Hirdetés
Kezdőlap Mozaik A foci EB-nek, a bulinak, a grillnek is megvan a bora
No menu items!

A foci EB-nek, a bulinak, a grillnek is megvan a bora

Ha itt a nyár, a könnyű fehérborok és a rosék az ideális hűsítők a nyári kánikulában. A választék pedig olyan széles, hogy akár külön fajtát is választhatunk akkor, amikor a foci EB meccseit nézzük, vagy a barátokkal bulizunk, netán grillezünk. Erről beszél a tradícionális szekszárdi Mészáros családi pince két tulajdonosa, Mészáros Pál és fia Mészáros Péter, akik generációkon át őrzik a szőlőművelés, a borkészítés, a vendégszeretet hagyományát.

– Melyek most a divatos borok?

– A könnyed fehérborok, a rozék. Például az Irsai Olivér, a Sauvignon blanc, a Rajnai rizling, a fehér Kadarka, és mi készítünk egy gyöngyöző rozét is. Ezeken kívül jó társa a nyáresti kikapcsolódásnak a rövid idő alatt rendkívül népszerűvé vált Bianco Secco fehér cuvée pezsgőnk. Vörösből a Cabernet Sauvignon a népszerű, mellette a Merlot, a Cabernet Franc, illetve Szekszárdon Kadarkát is kedvelik.

– Milyen volt a tavalyi évjárat?

– Nagyon jó volt, mondhatnám szuper évjárat, mert kicsit hűvösebb, esősebb nyár volt, ami kedvezett a fehér boroknak, a rozéboroknak, és utána pedig jött egy nagyon száraz, meleg ősz, ami pedig a vörös boroknak, a kék szőlőknek tett nagyon jót. Ennek köszönhetően nagyon-nagyon szuper borok születtek 2023-ban a szekszárdi borvidéken. A fehérek, a rosék, és vörös borok is kiemelkedőek lettek. Ezek már palackban vannak, a rozé vagy a vörös borok pedig most már hordóban. És most várjuk a következő évjáratot, de azt még nagyon korai lenne megmondani, hogy milyen lesz. Korán indult a természet, a szőlő érése egy-két héttel előrébb van, mint ami a szokásos. Szerencsére nincsenek betegségek, a fagy is elkerült minket, úgyhogy szép termést várunk.

Mészáros Pál és Mészáros Péter

– A főszezon borai még hordóban vannak? Most fognak majd palackba kerülni?

– A 2023-os évjáratú borok még hordóban vannak, mert a vörös borokat egy vagy két évig hordóban tároljuk, de a fehér és a rosé borok már palackban pihennek, tehát már startra készek, mert azok már forgalomban is vannak. Általában mindig a friss borokat keresik a fogyasztók, és az egy év alatt el is szokott fogyni. Az ősz végén, karácsonyra pedig már jönnek az új borok, a 24-es évjáratú fehérek és rozék.

– Egy borásznak, amikor végignéz a szőlőn, mi a legfontosabb? Honnan tudja, hogy jó bor születhet a termésből? 

– Látszik a szőlőn, hogy mikor egészséges, mikor érett. Abszolút mutatja a fürt azokat a jegyeket, amikből egy borász le tudja szűrni, hogy mikor érett. Illetve mintákat is veszünk belőle, megmérjük a savtartalmát, cukortartalmát, de például az érettségét meg lehet állapítani a mag alapján is. Amikor az barna, akkor általában már érett a szőlő.

– Most milyen trendeket látni a borfogyasztásban?

– Nehéz ezt innen megmondani, mert Szekszárd hagyományosan vörösboros borvidék, sok kék szőlőnk van, ezért itt a vörösborokat keresik, illetve a rozékat. De összességében azt a tendenciát látjuk, hogy most inkább a könnyebb fehérborok, a pezsgők népszerűbbek. A magyar piac mellett egyébként Svájc, Szlovákia, Németország, Lengyelország az, ahol a boraink már hosszú ideje népszerűek.

Foto:epiteszalkotomuhely.hu

– Hogyan kapcsolódik a borászathoz a Szekszárd belvárosában található Hotel Merops?

– Ami egy ilyen szállodánál fontos, hogy hétvégén főleg borturisták érkeznek Szekszárdra borozni, kirándulni, egyik pincéből a másik pincébe járni. Hétköznapokon pedig inkább rendezvények vannak, céges bulik, családi programok. A borturisták főleg Magyarországról érkeznek, 95 százalékban, vagyis kevés a külföldi. De akik itt találkoznak a borainkkal a szállodánkban, azoknak ízlik, szeretik. Érdekesség, hogy korábban a német vendégek sört kértek a szállodában, de amikor látták, hogy saját boraink is vannak, megkóstolták azt. És most már azt kérik, meg vesznek is belőle – úgyhogy ez a mi bormarketingünk.

émz

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

az erdők számos funkcióval rendelkeznek, így nagy szerepe van a rekreációban is. Hazánkban az erdők turisztikai, idegenforgalmi és az egészséges sportolási szerepe is egyre inkább növekszik.

Nemzetközi dizájndíjakat nyertek a Bahart új hajói

Az új kompoknak és katamaránoknak köszönhetően a Balatonon sűrűbbé vált a menetrend, bővült a programválaszték. Csökkent a tó környezeti terhelése is.

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az olasz piacon az Iveco 12 százalékot veszített az eredménye romlása miatt. Az UniCredit részvénye két és fél százalékkal gyengült.

A belga autósok évente közel 41 órát töltenek forgalmi dugókban – mi mennyit?

Timmermans úthasználati díjrendszer bevezetését is javasolta, a bevételt szerinte a közúti infrastruktúra és a tömegközlekedés fejlesztésére kellene fordítani.
Hirdetés

Hírek

Gyengült szerdán a forint

Az eurót délután hat órakor 393,44 forinton jegyezték a reggel hét órai 390,28 forintos állás után.

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Gazdaság

Virág Barnabás: szigorú monetáris politika kell továbbra is

Az MNB azt a kamatpályát szeretné elérni, amely biztosítja az árstabilitás fenntartható elérését és a pénzpiaci stabilitást

MNB: 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A monetáris szigor pozitív reálkamat biztosításával járul hozzá a pénzügyi piaci stabilitás fenntartásához, valamint az inflációs cél fenntartható eléréséhez

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Hazánk az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lett

A magyarországi eredmények, amelyeket kevesebb mint két évvel a helyi iroda megalapítása után értek el, minden várakozásukat felülmúlták.