobb negyedéves alapú gazdasági növekedését hozhatja. Ezt követően azonban nem lehet kizárni egy újabb gazdasági visszaesés lehetőségét.

Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági elemzője azt emelte ki, hogy az utazások csökkenése miatt mérséklődő üzemanyag-forgalomnak volt a legnagyobb szerepe a kiskereskedelmi forgalom csökkenésében tavaly szeptemberhez viszonyítva. Enélkül minimális növekedést mutat a kiskereskedelmi forgalom. A korábbi évektől elmaradó dinamikát a háztartások elbizonytalanodása a vásárlóerő csökkenése indokolja. A visszaesés mértéke ugyanakkor továbbra sem jelentős, így a GDP alakulását sem elsősorban a fogyasztás mérséklődése befolyásolja, arra az exportnak és a beruházásoknak van jelentősebb hatása. A járvány második hullámára előre tekintve, a Századvég szakértői nem számítanak a tavaszihoz hasonló pánikvásárlásokra, így a kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi szint közelében alakulhat év végéig és így a fogyasztás inkább mérsékelheti a gazdasági visszaesés ütemét.

Suppan Gergely

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője is arra a következtetésre jutott, hogy az üzemanyagkereskedések forgalmának visszaesését döntően a jóval alacsonyabb tranzit forgalom, valamint a második hullám miatt a távmunka némileg növekvő szerepe okozhatja.

A következő hónapokban lassulhat a kiskereskedelmi forgalom javulása, így az egy évvel ezelőttihez képest stagnálást, minimális növekedést mutathat. A forgalom növekedést támogatja, hogy egyre többen térnek vissza a munkahelyekre, illetve a teljes foglalkoztatásba, mintegy 170 ezer egészségügyi dolgozó kapott fél millió forint jutalmat, emelkedett a pedagógusok, a szakiskolai oktatók, az egyészségügyi szakdolgozók bére, jövő év elején pedig érdemi béremelést kapnak az orvosok. Az elhalasztott fogyasztás is szerepet játszhat a kiskereskedelmi forgalom várható javulásában. Ezzel szemben a magasabb munkanélküliség, bércsökkentések, részmunkaidők és fizetés nélküli szabadságok, valamint az összeomló idegenforgalom hátráltatják a kilábalást, amire a járvány második hulláma kifejezett kockázatot jelent.

A Takarékbank elemzője szerint idén 0,7-1,2 százalékkal nőhet a kiskereskedelmi forgalom, jövőre pedig bázishatások miatt is 6 százalékhoz közeli növekedésre számítanak. A járványhelyzet előtti szint elérése a jövő év elején várható a kiskereskedelemben.

 

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Négy hidrogén- és 11 elektromos hajtású autóbuszra érkezett pályázat a HUMDA-hoz

A támogatási okiratok 2024 nyarára várhatóak, a projekteket legkésőbb 2027. június 30-ig kell lezárni, azaz addig kell beszerezni az autóbuszokat.

Egymilliárd dollárt gyűjtött az önvezető startup

A Wayve olyan szoftvert fejleszt, amely közérthetően elmagyarázza, hogy egy autó miért hozott egy bizonyos vezetési döntést.

Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől, a TBSZ az új sztár

Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési...

A magyar munkavállalókat segíti a munkásszállás-kialakítás támogatása

Czomba Sándor szerint a belső mobilitást szeretnék segíteni, vagyis nem vendégmunkásoknak épülnek a szállások.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől, a TBSZ az új sztár

Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra...

Jelentősen nőtt az Erste Bank nyeresége az első negyedévben

Kivárás jellemzi a vállalati szektorban a hitelkeresletet, ezért elmaradt a növekedés.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések