Hirdetés
Kezdőlap Ingatlan OTP Jelzálogbank: elmarad a lakáspiaci recesszió
No menu items!

OTP Jelzálogbank: elmarad a lakáspiaci recesszió

Tavaly országosan 19 százalékkal csökkent a lakóingatlanok forgalma, az otthonteremtési támogatási elemek azonban tompíthatják a járvány negatív gazdasági hatásait, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a lakáspiaci recessziót elkerüljük – közölte az OTP Jelzálogbank.

A pénzintézet szerint több oka is lehet a forgalom növekedésének. A keresletet jelentősen emelheti az állami otthonteremtési program, a munkaerőpiaci helyzet javulása és a korlátozások alatt kényszerből felhalmozott megtakarítások tömege. Hozzátették, hogy az inflációs félelmek, az alacsony kamatok, az olcsó hitelek is újabb vásárlókat hozhatnak a lakáspiacra, visszaesési kockázatként pedig csak az esetleges újabb járványhullámokat említették.

A kereslet élénkülését az idei első negyedév értékesítési tapasztalataival igazolta az OTP Jelzálogbank. Éves összevetésben harmadával bővült a forgalom, bár nem egyenletesen, hiszen a pesti belváros fellendülése még várat magára. A főváros vonzáskörzete ugyanakkor felfutóban van, miután a járvány kiköltözési hullámot indított el.

A kertvárosok hosszú távon is értékállóak lehetnek, de a jó infrastruktúra, és a munkahely közelsége is meghatározó szempont maradhat – írták.

Hozzátették, hogy a lakáspiaci átrendeződést a tavalyi adatok is megerősítik. A városokban a 19 százalékos forgalomcsökkenési országos átlagnál nagyobb, a községekben viszont kisebb volt a visszaesés. A Balaton déli partja különösen népszerű volt, Budapesten viszont nem volt olyan városrész, ahol ne mérséklődött volna a kereslet. Legkevésbé a külső kerületek estek vissza, a 15. kerületben alig 1 százalékos a csökkenés, a belvárosban viszont elérhette a 45 százalékot is. A fővárosban tavaly 26-28 ezer adásvétel jött létre, ami 16 százalékos csökkenést jelent.

A kereslet átalakulása az árak változásában is látszik. Somogyban a kiugró mértékű, 30 százalék körüli drágulást a Balatonhoz közeli ingatlanok felfutásával, míg Tolnában a szintén jelentős, 17 százalékos árnövekedést a paksi beruházással magyarázták. Tíz százalék feletti volt a drágulás Veszprém, Komárom-Esztergom, Nógrád, Békés, Heves és Hajdú-Bihar megyében, Vas megyében viszont csak 4 százalék.

Az árak a nagyvárosokban nem estek vissza sehol, de a budapesti belvárosban a lakásárak emelkedése alig haladta meg az 1 százalékot. A kereslettel arányosan a külső kerületek drágultak a legjobban, 10 százalék felett. Megjegyezték ugyanakkor, hogy a viszonylag kedvező árak miatt a befektetési célú vásárlók hamar visszatérhetnek a lakáspiacra, így a keresleti különbségek is mérséklődhetnek.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

PM: tovább erősödnek a magyar-kínai digitális kereskedelmi kapcsolatok

A magyar-kínai gazdasági kapcsolatok erősödése kiemelt fontosságú mindkét ország számára - jelentette ki Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára, miután kereskedelmi együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Wu Jianggal, Shandong Dihao International Investment Limited Company képviselőjével a szaktárca tájékoztatása szerint.

Az egyéni vállalkozók, őstermelők is használhatják az szja-bevallási tervezeteket

Az egyéni vállalkozók, őstermelők és az áfás magánszemélyek is használhatják az szja-bevallási tervezeteket bevallásuk elkészítéséhez.

Tőzsde – Vegyes kezdés az európai tőzsdéken

Vegyes indexekkel indult a kereskedés csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon.

BÉT – Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

Iránykereséssel indulhat a kereskedés csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén; a BUX 17,96 pontos, 0,03 százalékos emelkedéssel, 68 900,51 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán, a részvénypiac forgalma 13,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől, a TBSZ az új sztár

Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra...

Jelentősen nőtt az Erste Bank nyeresége az első negyedévben

Kivárás jellemzi a vállalati szektorban a hitelkeresletet, ezért elmaradt a növekedés.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések