Hirdetés
Kezdőlap Mozaik A nagy Babakötvény-biznisz: így váltak multimilliomossá a gyerekek
No menu items!

A nagy Babakötvény-biznisz: így váltak multimilliomossá a gyerekek

Fél év alatt 90 milliárd forinttal nőtt a Babakötvények állománya. Az élelmes és pénzes befektetők tízezrével nyitották a Start-számlákat is ehhez, hogy kihasználhassák a 20 százaléknál is magasabb kamatot. Volt olyan időszak, hogy két hét alatt tízmilliárdokat tettek Babakötvénybe, számlánként átlagosan 80 ezer forint befizetés érkezett, ami a tízszerese a szokásosnak – derül ki a Bank360.hu írásából.

Gigantikus Babakötvény-biznisz bontakozott ki tavaly év végén, amikor az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) lezárta a 2033/I jelzésű Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) jegyzését. Ez volt az utolsó olyan inflációt követő kamatozású lakossági állampapír, amely a 2022-es és 2023-as rekord infláció fölötti kamatot fizet a befektetőknek.

Aki csak tehette, vitte a pénzét a Babakötvénybe, amely minden évben 3 százalékponttal fizet magasabb kamatot az inflációnál. Így az idén már 20,6 százalékos kamatot kapnak a gyerekek, akiknek a nevére vették ezeket. Összesen nagyjából 90 milliárd forinttal nőtt ennek az állampapírnak az állománya fél év alatt. Ebben persze a kamatok is benne vannak, de a növekmény nagy része friss befizetés.

A szülők bármikor nyithatnak Kincstári Start értékpapírszámlát a gyereküknek, erre vásárolhatnak a Babakötvényből. A kamatokkal sem kell foglalkozniuk, kamatfizetés után ugyanis a kincstár automatikusan befekteti a pénzt ugyanabba a Babakötvény-sorozatba, amelyben a gyerek többi megtakarítása volt. Bár Babakötvénynek hívják, akár tinédzser gyereknek is lehet Start-számlát nyitni, és arra ilyet venni.

Az adott évi befizetésekre ráadásul az állam 10 százalék, legfeljebb évi 12 ezer forint támogatást is ad. A befektetés biztos, jól kamatozik, az egyetlen “hibája” csak az, hogy pénz nem a szülőé, hanem a gyereké, aki 18 éves koráig nem kaphatja meg ezt az összeget. Másfelől viszont, bár Babakötvénynek hívják, akár tinédzser gyereknek is lehet Start-számlát nyitni, és arra ilyen értékpapírt venni.

Multimilliomossá tett gyerekek

Ez sok módosabb családot kevéssé aggasztott 2023 végén és 2024 elején. Ennek egyik jele, hogy amikor tavaly decemberben elindult a teljesen online kincstári számlanyitás, az egyik legnépszerűbb termék a Start-számla lett. Az azóta megnyitott nem egészen 45 ezer kincstári értékpapírszámlából a Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint 44 százalék, vagyis 19 805 volt a Start-számla.

Ezekkel együtt a kincstárnál ma már 364 ezer Start-számlát vezetnek, amelyeken 331 milliárd forint van, vagyis egy-egy gyereknek átlagosan több mint 900 ezer forintnyi megtakarítása gyűlt össze. Sejthető persze, hogy hatalmas különbségek vannak a gyerekek egyenlegei között, lehetnek köztük sokszoros milliomosok, és olyanok is, akiknek csak néhány tízezer forintjuk van.

A Bank360.hu beszélt szülőkkel, akik több tízmillió forintot helyeztek el a középiskolás gyerekük Start-számláján, voltak, akik még szabad felhasználású jelzáloghitelt is felvettek, és abból vásároltak Babakötvényt. Nem is csoda, hiszen a gyerek csúcskamattal fialó pénzét a számlanyitás után három évvel már ki lehet venni, ha betöltötte a 18-at.

Így például egy 15 éves gyerekkel extra kamatozású állampapírt lehet vásárolni akár három éves futamidőre. A roham odáig fajult, hogy februárban bezárták ezt a kiskaput, és évi 1,2 millió forintban korlátozták a Babakötvénybe befizethető összeget.

Dőlt a pénz a Babakötvénybe

Jól mutatja, milyen ütemben nőtt a Babakötvény-állomány tavaly év végén és az idei év elején, hogy 2022 végén Babakötvényben még csak nem egészen 200 milliárd forint volt. Ez az állomány tavaly október végére 240 milliárdra hízott, majd amikor november végén lezárták a 2033/I PMÁP értékesítését, hirtelen megugrott és már 270 milliárd forint fölé nőtt. A 2032/S sorozatba akkor egy kéthetes periódusban több mint 21 milliárd forintot fizettek be, miközben átlagosan nagyjából 1,5-1,6 milliárdot szoktak betenni ennyi idő alatt.

A kereslet ezután folyamatosan erős maradt,majd a következő nagy roham akkor volt, amikor bejelentették az évi 1,2 milliós befizetési korlátot. Ekkor az összes Babakötvény-sorozatba rengeteg pénz került, és hirtelen 28 milliárd forinttal nőtt az állomány, amely február közepére már megközelítette a 318 milliárdot.

Nem muszáj 18 évesen kivenni, ha jól fizet

A Babakötvény további előnye, hogy a 2014 előtt született gyerekeknek a 2032/S sorozatot vásárolhatják meg a szülők, és ez az állampapír nem jár le csak 2032 decemberében, 8 és fél év múlva. Hiába tölti be a gyerek a 18. évét korábban, nem muszáj az állampapírt visszaváltania, megtarthatja a lejáratig, és addig fizeti is majd az infláció plusz 3 százalékos kamatot az állam. (A fiatalabb gyerekek mindig olyan sorozatot kapnak, amely 18-19 éves korukban lejár majd, az idén született babák pénzét például egy 2043-ban lejáró kötvénybe lehet befektetni.)

Az államkincstár nem adott ki adatot arról, hány 16-18 éves gyereknek van most Start értékpapírszámlája, de nyilvánvaló, hogy ha nincs égető szükség a pénzre, akkor a most érettségiző fiataloknak érdemes megtartaniuk a Babakötvényt az idén és még jövőre is, a 2032/S kötvény kamatfordulója ugyanis decemberben lesz, így 2025 decemberéig fizeti majd a 20,6 százalékos csúcskamatot – hívja fel a figyelmet Herman Bernadett, a Bank360.hu szakértője.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Német szakember: öt szigetelési mítosz eloszlatásával sokat lehet spórolni

Nem csak az új radiátor segít az energiatakarékosságban: az...

BÉT – Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 6406,60 ponton zárt, ami 1,66 ponttal, 0,03 százalékkal alacsonyabb az előző hetinél.

A diák a király a bankoknál: több tízezres jóváírás és ajándék jár a számlanyitásért

A kedvező feltételeket 24-26 éves korig lehet megtartani, a pontos életkori határ bankonként eltérő lehet.

Horvát lap: a Mol Nyrt. új választottbírósági eljárást kezdeményezett a horvát állam ellen

Miután a megjelent a cikk, a Mol rövid közleményben reagált, amelyben megerősítette a hírt, de részletekbe nem bocsátkozott.
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A szervezet célkitűzése, hogy hozzájáruljon a fenntartható finanszírozási piac fejlődéséhez, valamint több hitelképes zöld projektet hozzon létre az EMDE-országokban

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...